tiistai 9. marraskuuta 2010

REPOVEDEN KANSALLISPUISTO KAIPAA UUDEN VETURIN...













SYKSYLLÄ REPOVEDEN KANSALLISPUISTO ASETTUU TALVEEN...

Repoveden kansallispuisto on saamassa vihdoin viimein arvoisensa luontokeskuksen. Se on hyväksytty valmisteluun elinkeinojaoksessa huomattavin varauksin. Hanke on tietenkin puitava ensin erityisen tarkkaan ja kaikkien keskeisten osapuolien soisi tulla asiassa kuulluksi ja huomioiduksi päätettävä sitten yhdessä asiasta.

Tavoitteena tulee olla Pohjois-Valkealan elinkeinoelämän huomattava luontomatkailullinen ja elinkeinojen vilkastuttaminen. Uutta kansainväkistäkin modernia säpinää kaivataan sinne kipeästi, vanhojen yhdentähden* palvelujen varassa ei enää merkittävää kasvua synny! Hikinen rehkiminen erämaassa kaipaa vastineekseen kunnolliset kylpylä saunaosastot, tasokkaat majoitus ja ravintola- ja ohjelmapalvelut.

Orilammen lomakeskuksen asema ei  ole uhattuna tämän hankkeen takia. Päinvastoin huomattava volymin lisäys voi johtaa koko alueen yritystoiminnan elpymiseen uudelleen. Sehän tämän uuden hankkeen päämäärä täytyy ollakin. Mikään olemassa olevan yritystoiminnan tuho ei voi olla totta ja tuskin tulee lähitionoon abc-autioitumista tapahtumaan; elvyttävä pulppihan se olisi!. Jos ei lisävolymia tule, ei siihen yhteistä rahaa kannata satsata, vaan vanha luonnonrauhaan perustuva hiljaiselo sitten jatkukoot rikkumatta.


Ei kai sitä nyt siellä Valkealan yrittäjäpiireissä hiipuvaa jämähtämistä sinne pohjoiseen haluta? Kenties Vuohijärven puolelta löytyisi kiistattomampi paikka luontokeskuskelle, kiinteässä yhteistyössä Metsähallituksen kanssa?

Tosiasia on myös että ilman merkittävää julkista investointia sinne ei mitään olleellista uutta näytä muodostuvan. Uusalkuista ideointia korkealuokkaista majoitusta ja  tuhtia monenkeskistä uutuushanketta alueelle kaivataan, se on selvää. Lapin matkailun onnistuneet  luontokohteet puhuvat vahvasti Kinno Oy vetoisena tämän suurehkon hankeen puolesta. Näinhän sielläkin toimitaan kunnat tekee kunnallistekniikan ja kaavan alueelle..


Keskeisenä tulisi hankkessa olla kannattavan paikallisen yritystoiminnan tuki ja elvytys. Täysin kansallispuiston luontoarvoihin perustuva runsas ja hyvin kattavat palvelut tuottava viihtyisä ja vetävä jotenkin unikki ratkaisu järviluonto/ metsäluontokeskus.

Luontokeskuksen pitäisi tuoda kansallispuistoon pääasiassa uusia vaativia maksavia asiakkaita. Niitä joita erämaaluonto ja sen ehtat arvot se suuri rauha ja hiljaisuus todella kiinnostaa. Luontoklusteria jotka ovat valmiit viipymään aluella pitempäänkin. Arvoisia sinänsä tärkeitä päiväperhoja meitä paikallisia on siellä nyt riittämiin piipahtanutkin jo.

Markkinoinoinnin tulisi suunnata kansaivälisille ja kotimaan ekomatkailu ihmisille, jotka etsivät Suomen puhdasta järviluontoa ja sen runsaita aktiviteettejä. Kaupunkilaisia  perheitä, jotka haluaa kokea  koskematoman erämaa pysäyttävän elämyksen, seisahtua ja kuulla kaakurin unikkia aina yllättävää kirskuntaa.

Lämpimästi tervetuloa Kouvolaan pohjoisen järvialueen luonto- ja matkailukeskus. Asia on nyt  viimein saanut konkreettisen modernin hyvää lupaavan muotonsa.
Elinkeinoyhtiö Kinnossa tehty aiekonsepti on perinpohjainen ja  vaikuttaa toteutus kelpoiselta. Siellä muodostui  selkeä   suunnitelma Luonto- ja matkailukeskuksen perustamiselle ja hahmotus jämäkille  toiminnoille. Mikä pitkään etsitty puhdas yksityinen taho ja raha voisi toimia näin laajalla segmentillä?

Repoveden kansallispuiston tuntumaan sijoitetaan matkailukeskus, alueen matkailussa tarvittava kansallispuiston antiin perustuva palvelukeskus. Sen kautta  kansallispuistoon ja  järvipuistoon matkailijat  ohjataan alueille. Suomi- puusta rakennettu massivinen The Northern Light Point olisi hyvä urpaanien ihmisten luonnontuntemisen lisäämiseksi, pontimena kaikille luonnossa liikkumisen. Koulutuksen ja opastoiminnan tilavaraus sekä alueen ravintola ja majoitustilat. Toivottavasti hanke totutuu näin kattavana!

Repoveden keskukseen tullee myös  luontonäyttely, jossa alueen luonnon erikoispiirteet tuodaan esiin. Suunnitelmissa on myös  kokous- ja kongressikeskus. Keskuksen tilat toteutetaan monikäyttöisyyden periaatteella siten, että luontonäyttelytilat ovat käytettävissä pienimuotoisessa kokous- ja kongressitoiminnassa. Se tuo keskukseen toivottavasti uutta tuoretta asiakaskuntaa, tutustumaan siinä sivussa myös kansallispuston runsaaseen terveellisen hien tuottavaan luontotarjontaan.

Luonto- ja matkailukeskuksen arvioitu kustannus on noin 6,2 miljoonaa euroa. Kustannusten jakautuminen eri tahoille on suunniteltu siten, että perusinvestoinnista 10 % katetaan toimintaan osallistuvien yritysten osuuksilla, 20 % kaupungin suoralla investoinnilla ja 70 % investoinnista muodostuu julkistahojen tukirahoituksesta ja muista suorista investoinneista.

Lopullinen malli muodostunee Kinnossa  hankkeen valmisteluhankkeessa. Suoran investoinnin lisäksi kaupungin tulee varautua alueen kehittämiseen tähtäävien kehityshankkeiden kuntarahoitusosuuksiin. Mielestäni pienyrittäjien opastoiminnan tukemiseen olisi erityisesti panostettava, eikä pistää heitä nurkaan mököttämään kuksoineen lerppahatuissaan tyytymättöminä ohueseen osaansa. Niin ei saa käydä!.

Kun on puhuttu että kaikki palvelut viedään pois suurkunnan lievealueilta, jos sitten jotain merkittävää ollaan sinne periferiaan antamassa, ei pitäisi olla heti niitä torpaamassa. Jari Larikan kannan kyllä vaalien alla ymmärrän, sen missä hän kannattaa uusinvestointeja luontomatkailuun Repoveden kansallispuiston luontotarjonnan hyödyntämiseksi paremmin.Muu on pelkkää omalehmä ojassa Orilampi populismia, nostalgista tarrautumista menneeseen, näin se valssi menee...

Ado Sakari Ala-Krekola
Kasarminmäki

Ei kommentteja: