Olin seuraamassa Kymenlaakson ammattikorkeakoulun jarjestämää Tutkijoiden yön panelikeskustelua Kasarmimäellä. Panelissa olivat kaupunginjohtaja Lauri Lamminmäki ja muutama muu muutosjohtaja asiantuntijoina paikalla. Framilla istui johtamistaidon professori, työelämän lait ja muutokset tunteva lakinainen, piipahti suorasanainen nörttijuppi sekä napakka ammattikorkeakoulun rehtori. Arvokas asiantuntija joukko oli valottamassa oman alansa muutosjohto asioita ja vallitsevaa muutos-suuntaa omilla laajoilla toimialoillaan.
Hauskana kurjositeettina kuultiin satavuotta vanha työelämän tapaus meijeriskän kesävapaan anomisesta. "Kaksi (2) päivää kesävapaata myönnetään, mutta kaikki tehtävät on kuitenkin hoidettava vapaan aikana". On maailma muuttunut työelämässä! Työuupumus ei ole korvattava sairaus. Kela ei korvaakaan enää pelkän Z-koodin poissaoloja. Tampere ei maksa enää palkkaa näistä päivistä, koska se ei ole sairaus. Uupumus pitäisi kuulemma hoitaa työolojen parannuksena työpaikoilla?
Panelin posiittio oli todella mielenkiintoinen. Pääaiheen antina mitä on olla kuntahallinnon, työelämän, korkeakoulutuksen, nettimaailman alati muuttuvien olosuhteiden häränsilmässä. Miten pieni ihminen ja toimiva johto näissä kuohuissa sestoo ja sompaa. Vapaa internet on hieno väylä täysin omaehtoisille vapaille mielipiteille! Kokonaan toinen asia on ketä se turhake tunkio ja massivinen tuotettu tietomassa hyodyttää. Asiaa on paljon, puuduttavaa pornoa yli 80% infosta, tärkein loppuasia pitäisi löytää!?
Kuntatalouden osalta Lauri Lamminmäki kertoi kuinka iso prosessi kolmen (3) kaupungin ja kolmen (3) maalaiskunnan toimintatapojen yhteen sovittaminen oli ollut ja on. Oikeastaan suurin haaste kuntamuutoksessa on ollut erilaisten hallintomallien yhtenäistäminen kaikilta osiltaan. Kaikki oletettu kunnallinen maantapa ei pädekään enää uudessa muuttuvassa kunnassamme.Hyvä niin, se on tie harmonisoituun tasapainoiseen muutokseen!
Minkään sektorin yksityiskohtiin Lamminmäki ei viisaana virkamiehenä puuttunut. Kysyessäni häneltä missä toiminnoissa tapahtuu suurin muutos Kouvolassa? "Suurin muutos tapahtuu alaisten korvien välissä" totesi hän lakoonisesti.. Niin eri tyyleillä on asioita hoidettu eri kuntaliitoskuntien hallinnoissa. Kunnallishallinto hakee usein omperäisiäkin ratkaisuja kansalaisten ja kunnallislain ristipaineissa.
Henkilökemioihin ei päästy liiemmin uuden kunnan virantäyttöproseissa vaikuttamaan.Kaikki henkilöstö tuli sellaisenaan uuteen organisaatioon. Kuinka kivulis kuntaprosessi on ollut, kertoi Lauri Lamminmäen kireän punakka ilme. Kysyttäessä kuinka kuntaliitos on sujunut vastaus oli "Ihan hyvin".Toisaalata jos näin todella kentällä on, sen vai nähdä huojentavana tietona koko kuntaväelle Kouvolassa.
Luulen kuitenkin sellaisia välttämättömiä käytännön muutoksia kehittyvässä Kouvolassa tullee tapahtumaan.. Vanhenevan väestön "aiheuttama" 3 prosentin äyripaine vuoteen 2015 mennessä on todella melkoinen haaste kaikille virkamiehille ja päättäjille.
Paikalla oli vain kourallinen väkeä, jota ihmettelin suuresti mielessäni. Tilaisuus oli ilmoitettu olevan Kasarmi ravintolassa, mutta se olikin saman talon auditoriassa. Sillä ei uskottu olevan osanottajien määrään merkitystä. Näinkö vähän kiinnostaa yhteiskunnallinen muutosprosessi kansalaisia?
Tilaisuudessa oli myös mahdollisuus lopuksi keskustella kaupunginjohtajan kanssa tulevasta muutoksen sunnasta Kouvolan kuntaelämässä. Paljon villoja ei tästä osisosta herunut, asiasta ei paljon keskustelu. Ajateltiinko vain, foorumi ei ollut oikea paikka. Virkakunta valtuutetut päätöksillään hoitakoot kuntamuutos asiamme kuntoon?.
Kaupunkilaisten tulisi keskustella avoimesti virkamiesten ja päättäjien kanssa minkälaisen kunnan ja millä hinnalla kuntalaiset Kouvolasta haluavat? Muulloinkin kun nyt 2011 huhtikuisten kunnallisvaalien alla.
Tapahtuman kustannuksiin osallistui myös Euroopan unioni, mikä tietysti nosti ja korosti tilaisuuden eurooppalaista merkitystä. Kymenlaakson ammattikorkeakoulun opetusnäkymät ja hyvä oppilaiden työllistymisaste yli 70% ja ennakkoluuloton tapa tuoda uudet muutosprosessit opetukseen oli ilahduttavinta illan antia. Kun Kymijoessa on kyllin vettä virannut, näemme kuinka kuntamuutos ja muun yhteiskunnan möyhentäminen on uus Kouvolan ehoisaa väkeä kohdellut.
Ado Sakari Ala-Krekola
Kasarminmäki