lauantai 7. huhtikuuta 2012

LIIAN SUURI OSA KOIRARODUISTA JALOSTETTU PILALLE!

OSA KOIRARODUISTA KÄRSII "JALOSTUKSESTA"















Korkeasaaren eläintarhan entinen johtaja eläinfysiologian professori Seppo Turunen polemisoi keskustelua lemmikkieläinten pidon ongelmista.

Terve koira on ihmisen paras ystävä. Mutta ajattelematon ihminen on koiralle jalostajana yhä enenemässä määrin susi!  Oikeaa käytännöllistä hyvää koiranpitoa ja maltettua järkevää polveusta hänen polemiikkinsa ei koske. 

Koiria on Suomessa jo noin 600 000, joista rotukoiria on noin 450 000. Sinänsä pienestä ja perustaltaan hyvästä asiasta on tulossa hyvää vauhtia iso eettinen ongelma, jos mitään ei rajattomalle jalostukselle  tehdä.

Ihminen voi jalostaa ihme kyllä sellaisen horrorkoiran kuin ikinä haluaa, terveen uljaan kantamuotonsa täydellisen irvikuvan. Tästä villistä vallattomasta vapaudesta nouseva koiraa muotoileva tehtailu on erityisen arveluttavaa. Tästä ollaan vastuunsa tuntevissa asiantuntijapiireissä koko ajan yhä varmempia!

Nykyisin jo noin 200 pilalle jalostetulla koirilla on vakavia periytyviä rakennevikoja ja perinnöllisiä sairauksia. Ne "jalostusvirheet" tekevät koiran liikkumisen ja elämän todella tuskalliseksi. 

Vastuu kestämättömän tilanteen korjaamisessa on ennen muuta Suomen Kennelliitolla, jonka pitäisi ottaa asia viimein vakavasti ja ryhtyä pikaisiin korjaaviin toimiin.
Uuteen eläinsuojelulakiin tulisi tehdä selkeät koiranpidon järkevät kriteerit, jolla taataan koirien hyvä terve elämä ja luontaisten elintapojen toteutuminen.

Uuteen eläinsuojelulakiin tulisi sisällyttää myös määräys, että koiran hankkimista suunnittelevan velvoitettaisiin suorittamaan pätevyyskoe ja kattava koiranpitokortti.
Se toisi hankintaa suunniteleville enemmän punnittua harkintaa koiran kaikista vaateista ja pidon arkipäiväisistä seurauksista. 

Koirien ja kissojenkin kärsimykset on ohitettu liiaksi olan kohautuksella. Vaikka niiden tilanne on arvioitu olevan usein huonompi kuin tuotantoeläinten! Koria pidetään ahtaissa kuumissa pienissä tiloissa kytkettynä ja ne viettää suuren osan aikaansa ilman koirakumppanin seuraa! Kaikilla ei ole täyttä käsitystä siitä miten iso ja vahva koira pienestä Viron torilta ostetusta pennusta saattaa lopulta tulla.

Turusen mukaan lemmikit ovat välikappaleita, jota käytetään tunteiden kohteena ja sopivana seurana. Koiran seurassa koetaan stressin laskevan ja unen laadun paranevan ja liikunta lisääntyy. Usein lemmikistä tulee korvike, joka vähentää perheenjäsenten keskinäistä myönteistä kanssakäymistä.


Koira pitäisi kuitenkaan päästää usein valvotun vapaasti luontoon kuuhkimaan ja hajustelemaan, kokemaan koiranelämän kaikki villi täyteys.  Mutta muut luonnon eläimet ja etenkään linnut eivät tätä häiriintymättä pesintäaikana siedä, silloin on Suomessa metsästyslaissa oleva kiinnipitoaika.

Liian usein lemmikit joutuvat elämään lajilleen sopimattomassa ympäristössä, pienissä asunnossa, ahtaissa kuumissa tiloissa. Koira viettää päivät pitkät kytkettynä vailla virikkeitä ja ilman riittävää liikuntaan. Oma lukunsa on eläinsuojeluvalvojien kauhukertomukset siitä, kun mopo on karannut täysin ns. "kasvattajansa" käsistä.

Eksoottisten luonnonvaraisten eläinten ottaminen lemmikeiksi on suurin eettinen ongelma. Monesti kyse on vielä harvinaisista niin sanotuista uhanalaisista lajeista.
Tällainen toiminta pitäisi pystyä maailmanlaajuisesti torjumaan ja tiukalla lainsäädännöllä ehdoitta Suomessa kieltää. Maailma ei ole tässä suhteessa vielä valmis.

Koira on mielestäni ansainnut tärkeän rakasteun paikkansa ihmisen rinnalla osana käytännöllistä elämää.  Iso osa koirista on menettänyt asemansa ihmisen apuna ja kipua
tuntevana eläinyksilönä. Etenkin koira on sysätty kokeilun halussa karmeaan kärsivään osaansa! Näin ei voi koirarintamalla enää pitkään jatkua!

Ado Sakari Ala-Krekola
Kouvola


Ei kommentteja: