tiistai 17. huhtikuuta 2012

KOUVOLAN KUNTAUUDISTUS EI ONNEKSI LOPETTANUT PAIKKAKUNTIA

UUDEN KOUVOLAN VAAKUNA  ON PALJOSSA VANHAN VALKEALAN















Kouvolassa on ollut pientä epätietoisuutta miten oma paikkakunta ja kotipaikka tulisi  mieltää tai ilmoittaa muille kuntaliitoksen jälkeen.

Meillä ei ole mitään syytä unohtaa omaa tuttua taajamaa tai kylää puheissamme. Kouvolassa onkin herätty Radio Suomen alueradion innoittamana tarkempaan paikallisuuteen. Ei tule aina sanoa olevansa vain " sielt uuest Kouvolast ".

Nyt voidaan oikein kielitoimiston ohjeen mukaan olla taas reilusti paikallisesti Valkealasta, Myllykoskelta, Kuusankoskelta, Elimäeltä tai ulkopuolisille ydin Kouvolan tai Kouvolan jalosta Jaalasta ja aivan hyvin sippusuu on Sippolasta. Tämä on todella terveellinen havahtuminen paikallisuuteen Kouvolassa. Paikkakunnalla on todella väliä!


Vaikka uusi Kouvola on seutukuntamme vahva osoitus ymmärtää kuntakentän kasvavat vaateet ja päätyä palvelut turvaavaan kuntaliitokseen. Omaa kotipaikkansa ei pidä kuitenkaan kadottaa kuntaliitoksissa, koska paikkakunta on paljon enemmän uudet muodolliset hallintorakenteet. 


Monasti kuntauudistuksen henkinen ulottuvuus on kuitenkin jäänyt prosessissa liian vähälle huomiolle. Tyytymättömyys kuntaliitokseen voi johtua paljolti myös tästä vajeesta. Orpouden ja kodittomuuden tunne nousee heposti rajattomuudessa pintaan.

Omaa kotiseutaan ja paikallista identiteettiä tulisi vaalia käyttämällä paikannimistöä ja nimien taustalla olevaan kulttuuriperintöä ja omaa paikallismurretta.  Kotiseudun kulttuurihistorian tunteminen on tärkeää paikallisidentiteetille. Tämä paikallishistoria ei ole etenkään nuorille väelle alkuunkaan selvää. 


Kouvolan koulutoimen perusopetukseen tulisi sisällyttää kotiseututietous ja kulttuuriperinnön opetuskokonaisuus. Se on hyvä lähtökohta myös kansainvälisen monimuotoisuuden laajalle ymmärtämiselle. Nuorten vahva tietoisuus juuristaan auttaa hyväksymään muut kansat ja vieraat kulttuurit..


Kuntaremontissa ei pidä unohtaa lähidemokratiaa, kansalaistoimintaa, osallisuustoiminta ja kolmannen sektorin panosta. Kaikki kansalaisvaikuttamisen keinot pitää saadaan palvelemaan niin paikallistason kuin kokonaisuudenkin kehittämistä. 

Tulevaisuudessa uudella e-demokratialla tarkoitetaan poliittisten prosessien hoitamista elektronisten välineiden kautta. Kansalaisilla on oltava oikeus ja mahdollisuus vaikuttaa helposti itseään koskeviin päätöksiin. Etenkin uudistuvissa, suurenevissa ja sisäisesti erilaistuvissa kunnissa tämä on todella tärkeää.


Eurooppalaiseen ajatteluun kuuluu kaikkialla oman tapakulttuurin vaaliminen ja perinteisen rakennuskulttuurin säilyttäminen. Ei pidä unohtaa, että Suomen kuntavaakunat, kotiseutuviirit, kotiseutulaulut ja muut kuntien symbolit ovat olleet merkittävä osa paikallista identiteettiä. 

Lakkautettavien kuntien kuntavaakunoista olisi tehtävä kotiseutuvaakunoita ja annettava niiden vapaa käyttöoikeus halukkaille kansalaisille ja käytön valvonta paikallisyhteisölle. Paikallishistoriassa on seudun juuret ja menneisyyden merkittäva ajankulku. Ilman historiaansa ihminen ei tajua omaa asemaansa nykyajassa oikein.

Kuntaliitokset eivät saa merkitä paikallisten kulttuuri-, nuoriso- ja liikuntayhdistysten yhdistysten ja niiden tapahtumien resurssien heikentämistä.  Kouvolan uudessa seurakuntayhtymässä on  turvattu paikalliset palvelut sekä lähivaikuttaminen kirkon hallinnnossa. 

Moni henkiselle turvallisuuden tunteelle tärkeä paikallinen uutisointi on vaarassa tyrehtyä 
lehdistön omistuksen keskitymisessä. Omaperäisten paikallislehtien säilymistä tulisi kuntauudistuksen yhteydessä tästä syystä myös tukea.


Ado Sakari Ala-Krekola
Kouvolan Kasarminmäki

Ei kommentteja: