keskiviikko 2. marraskuuta 2011

KARPPAUS POLTTAA HYLLYVÄN LÄSKIN POIS


JOS LASKI ON ONGELMASI  KARPPAUS AUTTAA














Karppaus ei ole mikään uusi asia, mutta siitä on viime vuosina tullut monille uskonnon kaltainen harras periaate. Onpa kerrottu jopa leipätehtaita lakkautetun  buumin seurauksena!Sen voi sanoa olevan nykyisin jo varteen otettava terveyteen merkittävästi vaikuttava  ravitsemusilmiö.

Oikeaoppiselle karpaajalle hiilarit on hänen diettiuskonnon mukaan kuin synnin tekemistä. Vähähiilihydraattinen ruokavalio on vuosi vuodelta ja kuukausi kuukaudelta kasvattanut suosiotaan suomalaisten keskuudessa.

Karppauksessa hiilihydraattien määrää rajoitetaan tiukasti  nykyisiin suomalaisiiin ravintosuosituksiin verrattuna. Mielestäni karppauksen puolesta puhuu sillä saavutetu selkeät tulokset painonhallinnassa ja  kun se tuntuu virkeänä hyvänä olona kehossa. En kuitenkään sorru läskien syrjintään - hyllykööt rauhassa, sillä me lihavathan ollaan leppisia vai mitä?

Karppaukseen tartutaan hankasti, sillä se on kuin onkin tehokas tapa laihduttaa.  Käytännössä on havaittu, että noudattamalla vähähiilihydraattista ruokavaliota, voidaan jopa hoitaa diabetestä, korkeaa verenpainetta, refluksitautia, rasvamaksaa ja useita muita tauteja. Sen on  sanottu ja uskotaan olevan erinomaisen terveellinen ruokavalio jokaisen suomalaisen aikuisen arkeen. Läskiä on vaadittu jopa verolle, joten lienee hyvä korjata tilanne ennen sitä kamalaa kurimusta?

Karppaamisessa pudotetaan hiilihydraattien suhteellinen osuus ruokavaliossa alle 40 prosenttiin päivän kokonaiskaloreista. Tästä saadaan aikaiseksi paljon erilaisia variaatioita  ja hieman helpompiin toteutettavia kevyempiin versioita.  Pannaan on julistettu  etunenässä sokeri, karkit, limonaadit, pullat, keksit, leivät, pastat, viljatuotteet yleisesti, riisit, perunat ja muut vastaavat niitä sisältävät tuotteet. Sehän tarkoittaa kaytännössä lähes kaikkien herkkujen haikean suloista karsimista. No mistäpä hiilari uskovainen ei luopuisi pelastuakseen laskin ylivallasta.

"Leikkaa sokerit pois ruokavaliostasi kokonaan. Vähennä muiden yllä mainittujen tuotteiden käyttö minimiin. Hiilihydraatteja tulisi nauttia enemmän vain ja ainoastaan fyysisen harjoittelun aikana sekä palautumiseen heti treenin jälkeen. Osa karppaajista suosittelee hiilihydraattien syömistä myös aamulla, sillä kehosi on erittäin katabolisessa tilassa yön jäljiltä. Muina vuorokaudenaikoina vähät hiilihydraatit tulisi saada pääasiassa kasviksista, hedelmistä, marjoista, pähkinöistä, sienistä ja vihanneksista. Marjat ja hedelmät ovat kuitenkin usein sokeripitoisia, joten niitä et voi mielinmäärin nautiskella"; neuvoo karppausasiantuntijat vasta-alkajaa ensiaskeliin paratiisin riemuihin.

Karppaus jakaa nyt kuumia mielipiteitä ja ne on viime aikoina polarisoitunut mediakeskustelussa.  Suurimmat huolenaiheet liittyvät vain korkeisiin rasva- ja proteiinimääriin. Joidenkin lääketieteen asiantuntijoiden mukaan karppauksessa syödään liian runsaasti tyydyttyneitä rasvoja, jotka voivat olla sydämelle erityisen haitallisia.


Pitkäaikaisesta karppaamisesta ei ole vielä tehty tutkimuksia, mutta ainakin lyhyellä aikavälillä käytäntö on osoittanut veriarvojen saattavan parantua merkittävästi. Sokerien vaikutus veriarvoihin ei herätä mitään keskustelua. Itse asiassa sokeri nostaa triglyseridiarvoja ja näin huonon kolesterolin määrää enemmän kuin kovan rasvan syöminen.

Toinen asia on liian suuri proteiinien määrä, joka saattaa nostaa tarvittavan kalsiumin määrää. Jos et saa ruokavaliostasi riittävästi kalsiumia, saattaa keho ryhtyä ottamaan tarvitsemansa luustostasi.  Keskustelu ja rajanveto virallisten ravintosuositusten ympärillä siis kiihtyy ja aihe nostattaa yllättävän voimakkaita tunteita ravitsemusalan ja terveyden asiantuntijoiden piirissä.


Erityisesti karppauksen puolesta puhuneen lääkäri Antti Heikkilän mukaan Yhdysvalloista lähtöisin oleva ’low fat – hihg carb’ -käytäntö on aiheuttanut maailmanlaajuisen diabetesbuumin. Heikkilän mukaan yhteiskunta ja tiedeyhteisö elää eräänlaisen rasvahysterian vallassa. Pitkään on nimittäin ollut terveysasioissa vallalla näkemys, että rasva ja erityisesti tyydyttynyt eläinrasva aiheuttaa kaiken pahan. Tämä on hänen mielestään harhakäsitys, jolla on tiedemaailmassa historialliset juurensa Yhdysvaltain yksipuolisiin kaupallisiin päämäärin suunnatussa ravinnontuotannossa ja rankasti lobatuissa ravintosuosituksissa. Se haluttu suuntaus muutti totuudeksi koko maailmassa. 

On aina tiedetty ja havaittu liian hiilihydraatin lihottavan länsimaisia ihmisiä. Porsaita lihotetaan syöttämällä niille suuria määriä maittavia hiilihydraatteja so. rehuviljaa. Tämä tiedetään eläinmaailmasta ja se sopii myös meihin lihaviin ihmisiin. Hiilihydraatti stimuloi insuliini-nimisen hormonin tuotantoa, se on varastohormoni joka se varastoi rasvaa. Mitä enemmän syödään hiilihydraatteja ,sitä enemmän syntyy rasvaa.

En suosittele kenellekään hiilariuskoon siirtymistä, mutta mielestäni taspainoinen harkinta mitä ruoka-aineita suustaan sisään laittaa, on haluttuun solakkuuteen johtavaa viisautta.

Ado Sakari Ala-Krekola
Kouvola

Ei kommentteja: