tiistai 16. marraskuuta 2010

LUOTTAMUS KOUVOLAN ELINKEINOTOIMEEN HORJUU?

















VANHAT MOKAT SYÖVÄT USKOA HANKKEISIIN

Kouvolan elinkeinotoimi on ajautunut onnettomien tähtien alle.  Uusia työpaikkoja luovien elinkeinotoimen virkamiesten ja elinkeinoyhtiön lähes jokaista aloitetta epäillään. Kunnallinen elinkeinotoimi on kuitenkin korvaamaton apu ja välimies yritysten ja julkishallinnon välillä. Se toimii rahoituksen ohjaajana ja antaa kunnallista vetoapua kaipaavien uushankkeiden  suunnittelijana.

He tekevät sellaisia elvyttäviä hankkeita, joita ei kovalla rahalla alueille synny. Haitaksi niitä on vanhalle yritykselle nyt viimeksi kuorossa moitittu Valkealassa. Niitä sanottiin ennen vanhaan "hyvään aikaan" yleishyödyllisiksi hankkeiksi ja  onnistuessaan ne niitä parhaimmillaan ovatkin.

Käytännössä kaupungin elinkeinojohtaja suurella tilaajarahallaan johtaa ja linjaa hallinoi yksityiskohtia elinkeinohankeissa. Käytännön ja toteutuksen hoitaa meillä Kouvola Innovation oy omistaja ohjauksessa omalla toimialallaan. Se on kaupungin omistama elikeinoyhtiö.
Tässä on se julkirahalla hyvää luova koneisto, johon pitäisi olla laajempi luottamus kaikkien hankeosapuolten välillä. Muuten hyvätkään aloitteet ei saa tuulta alleen.


Kaupunginjohtaja Lauri Lamminmäellä on valtuustoryhmien kautta kaupunginhallituksessa omia erikseen sovittuja elinkeinoaloitteita. Nyt meillä kuitenkin menneet ikävät asiat painaa liikaa ja laimentaa luottamusta näihin elinkeinohankeisiin. Kaupunkilaisten on usko hyviinkin prjekteihin horjuu. Näinhän ei saisi dynamisessa kasvuhakuisessa kaupungissa olla. Tämä hallinnoinnin hajanaisuus pitäsi jotenkin eheyttää, luottamuksen palauttamiseksi näihin merkittäviin virkatoimiin.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Juhani Pousi on oikein vaatinut uusien työpaikkojen luomista ja mistä ne muualta tulevat yritystoiminnasta. Tulee  luoda houkuttelevia mahdollisuuksia yritystoiminnalle tulla kupunkiin?. Uutta tekemisen meininkiä, veronmaksukykyisiä kasvuyrityksiä Kouvolaan!


Kuntasektori ei voi väkeä lisätä  toimintohinsa, vaan vähenevä jana on ilmeinen. Valtiollakin on omat säästövaatimuksensa, sieltä ei suurta apua löydy. Yritystoiminta ei hakeudu Kouvolaan ilman kunnollista suoranaista houkuttelua ja luottamusta alueen mahdollisuuksiin ja elinkeinotoimen palveluihin. Hehän Kinnon kanssa hoitavat yritysten julkishallinnoinnin uusperustannassa.

Elinkeinopolitiikka on usein luonteeltaan eripuraista ristikkäsistä eduista johtuen.  European Business Innovation Center Kymi Oy  on Kouvolalla 80% osuus, Pertti Eskelisellä 10% ja Iitin kunnalla 10% siivut, sen tehtäviin kuuluu elikeinopolitiikan hoito. Mikä sen tila on?

Kaupunginjohtaja elinkeinotoimi ja Kinnon työntekijät ovat näissä elinkeinoasioissa kirkonharjalla. Heidän tehtävä on synnyttää kaupunkiin ja maaseutualueille uutta elivoimaa osaamista yritystoimintaa ja työmahdollisuuksia. Tämä on se käytetty kolmijalka. Menneitä epäonnistumisia ei tietenkään pidä unohtaa, vaan niistä pitää oppia. Uusi Kouvola ansaitsee uuden alun myös elikeinotoimeensa!.


Syyttelevät puhuvat päät ja nenät pitäisi nyt kääntää jo tulevaisuuteen.  Tutkia kaikki mahdollisuudet miten uutta työllisyyttä voitaisiin kuntaamme aktiivisesti luoda. Kinno oy on revirillään tehnyt veran alla uutteraa työtä. Olen lähes kaiken jaetun infon läpikäynyt, voin vakuuttaa siellä on todella paljon hyviä hankkeita. Odottelen vaan rehellisiä tuloksia julkisuuteen punnintaan?

Viimeistään Repoveden luontokeskushankkeen kohkaus, sinänsä hyvä ja kiitettävä kansalaiskeskustelu osoittaa, jotain pitää tehdä nopeasti luottamuksen palauttamiseksi elinkeinotoimeen. Se on kaupungin virkamiesjohdon asia, hallintojohtajan aloitteellisuus ratkaisee, tietysti viimenkädessä se on omistajan ääni elinkeinoyhtiöissä.  

Luottamusmiestenkin tehtävä puida ja panna  polittisella tasolla asiaa tuloskuntoon.

Mutta avomuutta ja infoa tarvitsevat myös kuntalaiset, joka ovat maksumiehinä hankeissa ja lähes peloisaan odottavat seuraavaa puskasta tulevaa aloitetta. Kuin juoksevaa piikkipää hirveä auton valokiilaan, syyssatisessa sysimustassa yössä! Tämä on ikävä tilanne!

Ado Sakari Ala-Krekola
Kasarminmäki

Ei kommentteja: