Täytyy vain ihmetellä miten luokatonta Kouvolan edunvalvonta on ollut valtionhallinnon suuntaan? Vai onko Kouvola vai väliinputoaja ja aluepolittinen sijaiskärsijä? Nyt on vuorossa Kouvolan menettää tärkeät oikeudelliset valtiolliset kruunjalokivensä.
Kouvolan hovioikeus ja hallinto-oikeuskin menevät, jos päätös pitää, pääministerin vaalipiiriin Kuopioon. Aika turhauttava tilanne jatkuvien takaiskujen ja omienkin kansalaisten piinaamassa uus Kouvolassa. No tästä kyllä noustaan - se on täysin varmaa!
Oikeusministerin jotenkin irrotionaalinen kanta asiaan on todella hämmästyttävä, eikä se näytä perustuvan mihinkään muuhun kuin Vaasan hovioikeuden säilyttämiseen. Politiikka on politiikkaa etenkin alue- ja kielipolitiikka, sitä mihinkään päästä sitä on oikeusministerin ja pääministerinkin turha kieltää. Eikä se ole mikään paha asia sinänsä, se vaan ei ole enää suuressa huudossa nykyään.
Kotkalainen ministeri Jyri Häkämies lausui hämmästyksensä oikeusministeri Anna-Maja Henriksson sooloilusta asiassa, mikä vaikuttaa suoraan sanoen vähän oudolta. Luulisi Jyri Häkämiehellä olevan sanavaltaa ja tietoa näistä oman hallituksensa asioista yli ministeriörajojen? Toimiiko päätöskuvio todella näin, että oikeusministerillä on yksinään keskeinen sanavalta?
Nähtävästi Kouvolaa halutaan jotenkin kouluttaa, muuhun johtopäätökseen ei voi prosessista tulla! Lähes kaikki keskitettävät valtion työpaikat menee ihmeen hyvin Kouvolasta Kuopioon! No toisaalta itäinen melankolia onkin Kouvolassa ollut pitkään vallitseva mielentila. Minä tunnen kuitenkin olevani toivorikas kouvolalainen ja täysin etelä-suomalainen, ainakin jos karttaan katsotaan!
Tällä hetkellä Kouvolalla ei näytä olevan vaikutusvaltaa hallituksen ministereiden omia alueellisia etujaan ajavaan politiikkaan. Kouvola menetti viime eduskuntavaaleissa lähes kaiken yhteyden nykyiseen hallituspolitiikkaan ja asia on käynyt nyt meille täysin selväksi! Ei edes VATT:n eli Valtion taloudellisen tutkimuslaitoksen Kouvolaa puoltanut selvitys painanut päätöksessä yhtään mitään! Kouvolan eväät ovat todella vähissä, jos valtiovalta ei kuntaremontin tehneen seudun kehitystä halua omin työpaikoin tukea.
Viime vaalikaudella Kouvolan seudulta oli varsin kokenut edustus eduskunnassa. Silti kansalaiset moittivat edunvalvonnan heikkoutta valtionlaitosten menetyksissä. Nykyiset kouvolalaisina eduskuntaan valitut kansanedustajat Sari Palm, Jari Lindström ja Reijo Tossavainen ovat hyvin kokemattomia.
Mutta kansa on heidät edustajikseen täältä valinneet, enkä lähde sitä seikkaa tosiseikkaa mitenkään arvostelemaan. Reijo Tossavainen on ollut hovioikeuden ja hallinto-oikeuden hyvin aktiivinen puolustaja saman katon alle Kouvolaan, onko se hyöty vai haitta sitä pitää tarkkaan miettiä.
Mutta kansa on heidät edustajikseen täältä valinneet, enkä lähde sitä seikkaa tosiseikkaa mitenkään arvostelemaan. Reijo Tossavainen on ollut hovioikeuden ja hallinto-oikeuden hyvin aktiivinen puolustaja saman katon alle Kouvolaan, onko se hyöty vai haitta sitä pitää tarkkaan miettiä.
Oppositiossa ei Suomessa nykyään paljon todellisuudessa vaikuteta. Toisaalta puolueen hallitusvastuukaan ei takaa vielä sinänsä mitään takaa, jos ministeri ei Kouvolan asiaa aja. Sen on varmaan kansanedustaja Sari Palmkin saanut karvaasti kokea? Hovioikeuspäätöskin tuli hänelle lehden mukaan jotenkin kuin puskasta?
Tässä tilanteessa kaupungin omien virkamiesten edunvalvonta ministeriöihin ja valtuuttettujen verkostot omiin puolueihinsa nousee erityiseen arvoonsa. Perusuomalaisten hurja vaalivoitto Kouvolassa on saanut ilmeiseti muiden puoluiden karvat pystyyn.
On täysin selvää, ettei perusuomalaisten valtakunnallisia tavotteita ei mieluusti haluta kannattaa aikakaan ruotsalaisten piirissä. Heidän kannaltaan tarkoituksenmukaista politiikkaa on supustaa valtionhallinnon työpaikkoja juuri Kouvolasta. Tämä harmittava tosiseikka syö Kouvolaa kuin tulva höttöä jokitörmää, kaikki mikä irtoaa lähtee nyt virran mukana muualle.
Edunvalvontaverkostot vaatii kaupungin päättäjien yksimielisyyttä ja hyviä henkilösuhteita oman hallituspuolueensa ministereihin. Tässä vaikuttaa vahvasti olevan jonkimoinen vaje. Ilmeisesti Kouvolan perusuomalaisuuden suhteen ollaan hallituspuolueissa jotenkin varautuneita? Jos tämä on totta niin kuin pelkään, kolmeen vuoteen ei ole paljon tehtävää asian suhteen.
Olen joskus kuullut sanottavan väärien ihmisten ajavan oikeita asioita ja siksi niitä ei voi millään toteuttaa. Silloin avautuu oiva tilaisuus polittiselle välistävedolle? Toivottavasti olen väärässä ja hovioikeusasiaan löytyy vielä uutta tuoretta näkökulmaa. Vai onko niin, että valtiojuna menee taas vaan ihan sattumalta Kuopioon ja Vaasaan. Uskokoon hän ken tahtoo minä en!
Ado Sakari Ala-Krekola
Kouvola
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti