PUUALAN TYÖPAIKKOJA ON LUVASSA KOUVOLAAN RUNSAASTI |
Kouvolan elinkeinojohtaja Aimo Ahdin kehittelemä puurakennehanke Woodinno nytkähti valtuustossa eilen aimo harppauksen eteenpäin. Samaan sysyyn kaupunginjohtaja Lauri Lamminmäki sai lähes täyden selkätuen ajamalleen tuiki tärkeälle Kouvolan työllisyyshankeelle valtuustossa. Työpaikkoja on lähes pakko luoda vaikka sitten valvotulla riskibisneksellä.
Perussuomalaisten kurikomppanian marssirivit hajosi jo kättelyssä Persujen kohuttu valtuutettu Eliisa Timonen sai ilmeisen kyllikseen Anssi Tähtisen naiseen kohdistamasta mielipide moppauksesta. Ja mikä kaikkein huvittavinta, yleensä asialinjan mies viimeisen päälle, kansanedustaja Jari Lindströmin oli ajautunut kai epähuomiossa Tähtisen pallille painaamaan sitä Anssin pöydän (pikaliimaa?)ainoaa käytössä olevaa einappia. Kymenlaakson Liitossa Jari Lindström oli Woodinnon Eu-rahoituksen kannalla. Mitä muuta voidaan tässä sanoa kuin "voi aikoja voi tapoja" pakko sanoa vaikka ei haluaisi, aika kaksinaamaista politiikkaa kansanedustajalta Taustalla lienee ryhmäpäätös vai mikä kumma?.
Oma murheellinen lukunsa oli kun sitoutumattomien vaalipäällikkö Aimo Rautiaisen äänestyskäyttäytyminen, häneltä oli kotiläksyt kai kokonaan tekemättä. Opetusneuvos Sakari Viinikaisen pitäisi pistää hänet nurkkaan tunniksi häpeämään. Kokomuksen tulevien vaalien äänikuninkuningattareksi oli pyrkimässä myös vastustavalla kannallaan valtuutettu Rouvari.
Näyttää vahvasti siltä että Kouvolan satsasi eilen 2 000 000 miljoonaa euroa verorahoja puurakenne hankeeseen. Ja Kymenlaakson liitolta tulee lisäksi Euroopan unionin teollisuutukea 1 750 000 Woodinno puuprojektien kehittämiseen. Se raha menee mitä ilmeisemmin oikeesti puurakantamisen kehittämiseen, tuotesuunnitteluun ynnä muihin hankeen kehityskuluihin. Eikä niillä täytä tietääkseni toimitusjohtaja Jari Pajalan ja liikemies Ari Martosen taskuja? Kaupunki pääsee osakkaaksi tutkimus- ja kehittämisyhtiöön Woodinnoon vaivaisella 25 000 eurolla valvomaan omien ja hankeeseen Kymenlaakson Liiton kautta myönnettyjen EU-rahojen käyttöä ja valitsemaan sijoitus kohteita 4 vuoden ajalle?
Puurakentamishankkeisiin ohjataan 1 975 000 euroa siten, että hankkeet täyttävät EU:n julkisen rahan käyttöä ohjaavat säädökset. Unionin rahoitusen yläraja on 75% rahoituksesta, mutta kaupunki asetti Woodinnolle 40% prosentin omarahoitus velvoitteen, joka Ahtia tuntuu pahasti riepovan? Ahdin hankkeissa kuulemma firmat ei yleensä joudu laittamaan omaa rahaa likoon lainkaan. Todella löysää pimeää piilorahaa mm. konsulttirahaa jne. on ollut Ahdilla jaossa vuositain 3 000 000 miljoona euroa ja KINNON Asko Pesosella vain vaivaiset 2 000 000 euroa ja nekin hirveäässä kritiikin puhurissa! Elinkeinojohtajan ja Kinnon johtokunnan syynissä toisaatata hyvä juttu. EU-raha on niin harvianista kauraa Kouvolassa aina ollut. Se Euroopan unionin omarahoituspykälä vähintään 25% onkin Ahtin lehtukaavailuissa kauhea este yrittäjien hyttyskarkote tai "hidaste"!. Ahdin mukaan kai yritykset suuttuu, jos niiltä jotain omarahoitusta aletaan porukalla vaatimaan. Sinänsä ei mitään uutta auringon alla, kun vertaa hänen kiinalaisille myöntämää täysin avointa kaupungin piikkiä.
"Kouvolaan suunnitteilla oleva puutuotealan rakennusosatuotannon käynnistyminen on varmistumassa. Hankkeen vetäjän Ari Martosen mukaan tulevan yrityksen rahoituspohja on varmistumassa hankkeeseen mukaan tulevan Sitran myönteisen päätöksen jälkeen.
Yksityirahoituksen määrä herättää ainoan kysymyksen, paljonko sitä takaisin maksettavaa rahaa on tarkoitus hankkia? Bisnestä Martonen sanoo tämän hänelle olevan ja hyvä niin että työpaikkoja syntyy.Woodinno -hankkeen ohjausryhmän puheenjohtaja, elinkeinojohtaja Aimo Ahti pitää syntymässä olevaa yritystä hankkeen varsinaisena läpimurtona. Alkuperäinen Woodinno-ajatus, jonka tavoitteena on luoda uutta yritystoimintaa ja työpaikkoja puurakentamisen ympärille, on nyt toteutumassa konkreettisesti, iloitsee Ahti. Ahdin mukaan Woodinno-kokonaisuus oli alun pitäen elinkeinopoliittinen hanke ja se etenee tämän jälkeen vahvasti ja myönteisissä rahakkaissa merkeissä.
Tavoitteena on toteuttaa osana Woodinno hanketta puutuotealan monialainen yritys WoodPrime Oy, joka tuottaa mm. puurakenteisia rakennuselementtejä sekä puutuotealan asennus- ja suunnittelupalveluita. Yrityksen liiketoiminnan ydin on puun käyttöön perustuvien rakentamisen ratkaisujen suunnittelussa ja toteuttamisessa uudis-, saneeraus- sekä täydennysrakentamisessa.
Yrityksen tarkoituksena on tuottaa puurunkoisia tai CLT -pohjaisia rakennuselementtejä, työstää palkkeja, pilareita ja levyjä mm. kantaviin rakenteisiin.WoodPrimen rakennusosaliiketoiminta yhdistää arkkitehtuurin, rakennusosien suunnittelun ja valmistuksen sekä työmaalla tapahtuvan asentamisen yhdeksi kokonaisuudeksi. Valmistetut puuelementit ovat vapaamittaisia ja niiden pääasiallinen markkina on suuremmissa rakenteissa, joihin talotehtaiden konsepti ei sovellu. Vapaamittaiset puuelementit antavat arkkitehtisuunnittelijoille uusia kilpailukykyisiä mahdollisuuksia verrattuna muihin teollisiin rakennuselementteihin.
Raaka-aineet, kuten LVL kertopuu, liimapuu, CLT ristiin liimattu massiivipuulevy, vaneri ja muut levytuotteet, sahatavara, eristeet, ovet ja ikkunat ostetaan tehtaalle komponenteiksi. Valmistus on suunnitelmiin perustuvaa kokoonpanoa ja työstöä.WoodPrime hyödyntää Suomeen ennakoitua Ruotsin kehitystä, jossa on viimeisten viiden vuoden aikana syntynyt yli miljardin euron uusi liiketoiminta puisille rakennusosille hyödyntämällä puurakentamisen kilpailutekijöitä.
McKinseyn 2011 tehdyn selvityksen mukaan betoni- ja teräsrakentaminen on 17 % kalliimpaa verrattuna teollisesti toteutettuun puurakentamiseen. Ruotsissa puurakentamisen osuus kerrostalorakentamisessa on 20 % luokkaa, kun se Suomessa on alle prosentin. Tämä puubuumi tulee kuitenkin voimakkasti kasvamaa lähiaikoin Suomessa.
WoodPrime Oy:n aloitusvaiheessa osakkaiksi ovat tulossa Sitra (tutkimusrahasto), Finnveran Avera-rahasto (valtio), Rasto Oy (Jari Suomela), MTK (keskusta), Puuliitto (demarit), Risto Kauppila (hyötypap), Ari Martonen (busines) ja Jari Pajala (johtoh) Martosen mukaan osakaspohjaa voidaan laajentaa jatkossa ottamalla mukaan mm. paikallisia puutuotealan yrityksiä. Niitä on kai jo hulppeat 50 kpl yhetistyö tahoa mukana?
Konsepti näyttää jo aika tuhdilta yritys- ja yhteisöryppäältä ja hyvä niin.Toiminta on tarkoitus käynnistää Voikkaan entisen paperitehtaan tiloissa hyvinkin pian. Kun nyt valmisteilla olevat investoinnit saadaan valmiiksi kuluvan vuoden aikana, puhutaan noin 30 -40 uudesta työpaikasta, kertoo Martonen. Martonen puhui mulle puhelimessa 50 työpaikasta omaan firmaansa.
Toivottavasti pajon enemmän jopa 1000 työpaikkaa on parhaimmilla synnytetty pysyvien työpaikkojen määrä projektin lopussa. Toivottavsti hanke pyörii jo silloin omillaan,
Ado Sakari Ala-Krekola SAD Senjor Art Director
Kouvolan elinkeinojohtaja Aimo Ahdin kehittelemä puurakennehanke Woodinno nytkähti valtuustossa eilen aimo harppauksen eteenpäin. Samaan sysyyn kaupunginjohtaja Lauri Lamminmäki sai lähes täyden selkätuen ajamalleen tuiki tärkeälle Kouvolan työllisyyshankeelle valtuustossa. Työpaikkoja on lähes pakko luoda vaikka sitten valvotulla riskibisneksellä.