keskiviikko 6. kesäkuuta 2012

PERIIKÖ VAHVA LIITTOVALTIO EUROOPAN UNIONIN?

EUROOPAN LIITTOVALTIO  ON ARKA ASIA MONILLE















Euroopan unionin yhteisvaluutta eurossa on joukko lähes konkurssikypsiä maita. Rahoituskriisin seurauksen euroalueen pankkijärjestelmä on ajautunut todella isoihin vaikeuksiin.  Euroopalla on edessä euroalueen hidas mureneminen tai niin halutessaan kukoistava vaikuttaviin talouspäätöksiin pystyvä Euroopan liittovaltio.  

Me kansalaiset haluamme taloudellista vakautta, kestävää turvallisuutta sekä kasvavaa hyvinvointia. Se edellyttää tämän päivän maailmassa laajaa kansainvälisyyttä ja avointa vahvaa yhteistä eurooppalaista talousaluetta.

Euroopan unionin eroalueen räikeä rakenteellinen heikkous on nyt viimein paljastunut kaikessa karmeudessaa koko Euroopalle. Unioni tälläisenä vähittellen rakennettuna korttitalona ei toimi kaikkien Euroopan kansojen parhaaksi. Euroalue rakennettiin hyvässä uskossa toiveiden varaan ja nyt on petytty. Jos näin jatketaan vanhan unioinin edessä saattaa olla nurkantakana väijyvä poliittinen ja taloudellinen sekasorto.

Hajoava  euroalue tietäisi Suomeen pahaa 20 prosentin talouden leikkautumista. Euroopalle se merkitsisi hajanaisten kansojen henkistä näivettymistä. Viime kädessä se merkitsee erityisen suurta epävarmuutta  suurten talousmahtien rinnalla. Ja mikä kaikkein pahinta vanha etupiirijako Venäjä ja Yhdysvallat palaisi vaivaamaan Euroopan kansojen välistä syvää rauhantilaa. Mikä olisi Suomen paikka siinä?

Euroopan kansojen yhteistä päätoksentekoa ja saumatonta yhteityötä pitää vahvistaa. Unioni on  liian heikko toimija suhteessa globaaliin pääomaan ja muihin talouden suurmaihin. Erityisen iso ongelma on ollut unionin kyvyttömyys tehdä vaikeita suuria päätöksiä. Monet ajattelevat yksipuolisesti ongelmien johtuvan Euroopan Unionin olemassa olosta.  

Ei se ole niin vaan päivastoin. Paras askel eteenpäin olisi tehdä siitä päätöksentekoon kykenevä liittovaltio. Se ei ole enää mikään harmaakarhu, vaan todellinen uhka on luhistuva Euroopan unioni. Unionit tulee ja menee mutta vahvat  liittovaltiot  pysyy.

Monet karsastavat moista ratkaisua ajatellen liittovaltion olevan kansallisvaltion kaltainen määräten kaikesta.  Tällainen mielikuva on täysin väärä. Yhdysvalloissakin liittovaltiolle kuuluu vain osa asioista. Osavaltioiden todellinen valta on monissa asioissa suurempi kuin Euroopan unionin kansallisvaltioilla. 

Oleellisin täysin ratkaiseva ero on tämä. Yhdysvalloissa liittovaltion suvereeni valta sille kuuluvissa talouden ja politiikan kannalta ensiarvoisissa avainasioissa. Euroopassa kaikilla jäsenvaltioilla on veto-oikeus melkein joka asiaan,  vähemmistö on estänyt kokonaisuuden kannalta tärkeät päätökset.

Tarvitsemme aidon ja oikean Eurooppaan liittovaltion, joka käyttää ehdotonta kansallisvaltioista riippumatonta valtaa keskeisissä talous-, turvallisuus- ja ympäristöasioissa. Mutta vain  tarkasti rajaten niissä. Muiden kansallisten asioiden kuten koulutuksen, opetuksen, terveys- ja sosiaalipolitiikan ja oman eduskuntamme kansallisen lainsäädännön hoidossa osavaltioiden asema voisi olla jopa vahvempi kuin nykyään Euroopan unionin tarkasti säädellyissä oloissa.

Saisimme vahvan liittovaltion Eurooppaan hoitamaan erityiseti liittovaltion pankki- ja talousjärjestelmää. Emme tarvitse raskas soutuista unionia holhoamaan kaiken maailman mitättömissä pikkuasioissa. Unioni on sotkeutunut liikaa likkukanvarsiin ja joutaa sellaisena päsmärinä mennäkin! Tämän pitäisi kaikkien suomalaisten jo viimein kirkkaasti ymmärtää.

Saksan liittokansleri Angela Merkel on antanut poikkeuksellisen avoimen haastattelun viidelle suurelle eurooppalaiselle sanomalehdelle. Haastattelussa Merkel paljastaa toiveensa jatkaa Euroopan yhdentymistä tasolle, jota on vaikea kuvata muuksi kuin Euroopan liittovaltioksi. Angela Merkelin ulostulo on erittäin merkittävä. Mitään kunniakasta paluuta menneeseen ei  Euroopalla todellisuudessa ole.

Suomi on hoitanut talousasiansa unionissa mallikelpoisesti, viimeisenä merkinä on eurooppalaisen rahan kasvava virta Suomen vakaisiin pankkeihin.
Littovaltiossa Suomen kolmen aan talous tulee entisestään pelkästään vahvistumaan. 

Kansallinen identiteettimme omaperäinen Suomen osavaltio ja suomalaisuus säilyisi,
sitä ei uhkaa nyt eikä tulevaisuudessa mikään valta.  Ei edes veli Venäjä?


Ado Sakari Ala-Krekola
Kouvola

Ei kommentteja: