keskiviikko 13. kesäkuuta 2012

KOUVOLA JÄLKIVIISAS HARMITUS ON TURHAA!



KYMIJOKI ON KAIKESSA KAUNEUDESSAAN KOUVOLAN HELMI
















Kouvolan kaupunginvaltuuston talouskeskustelu kääntyikin yllättäen vaaleja odotellessa kuntaliitoksen ruotimiseen. Valtuutettu Markku Laukkanen aloitti ääneen puimisen ja muiden valtuutettujen oli pakko vastata peltomiehen pakinaan.  Hänen sanoo nyt Kouvolan kuntaliitoksen epäonnistuneen pahasti. 

Tästä voidaan täysin perustein olla erimieltä. Jälkiviisaus on jaloin viisuden muoto. Etenkin vanhojen miesten helmasynti on haikailla menneitä muka parempia aikoja. Onneksi naiset katsoo luonnostaan tulevaisuuteen. Onko se suurtilan syy jos ei isännät pysty taloa kunnolla  hoitamaan? 

Pohjimmiltaan on kyse kuntatalouden rakenteen jähmeydestä muuttua näin suuren uudistuksen edessä. Toisaalta muutos on ikävä kyllä kansalaisia pahasti riepova valitettava seikka.


Vanhat pienkuntien pikkusievät talouslääkkeet ei  vaan yksinkertaisesti pure. Pelkkä toiveikas odotus ei rahaa kaupungin kassaan tuo.  Kouvolassa on tartuttava puhisevaa
härkää kunnolla sarvista kiinni. Kun kuntakarttaa katsoo Kouvola on jo suuri kasvukeskus.

Kouvolaa ei voida pitää kaikkein parhaana tapauksena kuntaliitoksensa toteutuksessa. Paremminkin olisi varmaan voinut mennä. Vastuu toteutumasta on pääosin johtavien virkamiesten ja polittisten päättäjien harteilla.


He eivät ole onnistuneet kääntää yrityksistä huolimatta Kouvolan taloutta kestävälle pohjalle. Se on koko kuntaremontin tärkein asia.  Tämä asian ovat jotkut liitosta junailleet kärkipolitikot tieten unohtaneet. Suomen koko  kuntakenttä painii saman ison haasteen kanssa!

Tämä ei sinänsä pitäisi olla mikään yllätys kenellekään, niin vaikea on suurkunnankin kaikista velvoitteistaan selvitä ilman tuntuvaa talouskasvun tuomaa nostetta. Kaikki entiset velvoitteet niskassa ei näköjään selvitä. Monia erilaisia keinoja on olemassa, niistä kansan valitsema uusi valtuusto  käyttäkööt. Tuntuvia tuloksia voidaan alkaa vaatimaan Kouvolassa heti vuoden 2013 alusta. Silloin kaikki muutosturva  purkautuu.  Toivottavasti se on hallitun turvatun muutoksen aika kaikille.

Kouvola teki itse valtion ohjauksessa sen mikä silloin nähtiin oikeaksi. Perusasia ei ole mihinkään muuttunut. Kuntauudistusta on joka tapauksessa kuntavaalien jälkeen jatkettava. Tanskan esimerkin mukaisena valtiovallan johtamana hallintorakenteiden täysremonttina se voisi parhaiten onnistua. 


Suomessa kuntauudistus tulee olemaan erityisen kivinen. Se johtuu kuntien  peloista lähteä sinänsä tuiki tarpeelliselle tielle. Se on kuin henkisesti vähän kuin sotaanlähtö. Vastahanka on täysin ymmärrettävä rektio näin aran asian edessä.

Laukkasen moitteissa hallinnon ja palvelujen järjestämissopimuksen tavoitteissa on myös epäonnistuttu. Hänen mukaansa vahvan peruskunnan piti vahvistaa kunnan taloutta ja saada aikaan parempia palveluja. Elinkeinopolitiikan piti lisätä työpaikkoja ja kaupungin edunvalvonnan piti vahvistua. Ei kasvukeskuksella voi ollakaan muuta tavoitetta.


Kaupungin talous on kuitenkin sopeutettava suurkunnan kantokyvyn mukaiseksi. Nämä asiat ovat sattuneesta syystä meillä vaiheessa! Kouvolan erityisen edullisia asumiskustannuksia ja muita myönteisiä elämisen asioita ei ole kylliksi  korostettu.

Laukkasen mielestä erot yhdistyvien kuntien talouksissa olivat liian suuret, mikä nostikin yllättäen uuden kaupungin verotaakkaa. Nämä pienkuntien erilaiset talousluvut ja veroäyrin korotuspaineet olivat kaikkien tiedossa.


Päätettiin yhdessä selvitä ja lähdettiin toiveikkaasti kuntapalveluiden säilytykseen. Päätavoite  on Kouvolan seudun kuntatalouden ja palveluiden turvaaminen. Tämä tehtävä on vielä pahasti kesken ja alkuperäisistä tavoiteista ei pidä päättäjien enempää tinkiä.

Aavainkysymys on polittinen yksituumaisuus. Edunvalvonta koki taantuman kun entiset kolme valtiohoitajapuoluetta menettivät edustuksensa eduskunnassa. Tästä johtuen myöskään poliittisen kulttuurin yhdistyminen ei onnistunut kuten alussa ilmeiseti kaavailtiin.


Liian monia hyviä tuttuja latuja pyryttyi umpeen sen mukana. En valita kansa päätti niin. Kouvola on onnistuntut kuntaliitoksessaan mielestäni ihan kohtuulliseti tähän mennessä. Kirittävää on paljon uudella valtuustolla ja uusien päättäjien on se talousihme tehtävä!  

Ado Sakari Ala-Krekola
Kouvola

Ei kommentteja: