perjantai 30. heinäkuuta 2010

SUOMEN JA VENÄJÄN TALOUSRAJA ON KARJALASSA MATALA



Reijo Tossavaisen arvoton tölväisy Kouvolan Sanomissa Tasavallan Presidentin Tarja Halosen suuntaan ja toivorikas toive Ulkoministeri Alex Stubbin ennen aikaisesta polittisesta poismenosta olivat onneton pari. Stubhan on polittikassaan euroeläimenä Urho Kaleva Kekkosen veroinen sporttinen velmu ja nykyajan asiapeluri jos kukaan, kirkas tulevaisuuden uusi aura! Ei kokoomus voi lasta pesuveden mukana heittää se olisi tyhmä veto! Kaikenlainen juhlava liturginen pystyyn kuollut pönötys venäjäpolitiikassa on mennen ajan karu "suomettumis" muisto. Suomen lakia noudatetaan ja piste!

Miten rakas tuuli nyt puhaltaakaan nyt idänsuhteissa vai kuohuuko pinnan alla jotain Raskolnikovia salaista, kuin kiljupönikkä kesähelteellä liiterin perillä??.Lapsiasiamies puuttuu Suomen asioihin ominaan? Yksi Mummo sosiaalikuluineen on polittisessä keskiössä! Makkarassa on maalinpalasia ja koko vienti pysähtyy!Puutullit hiertää kuin pölkyt sellutehtaan kidassa! Kuka noista Venäläisistä politrukeista selvää ottaa?

Mitä tulee Suomen ja Venäjän rajaan, sehän ei enää pitkään aikaan sellainen este joksi sitä kanta  Suomen tölleissä niin usein vielä luullaan.Monesti ajattelemme Venäjän ja Suomen rajan kaakonkulmalla olevan hurjan korkea muuri ja byrokraattinen sumppu. Sitä se ei enää ole, vaan kaupankäynti ja monenlainen taloudellinen ja lomailuun liittyvä toimeliaisuus on jokapäiväinen rutiin! Jopa talon voi ostaa Venäjän Karjalasata kuten Etelä-Karjalastakin, kun jaksaa paperit ja lain kiemurat pitkämieliseti täyttää!


Rajaa ei katsota suureksikaan tulpaksi saatikka kaupan esteeksi. Sen kanssa eletään paksusti, kerma kuoritaan päältä todella sujuvasti.Laukku ryssien ja ylen sankeitten prihojen aika on tullut jotenkin uutena iloisena kaupallisena svenginä takisin. Tyydytystä perustarpeisiin haetaan innolla puolin ja toisin ja hyvä niin!.Venäjän pelko on Etelä-Karjalaisten keskuudessa aika haihtunut haiku enää!

Toki polittisesti itäraja on valtiollinen virallinen raja kuten kuuluukin olla aamen, kaikkine nykyisine vartioistoineen ja muine EU-rajanlain vaatimin muodollisuuksineen.Pietari Suuri sen veti ja Stalin oli samaa mieltä. Rajan ylityksestä on tullut tuiki arkipäiväinen tapahtuma. Ei enää pelottava äksiisi kuten aiemmin oli. Kultturisesti raja on idän alku, mutta sitä ei enää kovin paljon äimistellä. Se on arjen tosiasia ei muuta. Antaa niiden maalausasioiden olla ajatellaan usein. Se ettei puututa naapurin sisäsiisteyteen on myös sivistystä ja hyvää käytöstä.

On alettu puhumaan ja agendalla neuvoteltu viisumi vapaudesta. On haettu vielä lisää joustavuutta etenkin ihmisten päivittäiseen rajaliikenteen soljumiseen. Nykyisin vilkkaat karjalaiset ovat vuoroin vieraissa ahkeraan kuin enne Karjalas oli tapana. Viipurissa piipahtaminen on aika arkipäiväinen keissi kaakon kulmalaisille ja mullekin suomalaisille. Pietarin kultturisen metropolin vetovoimaan suostuville. Yli 100.000 tuhatta ihmistä nauttii vuosittain Suomen puolella kylpyläpalveluista Lappenrannan seudulla. Puhumattakaan työssä käynnistä ja kaupassa käynnistä rajan molemmin puolin.


Viipuriin menee linja-autoja Lappenrannasta ja Imatralta kahdessa tunnissa useita vuoroja halpaan 8 euron hintaan. Omalla autolla sinne hurauttaa äkkiä ja sutjakkaan polttoainereissulle töihin ostoksille tai sieltä rautakauppaan saranoita ostamaan ja muita tarpeellisia lännen tax free kapistuksia. Kaupallinen toiminta on asettunut hyvään vahvaan uomaansa. Se on molemminpuolinen etu.

En halua kirjoittaa rajaa pois enkä voikaan enkä halua, se on toki siellä vahva realiteetti. Puhun ihmisten vuorovaikutuksesta ja tavaravirroista yli rajan Karjalan kansan joustavuudesta tosiasiain ja selvien hyötyjen edessä. Mutta viisumiasia on kuitenin Euroopan unionin ja Venäjän välinen sopimusasia. Suomea toki kuunnellaan päätöksessä ja oletan?


Meillä Suomessa on tietysti pitkään kytenetä epäluulo venäläisten viisumittomaan kulkemiseen maahamme ja passitonta kulkua ei nyt sentään sotavetraanien harmiksi vaadita. Tietysti pelko on historiallinen ja ajallaan oli aivan aiheellinenkin ja tuskin koskaan poistuu kokonaan?. Kysyisin kuinka paljon se muuttaisi nykyistä hyvää joustavuutta paremmaksi? Kyse on viime kädeässä rikollisen aineksen pääsystä maahan, mutta tiukan yhteistyön Suomen passikontrollin ja Europoliisin kantojen pitäisi suojata meitä jo nyt tehokkasti heiltä? Jos rajaviranomaisiin on uskominen?


Venäjä on Venäjä ja Suomi on kotimaamme. Juho Kusti Paasikivi saattoi opettaa kovakalloiselle kansalleen, että Suomi ei voi mitään historialleen ja maantieteeliselle sijainnilleen!..Niiden (ryssien) kanssa on vaan elettävä sovussa?Ruotsalaisia emme ole, venäläisiksi emme halua tulla, olkaamme siis suomalaisia Se on hyvä resepti Venäjän pelkoon, siihen pahinpaan politiikan horkkatautiin, tautiin meillä edelleen..Emme enää ole idän ja lännen välissä vaan länsi on leipämme myös Venäjä paljolti ja hyvä niin!...

Ado Sakari Ala-Krekola
Kasarminmäki