perjantai 30. syyskuuta 2011

YLEN JULKINEN PALVELU TURVATTAVA VEROVAROIN

YLEN ISO PAJA ON NÄYTTÄVÄ RAKENNUS













Hallituksen on määrä antaa uusi esityksensä Yleisradion rahoituksesta ennen joulua. Kaikki vaihtoehdot ovat vielä edellisen hallituksen jäljiltä avoinna.  Rahoitusta ja julkista palvelua pohtinut työryhmä ehdotti nykyisen televisiomaksun korvaamista julkisen palvelun mediamaksulla.  Se kerättäisiin automaattisesti kaikilta asuntokunnilta ja tietyn kokoisilta yrityksiltä. Näin mediamaksusta tehtäisiin eräänlainen huoneisto- ja yrityskohtainen tasavero.

Tämä esitys ei mennyt eduskunnassa läpi, vaan asiaa tarkastellaan vielä tänä syksynä uudelleen. Yleisradio on erityisen tärkeä perinteikäs suomalainen viestintäinstituutio ja sen arvo on kuin terveys, sen merkitys huomataan vasta jos se menetetään. Olen huolestuneena seurannut puolueiden eripuraa ja päättämättömyyttä yleisradioyhtiömme rahoituksen turvaamisessa.


Ylen rahoituksen kannalta ikävää on televisiomaksun väistäminen. Sen jättää eri syistä maksamatta arviolta neljännes miljoona television omistajaa.  Miksi näin on - se antaa päättäjille aiheen tarkastella mistä tämä laistaminen johtuu?  Mediamaailman kehitys on myllännyt viestintäympäristön melko perusteellisesti. Se ajanut myös Ylen mukaan liialliseen katsojakilpailuun, tällöin ei aina ole mietitty onko ohjelmisto linjassa toimiluvan kanssa. Ylen erikoisasema on usein hämärtynyt. Ymmärrän sen, että Ylen tiukka rahoitustilanne on muuttanut ohjelmistoilmeen viihteelliseksi katsojien kalasteluksi. Toki katsoja- ja kuunteilijaluvut ovat kyllä tärkeitä laadun mittareita, mutta ne ei saa olla Ylen ainoa tavoite.


Onkin syytä pohtia mitä julkinen palvelu todella tarkoittaa. Senhän periaatteessa kuuluisi kansalaisen saada verovaroin  ja eduskunnan taata valtion budjettirahoituksella.  Tämä on mielestäni se oikea tie, jolla perinteinen asiallinen yleisradiotoiminta parhaiten turvattaisiin.  Kaikessa hauskassa peuhaamisen tilalle tulisi tällöin tiukkoja laatutavotteita.  Ison-Britannian yleisradioyhtiö BBC jättibudjetti rahoitetaan pääasiassa televisioluvilla, mutta siellä onkin todella iso luvat maksava väestöpohja taustalla kuin piskuisessa Suomessa.

"Julkista yleisradiotoimintaa ei voida verrata julkiseen palveluun millään muulla talouden alalla, vaikka sillä onkin selkeästi taloudellista merkitystä. Mikään muu palvelu ei pysty samanaikaisesti kattamaan yhtä laajaa osaa väestöstä, tarjoamaan yhtä paljon informaatiota ja ohjelmasisältöä sekä vaikuttamaan sekä yksittäisten ihmisten että yleisön mielipiteeseen. Lisäksi yleisradiotoimintaa pidetään yleensä erittäin luotettavana tietolähteenä ja huomattavalle väestönosalle se on myös tärkein tietolähde."  Todetaan Euroopan Unionin komission tiedonannossa yleisradiotoiminnan tehtävistä.

Määritelmä tehtävistä olisi tarkennettava, jos  budjettirahoituksesta sovitaan, sopimaan paremmin uuteen tilanteeseen.  Täyden palvelun ohjelmistoista ei voida tällöin puhua,  vaan velvoitteeksi tuoda tarpeellinen monipuolinen ja kattava ohjelmisto jokaisen saataville yhtäläisin ehdoin. Tämä olisi tässä nykyisessä villissä lupamaksutilanteessa oikeudenmukaisin ratkaisu. Julkisen tehtävän täyttäminen edellyttää uuden teknologian ennekkoluulotonta hyödyntämistä sisältöjen ja jakeluteiden kehittämisessä. Siihen tarvitaan uusia kasvavia resusseja.

Pääpaino tulisi olla Ylellä korkealaatuisen suomalaisen ohjelmistotuotannon suosiminen. Kansallisen kulttuurin laaja moniarvoinen esittely ja asiapitoisen ohjelmiston ensisijaisuus. Tästä seuraava velvoite säilyttää ohjelma-aineistoa ja näin täyttää tärkeä tehtävä toimia kansakunnan muistina.  Velvollisuutta painottaa lapsille suunnattuja ohjelmistoja pitäisi laajentaa tavoittamaan myös nuoret. Yleisradiolla pitää olla ja on oma erityislaatuinen kansallinen pysyvä paikkansa kokoajan muuttuvalla mediakentällä.

Yleisradion hallintoneuvoston tehtäviä on täsmennettävä ja sen riippumatonta asemaa vahvistettava. Nykyisen lain määritelmä ei yleisluontoisuudessaan ei vastaa enää nykyaikaisen mediakentän vaatimuksia. Myös hallintoneuvoston ja hallituksen tehtävänjakoa tulee edelleen selkeyttää. Hallintoneuvoston velvollisuus on valvoa, että julkisen palvelun toteuttamiseen osoitettujen varojen käyttö on läpinäkyvää ja tehokasta. Kaikissa rahoitusratkaisuissa Ylen riippumattomuus tulisi kuitenkin tarkkaan turvata.

Ado Sakari Ala-Krekola
Kouvola

Ei kommentteja: