torstai 9. joulukuuta 2010

SUOMIKOE MAAHANMUUTTAJILLE ON KOTOTOUTUMISEN OSA












KOTOUTUMINEN VAATII HALUA JA  TARMOKKUUTTA


Maahanmuutto- ja eurooppaministeri Astrid Thors (rkp) ei kannata ajatusta, että maahanmuuttajien Suomi-tietämystä testattaisiin kansalaisuuskokeella. Aika kummallinen kanta korkealta viranomaiselta. Yhteiskuntahan vaatii kaikkialla pääsykokeita testejä ja tietotason tarkastuksia, lupia ja kelpoisuuksia erilaisiin vaativiin toimiin ryhtymiseksi yhteiskunnassa..

Miksei pysävä kansalaisuus voisi edellyttää aikuisilta tietämystä maastamme ja sen kansan kunniakkasta historiasta ja tavoista?Ei tässä pitäisi olla mitään kummallista. Se ei tietenkään saa olla mikään ovelasti järjestetty patoaminen, eikä etukäteen sovittu nollapelitesti. Mikään jäynä se ei saisi olla heiveröisissä ensiaskelissa olevalle untuvikolle. Pisa-tutkimuksella korkealle arvioitu moninainen koulutusjärjestelmämme on tässä hyvä apu. Voi kouliutua etukäteen maamme pohjoisiin oloihin , myös kansamme karuihin koviin vaiheisiin ja onnekkaisiin kohtaloihin hyvin.

Olen periaattessa myönteinen eri kriteerein mamujen ja pakolaisten Suomeen tulolle. Me tarvitsemme heidän työpanostaan ja tulevaisuudessa heidän panoksensa voi olla monilla aloilla jopa ratkaiseva. En ole enkä halua olla tippaakaan punaniska mamunurja. Syrjiminen ja karsastus on sietämättömän typerä tapa toimia. Meidän tulee huolehtia siitä ne jotka otetaan,  tuntevat itsensä tervetulleiksi kuntaamme. Heidän tulee toisaalta tietää, järjestäytynyt yhteiskuntamme edellyttää heiltä omaa tuhtia panostaan. Ei tämän pitäisi olla uutta kenellekään missään päin maailmalla. Veltto selkärangaton vaatimaton virkanhoito ei ole mamuillekaan hyödyksi.

Maahanmuutajien tehokkaan kotoutuksen kannalta siitä on pelkää hyötyä. Kattava testi on heille hyvä ensiaskel onnelliselle  juurtumiselle ja orjentoitumiselle suomalaiseen elämänmenoon. Omasta uskonnostaan kulttuuristaan ja kotoisista tavoistaan heidän ei tarvitse luopua, se on ihmisen oma asia. Mielestäni jokaisella maahanmuutajalla pitäisi olla  meillä Kouvolassa kotoutuskummi. Ihmisyyteen ja humaisuuteen perustuvaa ystävyyttä tulisi kannustaa. Innostaa uusia kummia maahanmuuttokoordinaattori Satu Kurrin työyhteisön kautta kaupungissamme. Järjestyneet olot ovat turva tuki ja hyvän elämän perusta kaikille.

Useissa läntisen Euroopan maissa ja muualla rikkaissa maissa, joihin on innostusta  tulla siirtolaiseksi, on jonkinmoinen kansalaisuuskoe. Miksei myös meillä Suomessa. Brändi työryhmän viesti maailmalle oli, pistämme asiat luistamaan. Me toimimme jämptisti, olemme hyvin orgainosoitu ja hallinoitu maa. Kansalaisuuskoe antaa hyvän singnaalin tästä suuntauksesta maamme kuvankauniisin lumisiin maisemiin tulevalle ulkomaalaiselle.


Järjestetään se kansalaisuuskoe, sitten pulinat pois ja halukkaat työkykyiset vitkaan opintoihin koulutukseen tai tuottaviin töihin.

Ado Sakari Ala-Krekola
Kasarminmäki

Ei kommentteja: