keskiviikko 4. tammikuuta 2012

KYMIJOKI NOSTETTAVA KOUVOLAN VISUAALISEEN YTIMEEN 2030


KYMIJOKI VIRTAA KOUVOLAN KESKUSTAN LÄPI















Kouvolan keskustan uusvisiointi pohjoisen Kymenlaakson uljaaksi kasvukeskukseksi on viimein aloitettu hahmotella.  Kouvolan kaupunki käynnisti keskustavision 2030 valmistelun keväällä 2011.

Keskustelun pohjaksi on laadittu alustavia tavoitteita kaupunkikeskustan eri osa-alueille, kehitystyö laajenee myöhemmissä vaiheissa myös muualle kaupunkiin. Tammikuun 11. päivä järjestetään kaikille avoin seminaari kaupunkikeskustojen kehitykseen liittyvistä aiheista.  Huomaa monikko "keskustojen" , ihmisläheisten taajamien merkitystä ei sitten enää Kouvolassa sivuuteta olan kohatuksella? Vai kuinka- hyvä niin jos se on totta?

Pelkästään vanhasta ydinkeskustasta puhuminen kehitysvisioissa ei tulekaan onnistumaan, vaan johtaa pahaan aluepoliittiseen  umpikujaan. Tämä tulisi selkeästi kaikkien päättäjien viimein jo täysin sisäistää . 

Vision pitää perustua keskukseen ja sen lähi tuntumassa olevien taajamien vahvuuksiin.  Tämä asia tulee kaikissa aiepapereissa tunnustaa . Lusikka on otettava  kiltisti sopuisaan käteen päätettäessä tästä  tuiki tärkeästä täysin kuntapoliittisesta kaavoitusasiasta. Vision on oltava kyllin suuri ja laajaksi päätetty toteutakseen edes osittain!

Kouvola kaipaa kyllä tarkaan harkitun uuden keskustasuunnitelman ohjenuoraksi tuleviin suuriin rakennuspäätöksiin. Lienee kaikille selvää Kouvolan ydinkeskustaa on kehitettävä tarmolla vetovoimaiseksi palveluiltaan kattavaksi Kymen veturiksi. 

Marketalueen sinänsä myönteinen voimaks kasvu autioittaa keskustan, jos tänne ei saada uutta verevää kaupallista aktiivisuutta ja myös elämän uskoa tuovia lapsiperheitä.   Näin muodostuu parhaiten myös ihmisille mieluisa kotoisa Kymijoen kaupunki.  Yhteinen kotoisuuden tunne edellyttää avaraa räväkkää uutta käytännöllistä näkemystä.

Kouvolan keskusta on mielestäni nykyään mielletty liian suppeaksi. Se  tie lienee jo kokeiltu, mihin vierauteen ja suureen vastarintaan se vie alueet? Kuntaliitos toi kaivattua väljyyttä ja runsaasti tilaa keskustan ympärillä. 

Tässä asiassa on syytä havahtumiseen kaikilla pättävillä osapuolilla ja koko kaupungin väestöllä.  Keskustan kehittäminen käynnistyi jo 1990 Markelininvision professori Antero Markelinin yleiskaavallisen suunnitelman myötä ja pelasti keskustan kaupallisen vireyden.

Uusissa visioissa olisi otettava huomioon kuntaliitoksen polittiset realiteetit,  kaunis ympäröivä luonto ja  ennen muuta kiehtova Kymijoki kaupungin luontaisena yhteisenä mielen maisemana. Ajattelun raikasta avaruutta kaipaan Kouvolaan!

Jokien rauhallista verkkaisuutta on maisemassa hyödynnetty kaupunkisuunnitelussa kaikkialla iät ja ajat. Turha on puhua Kymijoen oleva mitenkään sivussa.  Se virtaa kaupungin  läpi ja on  hyvä kattava perusta suunnittelulle. Se on yksi hyväksytty kaikkia kaupunkilaisia koskettava kokoava keskeinen ajatus!

Kouvolan ei välttämättä maaoloista johtuen kasva luonnostaan Kymijoen penkerelle, siksi ajatusta on tarmokkasti ajettava ja kaavoituksella tuettava. Mieluusti tänne rakennetaan halvasta betonista kalliita rakennuksia, se on helpoin tie niin sanottuun kehitykseen. Ok mutta usein ympäristö on supistunut tontiksi!.
Ympäristo on kuitenkin paljon enenmmän, se on harmooninen toimintojen rakennusten ja maiseman luonnikas lomitus; sanoi Alvar Aalto aikoinaan.
Kouvolan tulisi olla tulevaisuudessakin puistomainen luontokaupunki. Matalaa kaunista puistojen reunustamaa rakennuskantaa olisi erityiseti suosittava.

Tulevana luonnollisena  mahtielementtinä olisi oltava verkaan virtaava KYMIJOKI. Keskustan suunnitelussa on oltava selkeä uudistuslinja, johon liittyy laaja asiantuntija- ja kansalaiskeskestelu. 

Välitön keskustan tuntumassa oleva maaseutu on näissä visioissa myös huomioitava. Vastakkainasettelu maaseudun kanssa on täysin turhaa. Toinen tukee toistaan mainiosti ja molemmissa on käytännölliset viihtyisät puolensa! 
Kouvolassa on kova tekemisen meinki, tämä on ainoa oikea suunta kuntapolitiikassa. Jos kuntapyörää ei poljeta- se kaatuu taatusti. On suunnattava kirkkaat kouvolavisiot valoisan vehreän tulevaisuuden rakentamiseen kaikille kaupunkilaisille tasapuolisesti. 

Dynaaminen  Kouvola 2030 - Kymijoen kaupunki on hyvinkin pian kaikkien ihmisten nähtävillä.  Tässä on minun oma kotikaupunkivisioni, jokainen kaupunkilainen voi kuvitella tykönään omansa.

Ado Sakari Ala-Krekola
Kasarminmäki

Ei kommentteja: