maanantai 16. elokuuta 2010
KERJÄÄMISEN TÄYSKIELTO EI OLE MAHDOLLISTA
Romanikerjäläiset ovat tuttu näky nykyisin monissa Suomen eteläisimmissä kaupungeissa. Mutta heitä on nähty myös Kouvolan keskustassa. Uusin ilmiö ovat kerjäävät romaanilapset. Kerjäävä lapsi on kansallisuudesta riippumatta lastensuojeluviranomaisten asia. Kerjäävää lasta ei saisi Suomen kaduilla näkyä, vaan siihen on virkakunnan välittömästi puututtava ja ripeästi!
Aikuisen ihmisen kerjäämistä yleisellä paikalla on vaikea kieltää millään laillisislla perusteilla ja lainkin laatiminenkin lienee laitonta! Köyhyys kun ei ole rikos, tosin se suistaa ihmisiä dyykkäämään ruokaansa ja keinottelemaan muun elantonsa eikä sitä tulisi näissä kieltokaavailuissa unohtaa. Romaanit ovat myös ahkeria pullonkierrättäjiä Suomen festivaalikesässä ja se lienee ihan myönteinen ekoseikka.
Se annatko "almusi" kerjäläiselle on henkilökohtainen ratkaisusi, ei viranomiskysymys!
Sisäministeriön työryhmän ehdotus kerjäämisen kieltämisestä sisältää oikeustieteilijöiden mielestä lukuisia oikeudellisia ongelmia. Niistä merkittävin on, että tosiasiassa laki syrjisi romaneita, kyse on tietysti pääasiassa Itä-Euroopan mustalaisista.
"Kyse olisi etnisen alkuperän perusteella tehtävästä profiloinnista, joka rikkoo Euroopan ihmisoikeussopimusta ja Suomen perustuslakia", sanoo Euroopan yliopistoinstituutin kansainvälisen oikeuden professori ja YK:n ihmisoikeusraportoija Martin Scheinin. Hänen mielestään työryhmän mietinnöstä paistaa läpi ajatus, että suomalainen voisi edelleen kerjätä rahaa bussilippuun, mutta ulkomaisten romanien kerjääminen kriminalisoitaisiin.
Perustuslain mukaan kaikki ovat lain edessä yhdenvertaisia. Euroopan ihmisoikeussopimuksessa syrjinnän kielto on ehdoton. Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on torjunut lainvalvonnan, jossa ihmiset on asetettu eriarvoiseen asemaan esimerkiksi etnisen alkuperän perusteella. Tätä ei saisi unohtaa katujen "puhdistamisessa" kerjäläisistä poliisityönä.
Romanien köyhyyteen ja järjestelmällistä syrjintää koskeviin ihmisoikeusongelmiin pitäisi miettiä muita keinoja kuin kerjäämisen kieltäminen. Romaaneiden asiat pitäisi hoitaa Euroopan unionin tukitoimin lähtömaassaan mahdollisimman pikaisesti!Kyse on sentää hyvin pienestä joskin näkyvästä etnisestä vähemmistöstä. Halua siihen ei vain tunnu Brysselissä olevan.
Huhtikuun eduskuntavaalien lähestyessä poliitikot ovat rientäneet ottamaan kantaa maahanmuuttajia ja kerjäämisen kieltämistä koskevaan keskusteluun. Kesäkuun lopussa eduskunnan perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Kimmo Sasi(kok) sanoi Yleisradion haastattelussa, että kerjäämisen kieltävä laki on mahdollista säätää tavallisen lakina.
Kielto ei siis Sasin mielestä rikkoisi perustuslakia. On asiatonta, että perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja ryhtyy ottamaan kantaa näin varhaisessa vaiheessa. Sasi ole perustuslakivaliokunta, vaan ainoastaan sen puheenjohtaja.
Köyhyyttä on aina ollut ja aina tulee olemaan. Sanotaanhan Isossakin kirjassa että köyhät ovat aina keskuudessamme. Kerjäämisen kielto ei ole mahdollista mutta köyhyyden syihin voidaan vaikuttaa monenlaisin sosiaalipoliittisin keinoin, jos aitoa halua "kerjäysongelman" poistamiseen Euroopasta ja Suomesta löytyy. Vauraan Euroopan kerjäläisyys on häpeätahra sinisen tähtilipun vieraskoreassa kulmassa.
Ado Sakari Ala-Krekola
Kouvola