tiistai 1. marraskuuta 2011

KOUVOLAN VÄESTÖKATO KATKAISTAVA PIKAISESTI



NUORIA PAREJA PITÄISI KANNUSTAA LASTEN HANKINTAAN KOUVOLASSA























Maailmassa on näinä päivinä jo 7 miljardia ihmistä. Kouvolan väestökato on kuitenkin kiihtynyt, asukasluku on edelleen hiukan vähentynyt. Tänä vuonna on jo syyskuun loppuun mennessä tullut 456 henkilön menetys.!  Metsäteollisuuden rakennemuutos ja tästä juontuvat työpaikkojen aaltomaiset menetykset ovat paljossa Kouvolan väestökadon syy ja sen seurausta.  Kasvukeskuksen pitäisi kuitenkin olla nimensä veroinen! Tähän kehitykseen ei voi mitenkään tyytyä!

Parhaassa työiässä olevat henkilöt eivät jää tumput suorina kotiin, vaan työn perässä muutetaan nykyään helposti paikkakuntaa. Kouvolan väestökadon tulisi havahduttaa päättäjät ja pistää kaupungin paljot virkamiehet miettimään miten kaupunkia huojuttava negatiivinen putki pian katkaistaan.? Lapsiperheitä tulisi tukea kotiin enemmän ja kannustaa palkitsemalla nuoriapareja lasten hankintaan, jotta uutta polvea syntyisi enemmän kuin kuolleisuus väkeä vähentää.

Edeskäypien valtuustoryhmien pitäisi ottaa lusikka kauniiseen käteen ja tehdä kaikkensa tämän kehityksen katkaisemisesksi. Kaupan teollisuuden ja maatalouden toiminta edellytysten turvaaminen ja uusien työpaikkojen luominen Kouvolaan olisi nyt erityisen tärkeää. Se takaa parhaiten verokannan kehityksen ja hyvän taloustilanteen. Arkielämän uurastus ja ostopäätökset tuottaa hyvinvointia ja verotuloa kaupungille. Vain näin voidaan tarpeelliset kuntapalvelut toteuttaa ja asukkaiden tyytyväisyys turvata.

Kaupunki on paljon muutakin kuin kuntapalvelut, se on koko elämänmenoa ympäröivä luontotalous, kaikki kultturinen rakenne  ja koko palvelurakenteen tarjonta. Optimistin konstit on monet ja pessimisti katsoo vain synkkänä kengän kärkiinsä!

Kouvolassa on kuitenkin paljon osaamista ja kaupungissa vahva halu päättää asioista ennakkoluulottomasti.  Tärkeät valtakunnalliset pilottihankeet ja sosiaali- ja terveydenhuollon investointisuunnitelmat ja muut uudistukset tulisi rohkesti toteuttaa.

Kouvolan nopea myönteinen kasvu on tuottanut paljon uusia työpaikkoja ja  työn takia tänne on aina muualta muutettu.Tämä on edelleen uuden Kouvalan kasvun edellytys ja elinehto tulevaisuuden ponnekkaassa rakentamisessa.  Niin minunkin sukuni tuli tänne vaarin johdolla 50-luvulla Pohjanmaalta heinäkauppaan ja  karjaa välittämään Kymenlaaksoon.
Nyt tilanne on aivan toinen, kamppailu uustyöpaikoista on todella kovaa seuduilla.

Uuden Kouvolan suotuisaa taloustilannetta pantattiin pitkään ja sen seurauksena junailtiin paniikkikorotus veröäyriin. Veroäyri on tärkeä peruste kaupunkiin muutettaessa, etenkin kun on eri vaihtoehtoisia paikkakuntia harkinnassa. Talouspaniikkia pystyttiin tuloksellisesti perussuomalaisten toimesta lietsomaan taloustilanteen sumuverhon takia. 

Kouvola on suurena rakennemuutospaikkakuntana kärsinyt paljon ja täysin ilman omaa syytään. Tukea murrokseen on saatu tukea Euroopan unionilta ja valtiovallalta, mutta tuen vaikutukset eivät ole vastannet kaikilta osin asetettuja työllisyysodotuksia. Voikkaan jälkihoito ei mennyt täysin putkeen. Toivottavasti Myllykosken sopeutuksessa onnistutaan ensi vuonna paremmin.

Veroäyri korotus oli monille "viimeinen pisara" Kouvolassa asumiseen. Iittiin uhkui moni muuttavansa vitkaan. Kaiken kukkuraksi selvisi  päätöksen olleen  oikeastaan ennenaikainen. Odotettiin veröäyrin pysyvän vähintäänkin ennallaan liitoksen ansiosta, mutta toisin kuitenkin kävi.  Kaupunkilaiset ovat  olleet taajamissa ihmeissään liitosreformin tuomista menetyksistä asuinpiiristään. Turvattomuuden tunne korostuu, kun lapset viedään kylistä suurempiin kouluihin.  Kiehtovaan Kymijoen kaupunkiin pitää saada rahan tuoksuista taloudellista sutinaa ja oikeaa rikastuttavaa kulttuurista substanssia.

Ikävintä meillä Kouvolassa on ollut  tämä Kouvostoliitto vouhka.  Se loukkaa minua kaupunkilaisena  suuresti! Luulenpa myös mediaa seuraavia nuoria uusyrittäjiä tämä näköalattomuus valikoivan masentava maalailu turhentaa. Noin vahvan negatiivion kautta rakennettu nuorisolle suunattu kaupunki-image  ei varmaakaan ketään innosta yrittämään Kouvolassa. Kuka nuori yrittäjä haluaisi lyödä päätään lohdutonta neukkulaa kuvaavaan betoniin. Kulttuuripiireissä on kai uumoiltu loitontamisen ja rankan itseironian puhuttelevan parhaiten ja ponnettavan kansalaisia rakenteita uudistavaan toimintaan?.  Tiedä häntä.

Onneksi totuus uudesta Kouvolasta on sen kaikessa monivivahteisuudessaan täysin toisenlainen.

Ado Sakari Ala-Krekola
Kouvola

Ei kommentteja: