HELSINGIN YLIOPISTOLLINEN KESKUSSAIRAALA |
Suomen hallitus on kiitettävästi alkanut totuttaa lupaamaansa terveydenhuollon kokonaisuudistusta. Hallituspuolueet ovat päässeet vastikään sopuun sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistamisesta. Päätös lopettaa kerralla Carean Kymenlaaksosta ja kaikki muutkin maamme 20 sairaanhoitopiiriä.
Niiden tilalle tulee kaksijakoinen terveydenhoito, joka käsittää kuntien järjestämän perushoidon ja suuret erityisvastuualueet. Erityissairaanhoitoa ei siirretä tässä esityksessä kunnille, kuten aiemmin jotkut kaavailivat.
Suomeen tullee jo pitkään kaavaillut viisi (5) erikoissairaanhoitoon keskittyvää sairaalayhtymää. Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan sairaanhoito liitetään Helsingin ja Uudenmaan noin kahden miljoonan ihmisen erityisvastuualueeseen.
Ne kootaan johdonmukaiseti parasta hoitoa antavien ja parasta osaamista tarjoavien yliopistollisten keskussairaaloiden ympärille. Tämä on todella suuri hallinnollinen perkaus, miten se onnistuu käytännössä jää paljossa nähtäväksi. Ennuste on mielestäni hyvä!
Kaikki erikoishoidon päivystävä toiminta ja muu vaativampi sairaanhoito, kuten syövänhoito, kaikki vakavat tapaturmat ja synnytykset jäävät tämän erityisvastuualueen vastuulle ja tehtäväksi. Tämä on varmasti koko kuntakenttää ajatellen ehdottomasti paras ratkaisu.
Tätä päätöstä voidaa tervehtiä ilolla, koska voi odottaa Kouvolan ja Kotkan kädenvääntö viimein terveysasioissa loppuvan.Tämä tekee erityisen hyvää Kouvolan omalle pitkään puidulle Ratamo-hankeelle, onhan se oivassa vaaterissa tämän uudistuksen kanssa.
Tämän pitäisi antaa tukevaa selkänojaa myös oman sairaala hankkeen asialliselle toteutukselle. Onhan Kouvola väestöpohjaltaan sen luokan kaupunki jossa voi oma sairaala hyvin perustein suurpiireissä olla. Kiistely sairaala-asiassa pitäisi viimein jo lopettaa ja antaa työrauha hankkeen totuttajaille, kuten harvat tietävät kysehän ei ole pelästä sairaalasta.
Etenkään pienet kunnat eivät pysty itse erikoisairaanhoitoa tuottamaan ja suurtenkin kuntien ressussit on rajalliset. Siksi tämä ratkaisu on kaikinpuolin oikea. Vuosi sitten voimaan tullut laki edellyttää, että erikoislääkäreitä on oltava myös terveydenhuollon perustasolla kunnissa. Se on lopulta kuntien ja sairaalayhtymien välinen yhteistyökysymys, että kunnat saavat erikoissairaanhoitopalveluita myös perustasolla.
Isoin kysymys lain soveltamisessa on mikä osa terveydenhuollosta kuuluu kunnille ja mikä jää erikoistasolle. Tästä soisi syntyä erityisen perusteellinen keskustelu osapuolten välillä. Esitys jättää kunnille runsaasti järjestelyvaraa hoitaa omat terveysasiansa mahdollisimman järkevästi kunnan omat tarpeet huomioiden.
Näistä uusita sairaalayhtymistä tulee niin paljon terveydenhuollan asiantuntemusta ja laajaa erikoisalojen kokemusta, että heiltä riittäänee viisutta myös kuntatasolle. Hämä on erityisen tärkein asia terveydenhuollon toimivuuden ja työjaon kannalta. Uusi järjestelmä antaa kunnille hyvät mahdollisuudet laittaa oma perusterveydenhuoltonsa kansalaisia paremmin tyydyttävään kuntoon.
Miten vain arvon naiset ja herrat haluaa sen yhteistuumin totuttaa.
Ado Sakari Ala-Krekola
Kouvola
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti