torstai 3. marraskuuta 2011

OLESKELUKIRJASTO ON MONIPALVELUTILA

TAMPEREEN METSO KIRJASTO ON UPEA OLESKELUKIRJASTO
 

Me monet kirjaston varttuneet käyttäjät olemme varmaan huomannut sen kehityksen, miten paljon kirjastot ovat muuttaneet piintyneitä toimintatapojaan vuosien kuluessa.

Kirjasto hiljaisuuden tyyssijana ja  lukutoukkien kirjavarastona on pian mennyttä aikaa.Toki kirjaston tulee tarjoaa tila myös  perinteiselle kirjaston hiljaisuudelle ja täydellisen rauhan kirjoihin keskittymiseen.  Syytä huoleen ei ole  bibliofiilit  ja muu  kirjoja ahmiva lukijakunta. Kirjastolaitosta kehitetään nykyään oleskelukirjastoiksi  ja raikkaan avoimeen kulttuurikeskus ja monipalvelutilan suuntaan. Kirja ei kuole mutta kirjaston pitää muuttua ajan mukana.

Opetusministeriö on linjannut uuden kirjaston kehityssuunnan ja päämäärän 2015 ohjelmassaan. Kirjaston pitää monipuolistua varustukseltaan  ja palvelutarjontaa tulee tarkastella hyvin avoimesti. Myös Kouvolan pääkirjastossa on nähty  pilkahduksia tästä uudesta kirjastotoimen orastavasta reformista ja toimeliaasta elävyydestä. Taulujakin saa sieltä vuokrata seinälleen!

Kirjastopalvelut ovat kunnan  peruspalveluita ja koko toimintakulttuurin tulee perustua asukkaiden muuttuviin tarpeisiin.  Vaikka kirjat ovat yleisissä kirjastoissa keskeisiä vielä pitkään, tulee uusien aineistojen ja vaihtoehtoistoisia palveluita kehittää  ja tarjontaa laajentaa ajan mukana. Maaseudulla kirjasto monipalvelupisteenä ja kylän kulttuurifoorimina voi kannatella toimeliaalla vireydellään koko kylää ja säilyttää kirjaston kulmakunnalla. 

Väestön vanheneminen  ikärakenteen muutokset vaikuttavat toiminnan painotuksiin. Erityisesti vanhusväestön  nettipalveluden osaamisen opastusta tulisi tarjota palavaan tarpeeseen.  Ikääntyvät liikuntarajotteiset odottavat kirjastoilta luovia logistisia ratkaisuja palvelujen kotiin toimittamisessa. Aktiiviset seniorit tarvitsevat kotoa käytettäviä uusia etäpalveluita ja niihin neuvovaa opastusta. Kirjastotilan merkitys kohtaamistilana ja  tapahtumapaikkana kasvaa. Tätä kehitystä tulisi innostaa ja tukea. Miksipä ei työhuoneita eläville kirjailijoille, pajoja muille taiteentekijöille ja tiloja eri taitojen näyttelyille.

Kiireiset täsmätietoa etsivät työikäiset ja nuoret ovat  asiakasryhmiä, joiden tarpeet muuttuvat nopeasti viestintätekniikan kehittyessä.  Kirjastoauton lakkauttamisen sijaan niiden tehtäviä tulee laajentaa tärkeinä lähipalveluna kyliin. Tietoverkkoja hyödyntäen ne palvelevat haja-asutuksen  asukkaita monipuolisesti ja yksilöllisesti. Maahanmuuttajien palvelutarpeet lisääntyvät koko ajan - omakielistä kirjallisuutta kaivataan. Heidänkin palvelutarpeeseen pitää osata ja ennen kaikkea haluta vastata myös kotoutuksen välineenä ja vierauden torjuntaan.

Kirjasto torjuu hyvin yksinäisyyttä ja tukee menetettyä yhteisöllisyyttä. Siellä voi kohdata paikallista väestöä kaikessa moninaisuuden kaunissa kirjossaan.Yhdessä nuorten kanssa  löydetään uusia tapoja kehittää erilaisia palveluita hyödyntämällä kirjastojen sisältöjen tuntemista.  Oleskelukirjastossa saa nuorisokin olla,  sinne voi kaveriseurassa poiketa ja viipyä pitempäänNuorisoon tulee suhtauta hyvin ja kannustaa heitä muun muassa kaikkeen suvaitsevaisuuteen  ja monipuolisesti kaikenlaiseen kirjallisuuteen.

Tulevaisuuden kirjastojen asiakaskunta on jo syntynyt. Lapsille ja nuorille tietotekniikka sinänsä, kirjan tai muun aineiston formaatti ei ole enää itseisarvo. Sähkökirjojen lainaaminen ja kattava jakelu on suuri tulevaisuuden haaste kirjastolaitokselle!

Tälläinen oleskelukirjasto on kaikkea muuta kuin kuolinkampailussa.  Se on nykyaikaisen muuttuvan kansalaisyhteiskunnan tiedollisessa ytimessä. Se voi olla sen alati  uudistuva sivistyksellinen multimediakeskus ja viihtyisä oleskelutila.  Kirjoissa on  luettavissa kaikki se tieto ja loistotarinat mitkä ovat lääke kaikkeen  syksyiseen sateiseen ajatukselliseen harmauteen.


Mietitäänpä tätä  koko kirjallinen Kouvola ja muu lukeva Suomi...

Ado Sakari Ala-Krekola
Kasarminmäki

Ei kommentteja: