torstai 22. joulukuuta 2011

VENÄJÄN DEMOKRATIA TUTISEE KUIN KUUMESSA

VENÄJÄN JOHTAJAKAKSIKKO PUTIN MEDJEVE  TIUKASSA PAIKASSA 














Venäjän demokratia tutisee Duuman vaalien takia kuin  kuumessa. Oikeaa demokratiaa hamuavat oppositio on haistanut veren ja oivan tilaisuutensa toimia. 


Kansa on lähtenyt kaduille osittamaan tiukan vastalauseensa vallan pitäjille. Vaalitulosten neuvostoaikainen tökerö manipulointityyli on tullut valvontakameroiden ansiosta räikeästi kaikkien nähtäville.  Voimistuvat pelottomammat oppositiovoimat ovat kärmeissään, he eivät enää sulata valtaa pitävien vaalivilppiä!. 

Äänekäs oppositio kaipaa tinkimättömän rehellisiä  kansanvallan mukaisia uusia vaaleja. Niitä ei kuulemma kuitenkaan järjestetä. Selvästikään uusiin presidenti vaaleihin valmistuvaa Vladimir  Puutinia ei enää pelätä, vaan ennemminkin hänelle nauretaan jo melko avoimesti! Ja sehän tarkoittaa Venäjällä, kuten muuallakin merkittävää uskottavuuden menetystä!

Pääministeri Puutin koki taannoin karmivan "Causesku-ilmiön" - 20 000 tuhahantinen vapaaotteluyleisö puuasi hänelle päin naamaa! Henkilökultti päämiehen ympärillä näyttää rapistuvan yllättävän nopeasti. Nettiyhteisöjen innoittama nörttinuoriso on ny lähtenyt 70-lukulaisten ammatikeseen mieltä osoittavien "insinööri isiensä" kanssa kadulle ja tämä onkin se todella Venäjän vallanpitäviä kannalta huolestuttava ilmiö. Mihin kuohunta Venäjällä johtaa, sitä ei tiedä tässä vaiheessa kukaan. Poliisijoukot hakaamassa ja pidättämässä opposition mielenosoittajia ei lupaa mitään hyvää. Kovat keinot on otettu Venäjällä hämmennyksen vallassa käyttöön.

Venäjän duumanvaalit kertoivat melkoisista muutospaineista itänaapurissa. Kun ottaa huomioon tiedotusvälineiden valtapuolueelle antaman yksipuolisen tuen, Yhtenäisen Venäjän jääminen alle puoleen annetuista äänistä oli todella surkea tulos. Heidän todellinen äänimääränsä vaaleissa on arvioitu olevan enää vain noin 25 prosenttia.On todella mielenkiintoista nähdä miten ensi maaliskuun presidentinvaaleihin valmistautuva Vladimir Putin tukijoukkoineen reagoi ärtyyneeseen kansalaismielipiteeseen. Onko johtopäätöksenä uudistusten lisääminen vai entistä tiukempi ote tiedotusvälineisiin ja opposition toiminnan tiukka rajoittaminen.?


Vanhakantaisille kommunisteille vaalit toivat noin 10 prosentin lisäyksen, edellisten vaalien 10 prosentin tasoon verrattuna. Jos tilanne karkaa käsistä, saattaa lopputulos olla arabikevään kaltainen perinpohjainen poliittinen reformi. Olisiko se Venäjän todellisen demokratian uusi aamunkoitto? Toivoa tätä kohteilaasti sopii, koskapa Venäjän kansan selkäranaka - maatuskat ne tuiki rakastettavat mummot ovat kärsineet jo tarpeeksi. Mielestäni Venäjän kansakin on ansainnut jo 20-vuoden jälkeen oikean vapautensa ja aidot kansanvaltiset polittiset olot. Vaikka asia ei minulle pahemmin kuuluisikaan, sitä minä toivon suomalaisena hyvinkin hartaasti kädet ristissä..


Suomessa asuvien venäläisäänestäjien mielipiteet antaa hienon viestin suomalaisille, niin merkittävästi se erosi koko Venäjän vaalituloksesta. Suomessa annetuista äänistä suurimman osan, 24,7 prosenttia, sai puolueista periaatteiltaan kaikkein länsimielisin liberaali Jabloko. Venäjällä puolue sai vain 3,3 prosenttia ja jäi kirkkaasti alle seitsemän prosentin äänikynnyksen. Aivan Jablokon kannoilla Suomessa olivat valtapuolue Yhtenäinen Venäjä 23,9 prosenttia ja linjaltaan epämääräinen Oikeudenmukainen Venäjä 21,9 prosenttia.


Suomessa äänestäneiden luvut voi tulkita ainakin kahdella tavalla.  Selvästikin tänne muuttavat venäläiset ovat länsimaisempia poliittisilta arvoiltaan kuin venäläiset keskimäärin. Joillekin toisinajateljoille kyse voi olla jopa henkisestä maanpakolaisuudesta.

Toinen ja todennäköisempi näköala on, että paremmin toimivan sananvapauden oloissa myös poliittisista kannoista tulee vähemmän ylhäältä ohjattuja. Yleisradio ja suomenvenäläisten omat lehdet tarjoavat avarampia vaihtoehtoja Moskovan hallitsemille uutisvälineille. On huomattava miten tärkeää venäjänkielisen uutistoiminnan tukeminen Suomessa on. 

On hyvä muistaa, että vaaleissa äänestävät Venäjän kansalaiset ovat vain vähemmistö suomen venäjänkielisistä. Suurempi osa kielivähemmistöstä on kotoutunut Suomeen avioliittojen kautta niin hyvin, että heistä on tullut Suomen kansalaisia. Suomen venäjänkielisen väestön arvomaailma on siis paljon demokraattisempi kuin usein on luultu.


Toivottavasti Venäjän kuohunta löytää oikeat kansanvaltaiset uomansa ilman verenvuodatusta. Se on myös pienen Suomen kannalta kaikken onnellisinta kehitystä.


Ado Sakari Ala-Krekola
Kouvola

Ei kommentteja: