torstai 24. toukokuuta 2012

REPOVEDEN KASALLISPUISTON SUOSIO KASVAA PUISTOKUMMIEN MYÖTÄ

 
VUODEN PAKOLAISNAINEN FATBARDHE HETAMAJ ON YKSI KUMMEISTA 















Tämän vuoden Euroopan kansallispuistopäivän teema oli  Luonnon monimuotoisuus ja ihmiset - jääkö tilaa luonnolle? Kysymys on tuiki tärkeä kun kansallispuistojen suosio kasvaa kasvamistaan kohisemalla. 

Repoveden kansallispuisto on perustettu järvi- ja korpiluonnon suojelemiseksi ja toisaalta tähdellistä ihmisen aitoa luontosuhdetta varten. Siellä voidaan etenkin lapsille ja nuorille opettaa metsäluonnon arvostusta ja rikkumatoman luonnonrauhan kunnioitusta. 

Valtion kansallispuistot ovat yhteistä omaisuuttamme ja niiden pitää olla avoimia kaiken kansan vaeltaa ja nauttia niiden tarjoamista antimista. Kouvolan kaupungilla julkiyhteisönä on myös vastuunsa alueen palveluvarustuksen kehittämisessä elinkeinoyhtiön ja elikeinotoimensa kautta. Tämä toiminta tulee tapahtua hyvässä yhteistyössä Metsähallituksen  ja puistoa hyödyntävien luontoyrittäjien kanssa.

Iloksemme puiston hoitajalla Metsähallituksella on halua ja rohkeutta puiston vetovoimaisuuden kehittämiseen.  Kouvolan Repovedellä voi pian vastaamme astella alueen uusin luontohavainto kansallispuistokummi. 

Lähes kaikkien tuntemat  energiset ulkoiluihmiset Saimi Hoyer, Fatbardhe Hetemaj,  Patrik Borg, Peltsi Peltola ja Lauri Tähkä ovat aloittaneet vapaaehtoispestinsä Metsähallituksen luontopalveluiden kansallispuistokummeina. Tämä on hyvä pyrkimys antaa puistolle kasvot ja innostuneet puolestapuhujat, joita suuri yleisö myös herkästi kuuntelee.


Lasten ja nuorten luontosuhdetta haluaa parantaa myös vuoden 2009 pakolaisnainen ja hyvin Suomeen kotoutunut Fatbardhe Hetemaj. Kosovosta Suomeen 90-luvun alussa muuttaneelle Hetemajlle on jokamiehenoikeudet  tärkeä arvo. Hän haluaa edesauttaa maahanmuuttajien kotoutumista kertomalla heille tästä hienosta kaikkien oikeudesta ja vahvistaa heidän tietämystään Suomen upeaan luontoon. Hän antaa tärkeän kasvattavan kansainvälisen tuulahduksen puistojen atmosfääniin.  

Kansallispuistoja paljon kiertäneellä Ylen erätoimittajalle Mikko  "Peltsi"  Peltolalle kansallispuistot merkitsevät rauhaa sekä puhdasta ja melutonta luontoa.  Hän haluaa säilyttää aarnimetsät myös tulevillekin sukupolville - kansallispuistoja tarvitaan turvaamaan koskemattomien metsien säilyvyys, hän sanoo. 
Peltola on innokas kalamies ja on kouluttautunut myös vastikään eräoppaksi. Hänen hyvä esimerkkinsä voi antaa uutta intoa retkeilyyn nuorisolle ja erityisesti kalatuksesta kiinnostuneille pojille pontta hyvään harrastukseen.

Lapsesta saakka paljon luonnossa liikkunut himosienestäjä Saimi Hoyer haluaa kansallispuistokummina muistuttaa suomalaisia siitä, minkälainen aarre monimuotoinen luonto on meille suomalaisille. Luonto on elämän alkuvoima, josta löytyy voima ja rauha, mallimaailmasta tunnettu Hoyer kuvailee omaa osuuttaan. 

Kansallispuistokummit tulevat vierailemaan Suomen eri kansallispuistoissa sekä osallistumaan kansallispuistojen tapahtumiin ja vapaaehtoistyöhön. Tämä uusi lanseeraus tuo varmaan Repovedelle uusia aloittelevia retkeilijöitä ja tämä kaipaa myös uutta luonnontuntemukseen puretuvaa ohjelmatarjontaa.

Kummien avulla Metsähallituksen luontopalvelut haluaa innostaa ihmisiä virkistäytymään luonnossa sekä myös osallistumaan vapaaehtoistyöhön luontoaarteiden puolesta.Tämä on maailmalla yleinen tapa kokeneiden ekoturistien aktivoimiseksi ja uusien retkiryhmien saamiseksi metsien kätköihin.  

Repoveden pienten luontoyrittäjien mahdollisuuksia toimia ympärivuotisesti tulee voimakkasti edelleen tukea. Repoveden kansallispuiston merkitys ja arvo tulee tulee kasvamaan kaivostoiminnan vallatessa Kainuun ja Lapin korpimaisemat. 

Repoveden alueen matkailijamäärät kasvaa koko ajan tasaisesti ja hallitusti.  Menestys tekee pian suuren julkisen matkailuinvestoinnin kannattavaksi tai miksei myös vetäville ideoille yksityisellä sijoitusrahalle. Se takaisikin paremmin ympärivuotisen sesongin kaikille puiston toimijoille. 

Kaikki Suomen luonnon neljä vuodenaikaa pystytään muun muassa Lapissa hyödyntämään matkailuinvestointien avulla paremmin. Toivottavasti Repoveden matkailupalveluiden kehittäminen saa tästä uutta tuulta purjeisiinsa. Uusia toivon pilkahduksia tähän suuntaan on nyt nähtävillä.

Ado Sakari Ala-Krekola
Kouvola

Ei kommentteja: