TAMPEREEN METSO KIRJASTO ON UPEA OLESKELUKIRJASTO |
Me monet kirjaston varttuneet käyttäjät olemme varmaan huomannut sen kehityksen, miten paljon kirjastot ovat muuttaneet piintyneitä toimintatapojaan vuosien kuluessa.
Kirjasto hiljaisuuden tyyssijana ja lukutoukkien kirjavarastona on pian mennyttä aikaa.Toki kirjaston tulee tarjoaa tila myös perinteiselle kirjaston hiljaisuudelle ja täydellisen rauhan kirjoihin keskittymiseen. Syytä huoleen ei ole bibliofiilit ja muu kirjoja ahmiva lukijakunta. Kirjastolaitosta kehitetään nykyään oleskelukirjastoiksi ja raikkaan avoimeen kulttuurikeskus ja monipalvelutilan suuntaan. Kirja ei kuole mutta kirjaston pitää muuttua ajan mukana.
Opetusministeriö on linjannut uuden kirjaston kehityssuunnan ja päämäärän 2015 ohjelmassaan. Kirjaston pitää monipuolistua varustukseltaan ja palvelutarjontaa tulee tarkastella hyvin avoimesti. Myös Kouvolan pääkirjastossa on nähty pilkahduksia tästä uudesta kirjastotoimen orastavasta reformista ja toimeliaasta elävyydestä. Taulujakin saa sieltä vuokrata seinälleen!
Kirjastopalvelut ovat kunnan peruspalveluita ja koko toimintakulttuurin tulee perustua asukkaiden muuttuviin tarpeisiin. Vaikka kirjat ovat yleisissä kirjastoissa keskeisiä vielä pitkään, tulee uusien aineistojen ja vaihtoehtoistoisia palveluita kehittää ja tarjontaa laajentaa ajan mukana. Maaseudulla kirjasto monipalvelupisteenä ja kylän kulttuurifoorimina voi kannatella toimeliaalla vireydellään koko kylää ja säilyttää kirjaston kulmakunnalla.
Väestön vanheneminen ikärakenteen muutokset vaikuttavat toiminnan painotuksiin. Erityisesti vanhusväestön nettipalveluden osaamisen opastusta tulisi tarjota palavaan tarpeeseen. Ikääntyvät liikuntarajotteiset odottavat kirjastoilta luovia logistisia ratkaisuja palvelujen kotiin toimittamisessa. Aktiiviset seniorit tarvitsevat kotoa käytettäviä uusia etäpalveluita ja niihin neuvovaa opastusta. Kirjastotilan merkitys kohtaamistilana ja tapahtumapaikkana kasvaa. Tätä kehitystä tulisi innostaa ja tukea. Miksipä ei työhuoneita eläville kirjailijoille, pajoja muille taiteentekijöille ja tiloja eri taitojen näyttelyille.
Kiireiset täsmätietoa etsivät työikäiset ja nuoret ovat asiakasryhmiä, joiden tarpeet muuttuvat nopeasti viestintätekniikan kehittyessä. Kirjastoauton lakkauttamisen sijaan niiden tehtäviä tulee laajentaa tärkeinä lähipalveluna kyliin. Tietoverkkoja hyödyntäen ne palvelevat haja-asutuksen asukkaita monipuolisesti ja yksilöllisesti. Maahanmuuttajien palvelutarpeet lisääntyvät koko ajan - omakielistä kirjallisuutta kaivataan. Heidänkin palvelutarpeeseen pitää osata ja ennen kaikkea haluta vastata myös kotoutuksen välineenä ja vierauden torjuntaan.
Kirjasto torjuu hyvin yksinäisyyttä ja tukee menetettyä yhteisöllisyyttä. Siellä voi kohdata paikallista väestöä kaikessa moninaisuuden kaunissa kirjossaan.Yhdessä nuorten kanssa löydetään uusia tapoja kehittää erilaisia palveluita hyödyntämällä kirjastojen sisältöjen tuntemista. Oleskelukirjastossa saa nuorisokin olla, sinne voi kaveriseurassa poiketa ja viipyä pitempään. Nuorisoon tulee suhtauta hyvin ja kannustaa heitä muun muassa kaikkeen suvaitsevaisuuteen ja monipuolisesti kaikenlaiseen kirjallisuuteen.
Tulevaisuuden kirjastojen asiakaskunta on jo syntynyt. Lapsille ja nuorille tietotekniikka sinänsä, kirjan tai muun aineiston formaatti ei ole enää itseisarvo. Sähkökirjojen lainaaminen ja kattava jakelu on suuri tulevaisuuden haaste kirjastolaitokselle!
Tälläinen oleskelukirjasto on kaikkea muuta kuin kuolinkampailussa. Se on nykyaikaisen muuttuvan kansalaisyhteiskunnan tiedollisessa ytimessä. Se voi olla sen alati uudistuva sivistyksellinen multimediakeskus ja viihtyisä oleskelutila. Kirjoissa on luettavissa kaikki se tieto ja loistotarinat mitkä ovat lääke kaikkeen syksyiseen sateiseen ajatukselliseen harmauteen.
Mietitäänpä tätä koko kirjallinen Kouvola ja muu lukeva Suomi...
Ado Sakari Ala-Krekola
Kasarminmäki
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti