maanantai 21. marraskuuta 2011

MYÖS KOUVOLASSA POTILAITA EPÄILLYN VALELÄÄKÄRIN KYNSISSÄ




















Olen havainnut  tiedotusvälineiden keskusteluissa valelääkäriongelman vähättelyä. Niiden päätelmien mukaan, tämä harkittu rikollinen toiminta ei ole ollut kovin yleistä. Ehkä suurta vaaraa ei ole aiemmin Suomessa ollutkaan. Mutta nyt avoimessa maailmassa ja Euroopan unionissa kaiken tiedon valtateillä voidaan perustellusti olla täysin toistakin mieltä asiasta.

Epäilyt on  pystynyt toimimaan lääkärinä huikeat 13 vuotta ilman paljastumista. Hänellä on ollut potilaita todella paljon, esimerkiksi Lahdessa noin 4000 henkilöä. Ongelma ei suinkaan ole ollut tässä valossa pieni, vaan jokainen tämän valelääkärin kynsissä ollut vakavasti sairas ihminen on ollut jopa pahimmillaan vaarassa kuolla. Valviran pääjohtaja on pidättäytynyt virastaan poliisitutkinnan ajaksi ja pienen tuumailun jälkeen lähti kuitenkin sairaslomalle.

Potilasturvallisuus ja lääkärintoimi eivat ole olleet kunnossa. Lääkäriliiton kanta aitojen alkuperäisten todistusten näyttämistä  ja ulkomaisten opinahjojen tason tarkastusta ennen henkilön pätevöittämistä lääkäriksi Suomessa on oikea vaatimus. Yleinen lääkäripula ei saisi olla mikään asiallinen peruste kontrollin ja vaatimusten höllentymiseen, kuten tapahtui meillä 2000-luvun alussa.  

Vakavaa on ollut erityisesti Valviran kontrollin pettäminen ja tästä johtuen Terhikki-rekisterissä on ollut  väärää tietoa lääkäreiden pätevyydestä. Näin jälkikäteen tarkasteluna virastossa on ollut aikamoista hyväuskoisuutta niihin väsättyihin valokopioihin. Valvonnassa esitetyt  läpi menneet "oikeaksi todistetut" lääkärinpaperit oli ostettu tiettävästi Venäjältä. 

Epäillyn potilaina ovat olleet  pääasiassa puolustuskyvyttömiä kroonikkovanhuksia  ja joukko kehitysvammaisia. Tämä on ollut eettisesti erityisen törkeää toimintaa. Onko näin vähä osaaminen on ollut näille potilaille riittävästi? Geriatrian käytännön pätevyyttä ei ole Suomessa emeritusprofessori Sirkka-Liisa Kivelän mukaan riittävästi , sinäkö on luonnollinen syy kun asiaan eivät ole lääkärigolleegat tohtineet  puuttua. Onko hyvähoitokäytännöissä todella niin suurta tulkinnallista vaihtelua.?

Yleinen luottamus lääkärikuntaan on varmaan hiukan horjunut, mutta mihinkään hysteriaan ei liene aihetta. Silmiä ei pidä kuitenkaan valvovan viranomaisen ummistaa, koska tiedämme netissä olevan tukuttain eriasteisia ulkomaisten korkeakoulujen opintotodistuksia saatavilla varsin pientä maksua vastaan! Mihinkään huolettomaan naiviin sinisilmäisyyteen ei ole enää viranomaisilla varaa.

Ongelma koskettaa myös Kouvolan terveystointa. Laiho on toiminut myös täällä reppugeriatrina vanhuksia hoitamassa. Kouvolassa on saatu tarkistettua lähes kaikki epäillyn Esa Laihon hoitamien potilaiden potilaskertomukset.


Tarkastuksessa löytyi 317 potilaasta ja potilastiedot on kuulemma tarkastettu huolella. Kouvolan johtava ylilääkäri Kati Myllymäki on todennut Ylelle, ettei epäilty ollut tehnyt selkeitä vakavia lääkitysvirheitä?. Hän oli kuitenkin määrännyt toistensa vaikutukset kumoavia lääkkeitä, sekä määrännyt vanhuksille sopimattomia lääkkeitä. Lisäksi laboratoriotuloksia ei oltu huomioitu oikein. Tämä ei liene kellekään suurempi yllätys!

Merkinnät kouvolalaisten sairaskertomuksissa olivat oudon lyhyitä ja se on herännyt epäilyksen onko potilaita tutkittu tosiasiassa lainkaan.? Kun potilaskertomukset on tarkistettu ja Kouvolan terveystoimi tekee Valviralle raportin havaituista virheistä ja puutteista. Epäillyn valelääkärin toiminta aiheuttaa ylimääräistä työtä Kouvolan terveystoimelle.


Kouvolan terveystoimi joutuu uusimaan esimerkiksi kuolintodistuksia ja Kelalle lähetettyjä lausuntoja. Omaisten huoleen oikeasta hoidosta  tulisi pystyä auliisti vastaamaan. Tuleeko poliisitutkintaa hoitovirheiden aiheuttamista kuolemantuottamuksista, selviää varmaan tutkinnan myötä tarkemmin?.

Terveyspolittisesti on tapaus vakavan tarkastelun paikka, huomion arvoista on miksi vilppilääkäri paljastui vain sitkeän tutkivan juornalismin  ansiosta. Valviran ovia oli  aiemmin asiassa koputeltu, mutta niihin viesteihin ei oltu kuitenkaan riittävällä ponnella tartuttu!. Toivottavasti valvonnassa kaikki mahdolliset posaanreiät nyt tarkkaan tukitaan ja maassa rauha sen jälkeen.

Ado Sakari Ala-Krekola
Kasarminmäki

Ei kommentteja: