torstai 19. huhtikuuta 2012

IKEAN TULO KOUVOLAAN OLISI RIEMUVOITTO

IKEAN  TULO KOUVOLAAN ON VIELÄ EPÄVARMAA

















Uutta tuulta purjeisiin saanut Ikean tulo Kouvolaan olisi makea riemuvoitto.  No ei nuolaista ennen kun tipahtaa. Se kuitenkin vahvistaisi entisestään Kouvolan vahvaa kauppapaikkamainetta. Pelkkä kaupungin imogonrakennus ei auta, jos todellista oikeaa supstanssia ei sen takana käytännössä ole.

Ikean viides myymälä Suomessa avataan ensi kesänä Kuopiossa. Seuraavaa uuden konseptin mukaista myymälää suunnitellaan tänne kaakonkulmalla.  Täällä meillä on laaja noin 200 tuhannen asiakkaan ostajakunta. Mielestäni se toisi tervettä moninaisuutta Kouvolan tietyllä tavalla keskittyneeseen kaupan rakenteeseen.

Toivottavasti vaaka kallistuu tänne Kouvolaan,  niin merkittävä päätös se olisi alueen palvelurakenteen työpaikkojen ja kaupan kehityksen kannalta. Samalla tulee yksi uusi merkittävä syy lisää viihtyä asua ja poiketa Kouvolassa. Niistä on ollut jonkin moista pulaa, etenkin satunnaisten matkailijoiden puntareissa.

Jos oikein hyvin käy Kouvola voikin olla seuraava Ikean kauppapaikka. Sijoituspaikasta ovat olleet kilpasilla Hamina Lappeenranta ja Kouvola, mutta sijoituspaikka päätöksistä Ikea vaikenee toistaiseksi.  Tärkeä päätös äätös saataneen heiltä kesän kuluessa. Rypääseen on tiettävästi tulossa Ikano-ketjun myötä joukko merkkitavaraliikkeitä. Reilu kilpailu on aina kuluttajan kannalta hyvä asia ja valpastuttaa kaikkia muitakin kilpailevia liikkeitä parempaan palveluun.

Kun vähittäiskaupan suuret kaupan veturit kiinnostuu kaupungista, se herättää muidenkin vahvojen yrittäjien kiinnostuksen alueeseen. Kouvolan päivittäsitavarakauppa saa hyvää vahvistusta Tervaskankaalle syksyllä ja siellä lienee tilaa myös uusille suurillekin yrityksille. Toivottavasti nämä isot uusinvestoinnit Kouvolaan kaupan palveluvarustukseen saavat ansaitsemaansa huomiota ja vaikkapa jonkun hotellialan yrittäjän kiinnostumaan Kouvolasta.

Ikean kultin kaltaisen konseptin tärkeitä osia ovat säästäväisyys, anteeksi antavat tarjoukset ja erityisen halvat ruokapaikat. Heidän mielestä nälkäisille ei voi myydä huonekaluja eikä nälkäisenä todellakaan tehdä hyviä kauppoja. Senpä vuoksi tuloaulasta sekä kaupan sisältä löytyy ravintoloita, joissa on tarjolla edullista syötävää. Lisäksi aulasta löytyvät lastenhoitotilat, jotta aikuiset voivat rauhassa keskittyä sen tunnistettavan kulttikaman harkittuun hankintaan.

Ostoskierroksen aikana asiakkaita sulatellaan erittäin kovilla tarjouksilla, jotka luovat halo-efektiä muille tuotteille. Näin heidän rahakoneensa tuottaa tyytyväisyyttä kauppojaan katumattomaan ostajakuntaan.  Se on heidän yksinkertainen konseptinsa menestyseen, ei se sen kummenpaa systeemiä näytä vaativan. Tässä voisi olla meillä suomalaisilla jotain oppittavaa, näiltä pieniä lihapullia popsivilta Svenssoneilta.

Erityisen optimistista ruotsalaista kauppalogiikkaa voi olla mukin myyminen yhdellä kruunulla tai hot dogin "lahjoittaminen" 50 sentillä.  Kassalla käynnin jälkeen huvennutta pankkitiliä ja mahdollista menetyksen tuskaa lepyytellään bistron reiluilla aterioilla ja suurilla jäätelöannoksilla. Runsauden jakaminen poistuessa hoitaa asiakkaan mahdollisesti kokemaa ostokrapulaa. Ne isot hodarit ovat myös yksi tärkeä konseptin osa  - ulos marssiva läpeensä tyytyväinen asiakas.

Kauppaketjun perustajan karrikoidun slouganin mukaan, kuka tahansa suunnittelija osaa valmistaa 5000 kruunun pöydän, mutta vain paras toimija saa sen hinnaksi 100 kruunua.   Heidän tapansa käyttää resursseja onkin omistajien antaman kuvan mukaan mukaaan erittäin esimerkillinen. Tämä sama tarkka armoton taloudellisuus on heidän menestyksen avain ja se pätee kaikessa hyvin hoidetussa liiketoiminnassa.

Ikean kiiltokuvan kaltainen julkikuvansa on saanut myös tarkan ruotsalaisen ja kansainvälisen  kuluttajaliikeen arvostelua lapsityövoiman käytyöstä. Koska lapsityövoimaa esiintyy niissä maissa, joissa Ikean tuotteita valmistetaan.

He eivät kuitenkaan hyväksy lapsityövoiman käyttöä tavarantoimittajiemme tai heidän alihankkijoidensa tehtailla ja tekevät ilmioituksensa mukaan kuulemma kovasti työtä estääkseen lapsityövoiman käytön. Heillä on myös käytössä lapsityövoiman käyttö torjuva ohjelma. Toivottavasti ruotsalaisten hanska myös pitää tuotantopajoissa.

Ado Sakari Ala-Krekola
Kouvola, Kasarminmäki

Ei kommentteja: