torstai 15. joulukuuta 2011

KOUVOLAN IMAGO KAIPAA PIENTÄ KIILLOTUSTA

Kouvolan kaupunki sai kuntien imagotutkimuksessa sijan 32/34, mikä ei todellakaan ollut mikään yllätys uudelle tuoreelle suurkaupungille. Etenkin kun tietää miten kaupungissa tuskastumiseen asti vähätellään omia mahdollisuuksia.  

Tuskin tälläistä tapahtuu missään muualla Suomessa, siinä määrin kuin täällä kultaisessa Pohjois-Kymessä? Tämä on minulle pohjalaiseen tyyliin kasvaneelle täysin outoa touhua!. Mielestäni ponnettumuudesta ei ole kyse nyt  Kouvolassa, vaan paikkakunnalla yleisesti  omaksutusta piintyneestä ajattelutavasta.  

Uusi Kymenlaakson maakuntajohtaja Juha Haapaniemen on vaatinut meiltä luopumaan vähättelykultturistamme. Olipa mainio avaus ja hän osui todella naulankantaan! Kouvolan sijainti on hyvä ja kaupankäynti etenkin market aluella on ollut  pitkään Suomessa huippuluokkaa. Jokainen hyvä kaupunki kaipaa ennemuuta selkeää vankaa johtajuutta, jonka taatussa varassa voidaan päätökset valtuustossa toteuttaa. Tämän perään on Kouvolassa viimepäivinä talousasioissa aiheelliseti kyselty.

Ylöjärvi sai mielikuvastaan parhaat 7.74 pistettä,  Kouvolan imagoarvo oli  6.63 ja vähiten mielikuvapisteitä sai ihme kyllä Porvoo 6,59 , vaikka se on hyvinkin pirteä kaunis pienkaupunki. Tutkimuksen keskiarvo oli 7.29 siinä mielessä Kouvolan tulos ei ollu kovin huono.  Parhaan ja huonoimman välillä ei ollut kovin suurta dramaattista eroa. Kouvolassa ei pidä tuhkaa ripotella päälle tästä syystä, eikä Porvoon seura ole ollenkaan toivoton vaan pikenminkin päinvastoin. Nenät on nyt tomerasti pyyhittävä ja ryhdyttävä hommiin Kouvolan puolesta.

Jos joku väittää Kouvolaa ponnettomaksi kaupungiksi ei tunne kaupunkia oikeastaan ollenkaan. Pelkästään tutkimalla elikeinoelämää ja kaupungihallituksen sekä kaupunginvaltuuston pöytäkirjoja päästään kyllä täysin toisenlaiseen tulokseen. Kouvolassa on todella menossa melkoinen ponnistus suurkaupungin saamiseksi toimivaksi kokonaisuudeksi. Tätä sarkaa puidaan koko ajan todella suurella puimurilla!. Eikä tässä asiassa voi odottaa muuta kun hyviä tuloksia, melkein kaikki käytössä olevat keinot on ainakin otettu jo tarkasteluun. 

Joitain takaiskuja tekevän tielle aina sattua. Yritetäänpä vaikka saada vaikka uusi monitoiminen sairaala kaupunkiin, siitähän vasta sukeutuikin todella värikäs terveyspolittiinen tapahtuma. Kouvolan hallinto-oikeus ilmeisesti tekee sitten sen lopullisen päätöksen rakennetamisesta. Asetankin kaiken toivoni uuteen tulevaan valtuustoon, jolla on voimaa ja rohkeutta rakentaa alueelliseti kuntapalveluiltaan vahvaa toimivaa Kouvolan kaupunkia.

Elinkeinoelämän osiossa tarkastellaan kolmenkymmenen neljän Suomen yli 30 000 asukkaan kaupungin imagoa.  Kaupunkien ja kuntien imagoa arvioivat yli 30 000 asukkaan kaupunkien yritysten päättävässä asemassa olevat henkilöt, toimitusjohtajat ja talousjohtajat. Elinkeinoelämän edustajat arvioivat niitä kuntia, joissa heidän edustamallaan yrityksellä on toimintaa.Tähän arvioon saattaa vaikuttaa kilpailutilanne, ei mieluusti kerrota kilpailijoille kaikkia menestystarinoita.  Ei hyville apajille muita yrittäjiä hevin haluta houkutella. Eikä minkäänlainen menetyksella rehvastelu kuulukkaan suomalaiseen yrityskulttuuriin.

Kuntalaisten ja kaupunkilaisten mielipide selvitetään esittämällä suosittelukysymys kuinka todennäköisesti suosittelisi kuntaa ystävälle, tuttavalle tai sukulaiselle asuinpaikaksi ja perustelut suositteluun tai kritiikkiin.  Vastaajat edustiavat 15–79-vuotiaita maan 34 suurimmassa kaupungissa asuvia henkilöitä. Myönnetään Kouvolan image kaipaa pientä  kiillotusta. 

Tärkeintä on kuitenkin ns. kaupunkilaisten hiljaisen enemmiston kanta. Niiden jotka pitää Kouvolaa Suomen parhaana paikkana asua elää ja tehdä työtä. Viettää päiviään täällä onnellisena.  Kultaisesta lapsuudesta asti täällä asuneena - on auttanut näkemään Kouvolan hiljalleen ulkopuoliselle avautuvan hienouden. Sanokaa Te muut mitä sanotte!

Ado Sakari Ala-Krerkola
Kasarminmäki

Ei kommentteja: