perjantai 9. syyskuuta 2011

KUNTAKENTTÄ ON KESKUSTAN YKSINVALTAA

PAAVO VÄYRYNEN ON KEPUN  IKONI




















Kuntakentältä kuuluu kohta melkoinen rytinä, jos ja kun kuntapaljoutta aletaan uuden hallituksen toimin harventamaan työssäkäyntialueiden mukaiseen harvaan asemaan.  Alueen muodostavat keskuskunta ja ympäryskunnat, joiden työvoimasta vähintään 10 prosenttia käy töissä keskuskunnassa.

Yleisessä tiedossa on ollut kuinka suvereenisti keskusta hallitsee näitä vallassaan olevia minikuntia. Pienkunnat ovat ollut keskustalle eritysen tärkeä valtapolittinentekijä, se on ollut keino kunnissa  suvereeniin yksivaltaan. Ei tästä tilanteesta muuhunkaan arvioon voi tulla. Keskustalla on kuntakartalla selvästi vahvempi asema kuin mitä sen kannatus kuntavaaleissa edellyttäisi.  

Viime kunntavaaleissa keskusta sai 20,1 prosenttia äänistä ja 33,8 prosenttia paikoista. Ei ole mikään ihme jos keskusta on nyt oppositiossa herännyt tämäkästi vastustamaan uuden hallituksen kuntakartan ja palvelurakenteen uudistusta. Kuntapalveluiden tasapuolinen tuottaminen on  osapuolien päämäärä.  Hallitus  kun oppositionkin ovat palveluja molemmat turvaamassa. Keinovalikossa lienee kuitenkin nyt huomattava  ero?

Kunnallisalan kehittämissäätiön mukaan  177 kunnassa keskustalla on kaikki äänestysvalta.  Ruotsalaisilla on sama tilaenne  22 pienessä rannikkokunnassa. Demareilla vastaava asema on vain yhdessä kunnassa. Olkoonkin sen olevan äänestäjien tahto, muissa  kunnissa valta jakautuu tasaisemmin. Voidaan sanoa mitä suurempi kunta on, sitä pienempi on keskustan osuus valtuuston äänestysvallasta.  Keskusta on päätynyt torjua ongelmansa tapauskohtaisella kirjavalla seutuyhteistyöllä , kuten Iitissä on sisulla päätetty toimia.  Kuntayhtymät ja maakuntaliitot tuottavat heille  vielä ylimääräistä  valtaa. On tietenkin täysin selvää, ettei tätä tilannetta sulateta kokomuksessa nurinoitta. Eikä muissakaan "menettävissä" puolueissa niellä pelkällä olan kohautuksella.

Puolueisiin sitoutumattomanan kansalaisena en pidä tätä tilanetta aivan oikeana. Pirstaleinen kuntakenttä ja vaalijärjestelmän suhteellisuusperiaate tuottaa mielestäni vaaleissa aika kummallisen lopputuloksen. Onko tämä läntinen sovelias toimintatapa enää ollenkaan? Viime kunnallisvaaleissa keskusta sai 20,1 prosenttia äänistä ja 33,8 prosenttia paikoista. Keskusta on naamioinut asemiensa säilyttämisen pienkunnissa lähipalveluiden säilyttämien kaapuun.

Olisi ihme jos tulossa oleva kuntaremontti ei pelottaisi erityisesti keskustaa.

Perussuomalaisten kannatukseen ei kuntaremontilla ole tiettävästi suurtakaan vaikutusta. Etenkään nyt  kun se on kohonnut koko maan kattavaksi keskisuureksi yleispuolueeksi. Eduskuntatyö tulee syyskaudella varmuudella kärjistymään kuntalouden kysymyksiin ja uuden kuntalain tuomiin vaikeisiin ratkaisuihin pienpuolueeksi kuihtuneelle  keskustalle.

Kuntien lukumäärään ei ole aiemmin kattavalla lainsäädännöllä sanottavasti puututtu. Viimeiset viisi vuotta on ollut aika epätahtista Paras-hankeen epäonnistunutta nahkeaa toteutusta. On luotettu sinisilmäisesti kunnalliseen itsehallinnon toimivuuteen ja vapaan kunnallisen päätäntävallan kaiken kattavaan autuuteen. Tuloksia ei kuitenkaan näin millään ilveellä  tule!


Nyt on kuitenkin käynyt täysin selväksi uudistuksen jarruna olevan todella karu valtapolittinen itsekäs peli. En haluaisi uskoa tätä aina äänestäneenä kansalaisena edes todeksi! Kaiken passiivisuuden perimmäinen syy  ei anna mitään tilaa kuntauudistuksen koko maan kattavaan toteutukseen. Toivottavasti uusi hallitus kuitenkin toteuttaa kattavan kuntauudistuksen hallitusohjelman mukaisesti.

Ado Sakari Ala-Krekola
Kouvola

Ei kommentteja: