YLÖJÄRVELLE ON RAKENNETTU HIENO PUUKEROSTALO |
Kouvolan WOODINNO-hanke tähtää nimenomaan teollisen kerrostalotuotannon voimakkaseen kasvuun lähiaikoina Kouvolan seudulla ja ennen muuta koko Suomessa. Puualanosaajia pitää kouluutta lisää ja lakkautetut teolliseen tuotantoon tähtäävät mekaanisenalan puulinjat pitää nostaa uuteen tarkasteluun. Kysynkin päätäjiltä mikä on todellinen rakennusalan työvoiman tarve lähitulevaisuudessa Kouvolan seudulla??
Kouvolan kaupungin pitää ottaa tässä suhteesssa johtavampi rooli. Herää kysymys miksei rakennusalan opikelijoille ole Woodinno-hankkesta kerrottu oikeastaan yhtään mitään. Ihmetyttää suuresti kun puhutaan eri toimialojejn yhteistyöstä niin tässä kontestissa se ei toimi laisinkaan. Missä syy kysyy maakansa ja vastaa kukaan ei puualan puolesta puhujia kuuntele. Woodinnon myötä näkymät rakennustuotannossa ovat sanoisimpa melkein räjähdysmäiset, jos rakennusalan yrittäjiin puurakennealan puuhamiehiin kaupunginhallituksen puhee johtajaan Jari Suomelaan tai Hyötypaperin Risto Kauppilaan ja on vähääkään uskominen!
Uskon herrojen tekevän vilpitöntä työtään hankkeessa ja huhuista huolimatta Woodinno-hankkessa työtä kumppaniensa kanssa puurakennealan hyväksi.
Pääministeri Jyrki Kataisen hallitusohjelmassa on useita puurakentamisen edistämiseen tähtääviä toimenpiteitä, joiden tavoitteena on edistää puun käyttöä rakentamisessa. Tällä hetkellä maassamme on nyt eri asteisessa suunnitteluvaiheessa 7000 puukerrostaloasuntoa, joiden toteutus perustuu teolliseen esivalmistukseen.Suomessa puurakentamisen edistäminen merkitsee merkittävää toimialan kasvua, kantorahatulojen, työpaikkojen ja viennin lisääntymistä sekä vaihtotaseen paranemista.
Elinkeinoministeri Jyri Häkämies on hahmotellut puurakentamisen olevan Suomen uusi teollinen lippulaiva, joka perustuu uusiutuvien, paikallisten materiaalien käyttöön ja joka vastaa ekologisen kilpailukykynsä ansiosta energiatehokkuuden ja ilmastopolitiikan vaateisiin. Puurakentamisessa on kyse tulevaisuuden rakentamisen mallin kehittämisestä.
Miksemme Kouvolassa tarttuisi tähän uusia työpaikkoja tuovaan mahdollisuuteen ja toteuttaa vaikkapa Eskolanmäen betonikerrostalojen saneeraus puurakenteisilla elementeillä ja rakentaa päiväkodit, koulut ja urheiluhallit Itävallan ja Ruotsin tapaan puusta. Miksei ryhdyttäisi töihin heti?
Puu on omaa raaka-ainetta, jonka jalostus, raaka-aineen arvo ja työ vahvistavat oman seutukunnan taloutta. Myllykoskelta jäi työttömäksi 400 ammattimiestä, joka nosti Kouvolan työttömyysprosentin 12 prosentin tasolle. Toistaiseksi kukaan Woodinno-hanketta arvostellut henkilö ei ole esittänyt parempaa hankevaihtoa uusien työpaikkojen luomiseksi Kouvolaan.
Björn Wahroos on kirjoittanut kirjassaan; "Vaikka yksi mielenkiintoisista harrastuksistani on tällä hetkellä saada kenttäsirkkeli kasattua ja toimimaan, uskon teollisen puurakentamisen tulevaisuuteen kerrostalo vaihtoehtona. Wahlroos kirjoittaa kirjassaan kollektiivisesta johtamisesta.
Hyötypaperi oy, toimitusjohtaja Risto Kauppila kertoi omista kokemukstaan Suomessa seuraavaa ;"Puurakenne ratkaisusta 70-ja 80 –luvulla vedin betonisia kerrostalotyömaita vastaavana mestarina ja sain huomata mitä kollektiivinen johtaminen tarkoittaa tämän tyyppisessä rakentamisessa. Lähes jokaisella työmaalla jossa runkoporukka oli eri kuin sisustusporukka, jälkityöt kasvoivat merkittävästi. Sen sijaan, kun sama ryhmä teki runkotyöt ja sisustustyöt lopputulos oli edullisempi ja laadukkaampi" Kauppila jatkaa alaa aiemmin hyvin kuvaavaa käytäntöä.
Nyt tarvitaan henkisesti ja fyysisesti vahvoja henkilöitä vetämään Kouvolan WoodInno-hankkeen ympärille syntyviä yhtiöitä käytännön toimiin. Olen ilmaissut periaatteellisen valmiuden olla kummassakin mukana, koska haluan olla edistämässä puukerrostalo rakentamisen kasvua Suomessa.
Jos se on onnistunut Ruotsissa, miksei se onnistu meilläkin, vaikka olemmekin jo vuosia Ruotsista jäljessä .Pitää arvostaa pakettiautolla liikkuvia yhden tai useamman miehen talourakoitsijoita, joiden naulapyssyjen jäljiltä nousee talo perinteisellä paikallaan rakentamisen meiningillä tai elementtitalon täydentävät työt avaimet käteen menetelmällä.
Teollisessa kerrostalorakentamisessa asia on toisin. Timpurityöt siirtyvät työmailta tehdassaleihin, joissa tulee olla modernit koneet ja laitteet elementtituotantoon ja talotekniikan asentamiseen.
Kun nyt Suomessakin on valmis teollisen rakentamisen konsepti, tarvitaan tekemistä ja tekijöitä. Puhumisen ja suunnittelun lisäksi pitää osata ja saada pyörät pyörimään. Puurakenteisia elementtejä tehtiin jo viisi vuosikymmentä sitten.
Puurakentamisessa tarvitaan nyt iso superloikka eteenpäin ja ottaa mallia Ruotsista, jossa puurakentaminen on teollistettu ja sen osuus kerrostalomarkkinasta on viidenneksen luokkaa. Woodinnon –hankkeen onnistuminen mitataankin hankkeen kyvyssä edistää teollista puurakentamista Suomessa.
Kouvolan seutu on vanhastaan paikkana loistava ajatellen puunjalostusta rakenne-elementiksi seudulle kaavoitettujen erikoisten kerrostalojen raaka-aineeksi.
Ilmottaudun Itsenäisyyspuolueen sitoutumattomana kuntavaaliehdokkaan puurakkentuotannon lämpimäksi kannattajaksi, kunhan siihen menevän julkisen rahan ohjaus valvonta ja taloudellisten resussien jako on tasapuolista ja oikeudenmukaista.
Eikä ketään hankkeessa mukana olevaa yrittäjää suosita toisen kustannuksella. Se on hyvä hanke ja sitä ei saa speguloimalla kuntavaalien kuumuudessa liialla politikoinnilla sössiä!
Ado Sakari Ala-Krekola
SAD Senjor Art Director
Kasarminmäki,KOUVOLA
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti