tiistai 20. joulukuuta 2011

JOULU JUHLISTA JALOIN

RAITIS JOULUPUKKI ON LAPSLLE PARAS 
























Joulu on meille suomalaisille juhlista jaloin, niin paljon hienoa talvista tunnelmaa ja valoisia kultaisia muistojen vuosikertoja se on meille monille antanut. Joululaulut ovat silta muistojen
aarreaittoihin, niihin lapsuuden kaikkein hellimpiin joulumuistoihin rakkaimpien ihmisten kesken. On kuitenkin muistettava, ettei joulu ole kaikille perheille ja ihmisille suinkaan yhtä suurta riemullista kulutusjuhlaa. 

Syrjäytyminen ja suoranainen köyhyys on lisääntynyt huolestuttavasti ja niukkaakin niukempi joulunaika on aika monilla edessä.  Eri avustusjärjestöjen joulupaketit ja muu tuki ovat monille perheille ainoa keino saada jouluinen tuulahdus  kotiin. Joulu on kristikunnassa valoisa Vapahtajan syntymäpäivä, vaikka se on saattanut jäädäkin kiireessä paljolti unohduksiin ja lapsipuolen asemaan. 


Jouluinen viinaksien käyttö, kertoo surullista tarinaa aikuisten ihmisten itsekkyydestä lasten iloista jouluviettoa kohtaan.  Haluaisin haastaa kaikkia ajattelemaan omien lapsiensa parasta. 
Joulu ei tee poikkeusta juomisen suhteen muista suomalaisista suurista juhlista, alkoholia käytetään aika surutta ja usein liian runsaasti. Anna lapselle raitis- joulukampanja muistuttaa, että joulu on erityisesti lasten juhla. Eikö edes joulua voitaisiin pyhittää täysin raittina perheelle ja lapsille. Lapsi kaipaa turvallisuutta sekä häntä huomioivaa läsnäoloa. Aito ilo syntyy yhdessä olemisesta ja tekemisestä. Juhlatunnelman voi aivan hyvin luoda ilman päihteitäkin. Se ei ole tietenkään kaikille helppoa, mutta olisi syytä yrittää ainakin. Sehän saattaisi olla lapsille ikimuistoinen paras joulu kaikista?


Joulun aika on useille arkikiireistä rauhoittumisen ja yhdessä olemisen vapaata aikaa. On hienoa kun Anna lapselle raitis joulukampanja haluaa vahvistaa sukupolvien välistä yhteenkuuluvuutta. Joulun aika on parhaimmillaan toinen toisistamme välittämistä ja lämmintä tunnelmaa. Aikuisen päihteiden runsas käyttö voi lapsen silmissä näyttää hyvin hämmentävältä ja jopa pelottavalta. Lapsen joulutunnelma muuttuu huoleksi ja turvattomuuden tunteeksi. Lapsi saattaa kokea vahvasti, ettei hänelle ole mitään sijaa päihdekeskeisessä aikuisten juhlassa. Näin ei tietenkään saisi ainakaan jouluna olla!


Olen tietysti täysin vanhanaikainen metusalem kun vouhkaan raitista joulun vietosta. Kolme neljästä suomalaisesta on kuitenkin sitä mieltä, että käytämme liikaa alkoholia ja että suhtaudumme liian vapaamielisesti jouluiseen humalaan. Myös sumeilematon alkoholin mainonta vahvistaa alkoholin kuulumista niin arkeen kuin juhlaan. Suomalaisten enemmistö kieltäisi myönteisiä mielikuvia aikaansaavan alkoholin mielikuvamainonnan. Sitä jään hartaasti odottamaan.

On selvääkin selvempää ongelmat  kärjistyvät viinanhuuruisina juhlapyhinä. Vetoan kaikkiin aikuisiin, että annatte lapselle raittiin ja huolettoman joulun.


Toivotan Rauhaisaa ja Iloista  Joulua kaikille


Ado Sakari Ala-Krekola
Kasarminmäki

Ei kommentteja: