perjantai 23. syyskuuta 2011

KIELLETYT KANSANOMAISET IVASANAT PUNTARISSA





















Muistan kun noin viisivuotiaan poikani lähes saman ikäinen kaveri opetti käytössä olevia kirosanoja. Asia tuppasi aluksi naurattamaan, mutta rupesin pian oppituntia rajoittamaan, kun listaan ei meinnut tulla mitään loppua. Niin laaja "kiellettyjen" kirosanojen kirjo pojalla oli jo sen ikäisenä hallussaan. Omasta ekaluokan aapiskukko-kirjasta muistan ajanhenkeen kuuluneen erityisen asenteellisen lauseen; "Neekeri pesee kasvojaan mut ei valkene ollenkaan". Näin meitä kansakoululapsia opastettiin tietoon, ei pesemälläkään "neekerin" naama valkene! Ajat ovat nyt täysin toiset - vai ovatko todella?

Valtionsyyttäjän Mika Illmanin mukaan rikoslain vihapykälää ei pitäisi tulkita suojaamaan poliittista vakaumusta. Illman mielestä sananvapautta rajoittavaa säännöstä pitäisi lukea mieluummin supistavasti kuin laajentavasti. Illmanin muistuttaa, että pykälä on tarkoitettu vähemmistöjä varten. Hän lisää, että sananvapauden rajoittaminen on sallittua ainoastaan silloin, kun se on täysin välttämätöntä. Lain sanamuoto kuitenkin sallii laajan, enemmistöä koskevan tulkinnan.  Illman korosti kyseessä olevan hänen spontaanit mielipiteet.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän oikeudellinen asiantuntija, entinen professori Erkki Havansi pohti vihapuhetta käsittelevässään muistiossa; "Voidaanko poliittinen katsomus rinnastaa vakaumukseen, jota viharikospykälä suojelee"?. Hänen mukaansa perussuomalaisten on syytä karttaa sellaisia sanoja kuin "neekeri", "kamelikuski" "ählämi", "ryssä" ja hurri".Hän itse välttäisi myös sanoja "mustalainen" ja "lappalainen"?.  Havansin mukaan sallittuja sanoja ainakin vielä ovat ”jenkki”, ”sakemanni”, ”irkku” ja ”japsi”.  Ja ainakin vielä "mamu". "Natsikorttia" saa kai vielä tarpeeseen vilauttaa?   Hän muistutti Osmo Soininvaaraa olemaan toistamatta enää parasiitti-termiä so. "loinen" PeSu-puolueen kritiikissä. 

Eduskunnassa perussuomalaisia ei jatkossa saa kutsua "persuiksi" eikä keskustalaisia "kepulaisiksi". Kepu sanan kielto on kyllä pahasti myöhässä! Kristillisdemokraatit eivät puolestaan pidä nimityksestä "kristilliset". Puhemiehistö antoi asiasta ohjeet eduskuntaryhmien puheenjohtajille . Sosialidemokraatteja saa sen sijaan kutsua demareiksi, koska demarit eivät pidä termiä ollenkaan loukkaavana.

Eduskunnalle on tullut edustajien kielenkäytöstä palautetta kansalaisilta. Oli kai paikallaan paljoja keltanokkaedustajia opastaa  parlamentaariseen puhetapaan. Eduskunta edellyttää hyvän pukeutumisen ohella edustajilta sivistynyttä korrektia kielenkäyttöä. Se mikä kapakan nurkkapöydässä on kavereiden sallimaa sanastoa, ei ne parlamenttipuheeseen oikein sovi! Valehteiljaksi ei valehtelijaa saa sanoa, vaan "muunnettu totuus" on korrekti ilmaus. Värikäs klassinen retoriikka on kuitenkin siellä mielestäni paikallaan, onhan eduskunta myös laajalti seurattu puhefoorumi.

Ei ivapuheen termit ole mielestäni pahin ongelma, vaan kytevä pohjaton viha vähemmistöjä kohtaan. Kaikkein pirullisin "salavittuileva" vihapuhe on äärimmäisen korrektia ja kaikkea alatyylistä kaihtavaa. Täysin perusteeton ylemyydentunne paistaa kuitenkin läpi lauseiden muunvärisiä ihmisiä kohtaan! Vihapuhe ei ole niinkään yksittäisissä sanoissa kuin lauseissa.

Ivapuhe on lauseiksi puettuja vihamielisiä ajatuksia. Siksi vihapuhetta ei voi kitkeä juurimalla puheistaan loukkaavia sanoja, mikä ei tosin olisi pahitteeksi sekään. Vihapuheessa pahaa eivät ole ehkä pelkät sanat, vaan kauheiksi teoiksi pikkuhiljaa kasvava vihan äärimmäinen väkivaltainen ilmaus.

Siitähän näissä kiellettyjen sanojen sutsemisessa on kyse, eduskunnan kansankynttilöidenkin puheenparsista?. Mistäpäs muustakaan? Mutta kysyisin lopuksi retoorisesti,  missä on terveen järjen käyttö! - siis se oppinut sivistyneisyys?

Ado Sakari Ala-Krekola
Kasarminmäki

Ei kommentteja: