keskiviikko 11. elokuuta 2010

NOUSEEKO HYMYKUOPAT KOUVOLAN KASVOILLE ?



















Kouvola on vankka joukkueurheilun kaupunki, jos mainitsen jonkun tähtijoukkeen saattaa joku tähdellinen tiimi unohtua, niin sankka on hyvien joukkueiden määrä.En puhu nyt kuitenkaan urheilusta, vaan kaupungista menestyvänä ja hyvinvoivana yksikkönä ihmisten asuinsijana Suomen kuntakentässä. Se on tämän jutuni lähtökohta...

En myöskään puhu linnunmaidosta joka kuivuu vain suupieliin, vaan nyt on yhteispelin paikka Kouvolan päättäjät ja virkakunta, uutta intoa viritellään koko Kouvolan väkeen! Suurkunnan tulee tehdä oikeita valintoja ja taata koko kuntakenttään säälliset palvelut ja taustajoukoille ansaitsemansa oikeudenmukainen tasapuolinen kohtelu. Mitään tarpeetonta tyhjäkäyntiä eikä takaperoista ikävää menneseen kannata enää viljellä.

Periaatteella kehdosta hautaan, hyvät joukkueet pitävät huolta jäsenistään. Miksei myös meillä Kouvolassa, tietenkin kuntalain edellyttämissä puitteissa. Tähtijoukkueella on omat huippu sponsorinsa kaikki me kaikki veromaksajat. Mutta joukkella on tietyt resussit ja velvoitteet että menestytään kovassa kilpalussa Suomen Onnela-kunta tittelistä. Hyvä joukkue tarvitsee myös voitontahtoiset kannattajansa, vankkumattoman joukon joka uskoo sen menestykseen ja ajaa sitä, Eikä ote lipeä myöskään takaiskun tullessa. Uudet keinot on nyt syytä ottaa käyttöön ilman ruotsalaistyyppistä haikailua.

Hyvinvoitiin liittyy tärkeänä osana omaehtoiset kulttuuririennot ja käden taidot. Kouvolassa on alkanut HYMYKUOPAT koordinoiti-hanke, joka etsii kulttuurista osaamista. Ideoita, lahjoja ja halua on, mutta kanavat ja kontaktit puuttuvat tai niitä ei löydäetä.

Hankekaupunki Kouvola etsii uusia väyliä ja tarjoaa tukea kulttuurin saralla toimiville rikkastamaan kaupunkiamme ja se on hieno tavoite! Kulttuurilla tarkoitetaan tässä laajasti kaikkea henkistä ja aineellista viljelyä ja kehitystä: esittäviä ja tuottavia taiteita, taidekäsitöitä ja kädentaitoja, liikuntaa ja urheilua, elävöitettyä historiaa, rakennettua ympäristöä ja ruokakulttuuria sekä kaikesta tästä johdettua virkistys- ja työpajatoimintaa. Myös kulttuurituotantoa avustavat työtehtävät tulevat kyseeseen. Aika kattava on lista ja hyvältä tämä uusi linja vaikuttaa..

Hankkeessa aktivoidaan paikallisia yhdistyksiä yms. jäsenistöineen löytämään itsestään hyvinvointipalvelun tuottaja. Hankkeen suojissa orastavat ideat jalostetaan myytäviksi hyvinvointipalveluiksi. Tuotteistamista ja markkinointia tuetaan soveltuvalla koulutuksella ensi talven aikana. Tämä panee miettimään? Onko tässä alku jollekin ihan uudelle ajattelulle?. Toivottavasti.

Hymykuopat-hankkeen tavoitteena on kehittää kulttuurialan yhdistysten ja kuntien kumppanuutta. Hanke painottuu kunnan puolelta esiintuotujen tarpeiden ja yhdistysten osaamisen yhteen saattamiseen. Yhdistykset kehittävät hankkeen aikana hyvinvointiaihioista kuntia kiinnostavia palveluita. Päämääränä on täyttää kuntien palvelutarjonnan aukkoja, ja siten tuottaa asukkaille hyvinvointia kulttuurin keinoin.


Hanke alkoi Kouvolassa kesäkuussa 2010 ja jatkuu vuoden 2012 kesään. Se on osa kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikapalveluita, ja sitä rahoittaa Euroopan sosiaalirahasto, ESR. Hankkeen kansallinen rahoittaja on Lapin elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskus. Muita osallistujia ovat Salo, Turku, Forssa ja Hankasalmi. Todella mielenkiintoinen taustajoukko rahoittamassa ja pilotit seurana. Hyvä!

Tämä on juuri sitä ihmisen kokoista toimintaa, joita kaiken maailman taivaita hipovien timanttitornien sijaan tännä Kotikouvolaan kipeästi kaivataan..Tälläiset hankkeet saa ilman kulemaan Kouvolan keuhkoissa paremmin. Kulttuurinen rikastuminen luo onnellisuutta vahvistaa meidän karisutta itse arvoamme. Hyvä linja  kaiken savun ja kiinalaisten pallea iskujen jälkeen.



Ado Sakari Ala-Krekola
Kasarminmäki