keskiviikko 16. toukokuuta 2012

KOUVOLA ON VAHVA PUUSSA JA PAPERISSA

AARNIKOTKA ON EDELLEEN VOIMISSAAN KOUVOLASSA















Kouvola on edelleen epäilyistä huolimatta vahva metsäteollisuuskaupunki. Tätä tosiseikkaa ei kukaan voine kieltää. Vaikka työpaikkojen menetykset ovat olleet automatisoinnin ja markkinatilanteiden tuotannon muutosten myötä suuria, puunjalostustuotanto on Kouvolassa erittäin suurta tuottoisaa ja kilpailukykyistä. Myllykosken alasajon jälkeen ei pidä vajota synkyyteen.  

Metsäyhtiöt satsaavat nyt erityisen paljon paperinjalostuksen uusiotuotteiden kehittelyyn. 
Metsäteollisuus on ollut vanhastaan hyvin soputuvainen uusiin haasteisiin ja pitänyt kovassa kansainvälisessä kilpailussa hyvin asemansa. 

Pitkään on myös puhuttu paperijalostukseen ja pakkauksiin perustuvista älytuotteiden kirjosta. Tällä saralla on sanottu olevan vain taivas on rajana, uusiin innovaatioihin tukeutuvia toimintatapoja on teollisuudessa ja kaupassa hahmoteltu todella runsaasti.

Metsäklusteri on vahva Kymessä tulevaisuudessakin ja se näyttää tietä kestävän kehityksen bioyhteiskunnalle.  Tulevaisuudessa jopa puolet sen volymista voi olla uusia tuotteita.  Tuotanto alihankkijoineen työllistää jo nyt erityisen paljon Kouvolan seudun ihmisiä ja yrityksiä.  

Metsäteollisuuden heijastusvaikutukset Kouvolan talouteen ovat todella suuret. Sitä saatavat rahavirrat ruokkivat seudun talouselämää erityisen runsalla kädellään. Tämä jos mikä on Kouvolan seutua voimavara ja kestävä menestystekijä. On kuitenkin kysyttävä onko asioita pidetty liian itsestään selvinä? On sanottu markkinoiden olevan kasvottomia, mutta  kaikella on tekijänsä ja menestyvillä tuotannolla toimeliaat alkuunpanijansa.

Kouvolan kannalta on tärkeää kuuulla UPM matsäteollisuuden selvityksiä kuinka Myllykosken tehdasalueen tulevaisuus aiotaan ratkaista.  On väittetty Kouvolan kaupungilla olevan hyvät toimivat suhteet seudun metsäteollisuuteen, toivottavasti asia myös on myös kaytännössä näin. 

Kouvolassa elinkeinotoimessa on tehty paljon töitä uusien yritysten ja työpaikkojen saamiseksi tyhjilleen jääneisiin mittaviin teollisuustiloihin. Tuloksista on kuultu niukalti ja  varmaankin Myllykosken taajamassa odotetaan paljon enemmän.

Mieluusti muutakin kuin suuria toiveita herättävää puukerrostaloelementtien valmistusta ja kiikkerää monasti kokeiltua liimapuutuotantoa. Vankan kestävän ja kauniin puun sivuuttaminen rakennustuotannossa on outoa Suomen oloissa. 

Kymessä on puhuttu vain biodieselillä ja sähköntuotannolla olevan kylliksi kantavuutta täällä! Tämä on kyllä vankkaa liioittelua, eikä ota huomioon paperijalostusalan asemaa sitkeyttä ja voimakasta tuotekehitystä. 

Olen jo pitempään ihmetellyt miksi Kouvolassa ei ole vahvemmin paneuduttu puunjalostuksen tarjoamiin uusiin tilaisuuksiin. Kouvolan seutu ja Kymijoen varsi on yli satavuotta elänyt metsäteollisuudesta ja elää edelleen ei siitä mihinkään muuhun päästä. 

Miksi tästä asiasta kuulee nykyään niin vähän puhuttavan?  Eikö kestävä kehitys teollisuustuotannon ekologisuus työnjako ja tuhlaamaton raaka-aineen kirrätys ja uusiokäyttö voisi sataa myös seutukuntamme keskisuurten ja pienten yritysten laareihin nykyistä enemmän?

On väitetty metsäyhtiöiden olevan nuiveja vastaamaan pk-yritysten yhteydenottoihin, vai onko kyse kainoudesta mennä metsäjättien pakille asioimaan?  UPM on päättänyt rakentaa uudet arkkisalit  Kuusankoskelle ja tarjoaa pääasassa Myllykosken irtisanotulle väelle uusia työpaikkoja. Olikohan pitkään jatkunut työpaikkojen kato viimein taittumassa?

Kinnokin on herännyt asiaan, se hakee palvelukseensa liiketoiminnan kehittämisprojektien päällikköä teemalle Uusiutuva puunjalostus. Toivottavasti teema ymmärretään elinkeinoyhtiössä kyllin laajana, eikä vain yksinomaan puukerrostalojen tarpeita palvelemaan.

Uskon metsäteollisuuden kokonaisuudessaan olevan vielä pitkään Kouvolan seudun suurimpia teollisia työllistäjiä ja vankka taloudellinen voimatekijä. Tätä ei pitäisi Kouvolassa kaiken touhun keskellä unohtaa.

Ado Sakari Ala-Krekola
Kouvola

Ei kommentteja: