keskiviikko 21. heinäkuuta 2010

EPÄMÄÄRÄINEN VAALIRAHA VIE USKOA VAALEIHIN








Nyt eduskuntavaalien 2011 alla on kansalaisten syytä olla tarkkana, millä keinoin vaalibudjettaja puolueissa ja niiden järjestöissä ja säätiöissä kasvatetaan.Vaalirahasotkut eri puolueissa ovat hämmentäneet ihmisten uskoa todelliseen vaikuttamiseen kaikissa vaaleissa. Äänestys prosentit ovat todella alhaalla, jota tällä hulvattomalla menolla ei kasvateta.Jos mielipiteet ja päätökset suorastaan "myydään" kuten pahasti näyttää tai veljespiirissä luvataan jollekin pienelle rahakkaalle vaikutusryhmälle etukäteen. Onko todella ahnas laskelmallinen kyynisyys on istunut päätospöytiimme "taustapiruna" ostamaan ohitsemme valtaa? Vaalirahakohu on selvästikin räjähtänyt käsiin ja vaatii uuden käsittelyn laille.


Voidaanko enää jos meno yltyy, puhua todellisesta kansalais vaikuttamisesta vaaleissa? Jos vaalitukiraha on erityisen suurta ja sisältää salaisia sopimuksia erilaisista hankkeista. Sovitaanko supersuurista tonteista ja alueiden kaavoituksesta tai jättivoiman rakennusluvista vaalirahalla?Ei kai nyt sentään Suomessa! Kansana olemme todella pulassa jos aito suomalainen tapa tehdä edustuksellinen kansalaisyhteiskunta vaaleissa on tiensä päässä?. Joko olemme lopullisesti menettäneet aidon ihanteemme, vanhasuomalaisen uskon politiikkaan vaaleissa vaikuttamiseen.

Näiden paljastuneiden tapahtumien jälkeen ei voida puhua Suomesta erikoisen puhtaana ja eurooppalaisena kärkimaana korrupuution vähäisyydessä? Jos nyt ilmenneet demokratiaa halventavat inha kertomukset pitävat paikansa. Lobbausjärjestelmä näyttää saaneen uuden jalostuneemman vaateliaan teorian mukaisen panostuotto ajattelun pirtaansa. Hallitusvallasta kamppailu vaatii todella masiivisia panostuksia eri medioissa, riittävien äänien haravoiviin kansalaisilta vaalieissa. Puoluesihteereillä on suuria vaikeuksia saada riittävästi rahaa haluttuhin tehokkaisiin kampanijoihin.


Moni harmahtava nokkelasti kehitelty taho on nähnyt tässä tilaisuutensa kahmia etuja kampailussa menestyvistä liikepaikoista ja "oikeista" päätöksistä? Reilu tasapuolinen kilpailu, satsaus kuuluu sinänsä yhteiskuntaamme ja kaupallisuuteen mutta päätösten suorasukainen ostaminen ei kai nyt sentään! Uskon kuitenkin että vielä voidaan kääntyä tältä turmiontieltä rehelliseen lailla yhdessä sovittuun tukeen, vaikka pukit ovatkin kaalimaan vartijoina asiasta loppulta päättämässä!

Perustuslakivaliokunta on löytänyt puheenjohtaja Sasin mukaan vaalirahoituslaista jonkin moisen porsaanreiän.Vaalirahoituslain uudistusta pohtivan työryhmän puheenjohtaja, hallintoneuvos Lauri Tarasti uskoo, vaalirahakohu muuttaa työryhmän mielipiteitä laista. Tarasti kertoi lehdistölle. Työryhmä voi tehdä jopa olenneisia huojennuksia ns."kahvituspykälään" keväällä 2009 säädettyyn lakiin ehdokkaan sallituissa vaali manöövereissä.Vaalirahoituslain uudistusta on tehty kahdessa osassa. Keväällä ja toukokuussa 2009 astui voimaan uusi laki ehdokkaan vaalirahoituksesta. Nyt työryhmä pohtii uudelleen rahoitusta puolueiden osalta."Kyllä tämä laki puolueiden vaalirahoituksesta menee nyt täysin uusiksi", Tarasti totesi viime vuonna. Tämä on todella tärkeää tässä uudessa, jotenkin hämmentävän villintyneessä tilanteessa.

Ennen kesälomaa työryhmässä on Tarastin mukaan lähinnä keskusteltu puolueiden vaalirahoituksen uudistuksesta, ja valmiiksi on tullut muutamia pykäläluonnoksia. Tarastin mukaan puolueiden vaalirahoitusta pohdittaessa on otettava huomioon viime vuoden toukokuussa voimaan tullut laki.Tarastin mukaan ehdokkaiden vaalirahoitusta koskevaa tuoretta lakia täsmentään.

Toukokuussa 2009 voimaan tulleen lain mukaan ehdokas ei voi ottaa tukea ?yhdeltä tukijalta enempää kuin arvoltaan 3 000 euroa kunnallisvaaleissa, 6 000 euroa eduskuntavaaleissa ja 10 000 euroa europarlamenttivaaleissa?. Samalla annettiin rajat niihin tukisummiin, jotka ehdokkaan täytyy ilmoittaa.



Taanoin rikosoikeuden professori Matti Tolvanen Joensuun yliopistosta kertoi, että seminaarimaksut ovat porsaanreikä, ?joka on paikattava?. Mikä onkin oiken suuntainen ratkaisu, jos kaikki kivet halutaan nyt kääntää. Taulujen kohtuuttomaan ylihintaan myynti on piilotukea jos mikä.


Puoluerahoituksen osalta työryhmän pohdinnan määräaika on Tarastin mukaan syyskuussa. Käsiteltäväksi työryhmän tulokset menevät ?todennäköisesti? lokakuuhun Jos Tarasti ja kumppanit aloittavat lähes puhtaalta pöydältä kesän jälkeen, voi työryhmälle tulla kiire.

On todella kansalaisten kannalta toivottavaa vaalirahalain uuden perkauksen poistavan kaikkein pahimmat outoudet vaalirahoituksen sotkuissa ja lain valmistelun haparoinnissa.Rahoituskatto on ongelmallinen eikä mene pääpuolueissa läpi.. On selvää, että normaaliin ihmisten väliseen kanssa käymiseen liittyvää kestitsemistä, juhliin kulttuuri- tapahtumiin tai konsertteihin suuntautuvat ilmaisliput eivät ole sopimattomia. Nehän voivat tuottaa parhaimmillaan verkostoitumisen kautta hyvääkin hedelmää yhteiseksi hyväksi. Ei tule puuttua lillukanvarsiin mutta pääongelma kohtuuttomat kansan silmissä "vastikkelliset" rahasummat päätäville puolueille eivät kuulu suomalaiseen tapaan hoitaa asioita normi hollille...


Ado Sakari Ala-Krekola

Kasarminmäki