keskiviikko 30. toukokuuta 2012

NUORILLE TOIVOISI VALOISIMPIA POLKUJA ELÄMÄÄN



BÄNDI  VOI OLLA HYVÄ TYÖYHTEISÖ  MIEHEN ALUILLE






















Mielestäni suomalainen yhteiskunta on epäonnistunut kasvattaa osalle nuorisoa elämän perimmäisiä arvoja ja ihmiselämän rikkumatonta kunnioitusta. Yhteiskunnalla tarkoitan yhteisvastuullisesti ensinnäkin kotia, koululaitosta, seurakuntaa, urhailuseuroja muita nuorisokasvattajia jotka lapsia ja nuoria koulii elämän eri käänteissä. 

Tietoisuus oikeasta ja väärästä on uskonto- ja etiikkakasvatuksen ohentuessa jotenkin rapautunut. Muitakin asiaan vaikuttavia syitä voi tietysti olla ja onkin. Vanhemuus ja aikuisuus ja nuoren oma henkilökohtainen vastuu tekemisistään ovat avainsanat ratkaisuun.

Elämänkatsomustiedon pehmeä humanismi ei pure kylliksi nuorisoon kovien arvojen keskellä. Puhdas sileäotsainen voima on ainoa arvo jota ihaillaan ja kumartaen kunnioitetaan. Myötäelävää hyväksyvää rakkautta kaipaamme kuitenkin kaikki poloiset pojat.

Joillain nuorilla on täysi määräysvalta kotona, joka voimannuttaa heidät muita nuoria alistavaan ylimielisyyteen. Osa nuorukaisista on omaksunut  kopen elämää halveksivan asenteen ihmiselämää kohtaan. Toisen ihmisen suvereiinia oikeutta olla olemassa ei täysin tunnusteta. Nuorten kokema yksinäisyys on luokattomassa lukiossa lisääntynyt ja se on kohta yhtä yleistä kuin vanhusväestön.

Itsemurhien suuren määrän on selitetty johtuvan mollivoittoisesta pohjoisesta tummasta elämän asenteestamme. Nuorison ajautuminen vaaralliseen ääriajatteluun on Suomessakin lisääntynyt.

Puolustusvoimat on viimeinen mahdollisuus arvioida koko ikäluokan selviytymistä yhteiskunnan fyysissä ja psyykkisissä haasteissa. Terveydenhuollon ja etsivän nuorisotyön tulisi auttaa näitä armeijasta "kasvamaan" laitettua nuoria entistä enemmän.

Onneksi suurin osa Suomen nuorisosta voi erityisen hyvin ja on iloista työteliään ahkeraa.  Koko vapaa maailma on heille todella avoin avoimenpi kuin ikinä historiassa. Se valoisa tie on hyviä elämisen eväitä täynnä. Tyttöjen ja nuorten naisten asema on poikapuoliakin parempi.

Joukko nuoria miehiä elää kuitenkin pelkästään netin keskustelufoorumeissa täydessä epätiedon tunkaisissa umpioissa, natsipaskaa pursuvissa "valkoisen rodun" erinomaisuutta korostavissa samanmielisissä ryhmissä. Ihmissuku on koko homo sapiens laji ja sen upea rikas Luojan luoma rodullinen vahtelu! Ei sille ole muuta ylenpää kuin Jumala taivaassa tai ajan raksuttava ratas.

Foormeilla vastustetaan kiihkeästi monikulttuurista yhteiskuntaa ja maahanmuuttoa pääosin kulttuurisin rodullisin syin ja vedoten sosiaalipoliittisiin ongelmiin.  Ryhmissä kritisoidaan ideologisesti "rotujen sekoittumista" puhutaan valkoisten elintilasta ja pelätään alkuperäisen Euroopan menettävän keskeisen asemansa erityisesti arabikansojen muslimeille. 

Tämä on täyttä harhaa, vanhastaan vahva eurooppalainen identiteetti ja omaperäinen suomalainen kulttuurimme ei ole miltään suunnalta uhattuna. Globaalissa maailmassa ihminen haluaa totuttaa unelmaansa paremmasta elämästä ja jokaisella maapallon ihmisellä on oikeus siirtolaislakien puitteissa pyrkiä siihen.

Suomessa on tällä hetkellä noin 110 000 nuorta vailla ammatillistakoulutusta, tästä vajaa puolet on syrjäytynyt kaikista normaalin yhteiskunnan suojaverkoista. Oppilashuolto ei ole lain edellyttävällä tasolla kunnissa.Tämän ajan nuorella on mahdollisuus monipuolisiin yksilöllisiin valintoihin, mutta samalla hän kohtaa elämässään monia riskejä ja suurta epävarmuutta.

Valikoituminen eri alueilla tapahtuu yhteiskunnan yleisten ehtojen ja instituutioiden asettamissa rajoissa se edellyttää tiettyjä reittien kulkemista. Tämä on kuin tehokas yhteiskunnallinen kone, se erottaa kymmesosan pois nuorista suureen mustaan aukkoon. Tämä ei ole toivottavaa yhteisöllistä kaikkia mukaansa tempaavaa kehitystä! Tämä joukko pitää ottaa haltuun!

Vanhemmilla on keskeinen kasvatusvastuu mutta koululaitoksen pitää myös muuttaa opetuksen sisältöä jos syrjäytymiskehitys jatkaa kasvuaan. Tähän ongelmaan pitäisi löytää pian tepsivät lääkkeet, marginalisoituneen nuorison pahoinvointi purkautuu liian usein turhautuneisiin tekijälle itsellekin käsittämättömiin  veritekoihin.

Koululaitoksen pitäisi teoreetisen opetuksen lisäksi tarjota täysin uusia oppiaineita jotka valmistaa nuoria kohtaamaan elämän karut haasteet.  Uusiksi oppiaineiksi tarjoaisin kansalaisyhteiskuntaoppia, työelämäoppia, yhteisöoppia, sosiaalisuusoppia, elämisentaito-oppia.  Näin tunnustettaisiin puutteet yhteiskunnan  toimiviksi jäseneksi ohjaavissa valmentavissa kansalaistaidoissa. Käytännöllisiä kädentaitoja osallistuvaa työntekoa pitää opettaa nuorisolle  koulussa ja ennen muuta kotona!.

Joillakin nuorilla on valintojen viidakossa paljon hidasteita ja esteitä. Nuoren ammatinvalinnan ja kouluttautumisenpolku mutkistuu tai saattaa kokonaan katketa.Vuosittain peruskoulutai toisen asteen opinnot jäävät kesken 12000–13000 suomalaiselta nuorelta.

Yhden nuoren koulutuksen keskeytyminen maksaa yhteiskunnalle noin miljoona euroa. Ilmiöltä ei pidä sulkea silmiä, sillä taloudellisesti ja inhimillisesti ajatellen jokainen koulupudokas on liikaa. Koululaitoksella on paljon tuettua opetusta, ne oikeat toimet ei kuitenkaan kaikkiin nuoriin tehoa. Liian suuri osa nuorista katoaa unhon yöhön, täydelliseen yhteiskunnalliseen periferiaan miettimään yksin omaa nurjaa kohtaloaan. Voihan räkä!

Syrjäytyneiden nuorten asema suomessa on häpeällinen ja hyvinvointiyhteiskunnan perusturvallisuutta uhkaava täysin sietämätön asia. Uskokaa tai älkää!

Ado Sakari Ala-Krekola
Kouvola

Ei kommentteja: