SISÄMINISTERI PÄIVI RÄSÄNEN ESITTI KOUVOLAN HÄTÄKESKUKSEN LOPETUSTA |
Mitkään perustelut eivät auttaneet hätäkeskusta jäämään Kouvolaan. Edes toivon pilkahdukset ministerivierailun aikana ei muuttanut tilannetta keskuksen suhteen olennaisesti.
Hallituspuolueet ovat sisäministeri Päivi Räsäsen esityksestä päättäneet, ettei uusien hätäkeskusten sijoituspaikkakuntia muuteta.
Sen sijaan Kuopioon keskitetään hätäpuhelut ja siirretään virat Mikkelistä ja Joensuusta. Se on lopullinen kuolinisku Kouvolalle 50 henkilön hätäkeskuspaikkakuntana.
Koska aiempaa päätöstä joudutaan tältä osin muuttamaan, lohtuna tästä Kouvolaan annetaan valtiovarainministeriön johdolla valmisteltu kansalaisten neuvontapalvelu. No on se nyt sentään jotain se...
Miten suuressa valtakunnallisessa hätäkeskuksessa asiakkaiden palvelutaso säilytetään? Miten tarkka paikkatietoisuus avunannossa säilyy, se herättää paljon huolestuneita kysymyksiä. Ihmishenkien menetyksiä mahdollisten virheiden seurauksena on vaikeaa millään korvata.
Tuntuu jo vahvasti siltä, että Kouvolasta viedään yleisesti pian tuhkatkin pesästä. Kouvolaan suunniteltiin ensin erityispalvelukeskusta, mutta sisäministeriön mukaan sille ei löytynyt riittävästi erityistehtäviä. Kouvolan keskuksen jatkamiselle ei nähdä tarvetta ja se lopetetaan kokonaan. Päätös vankistaa Kuopion asemaa isona hätäkeskuspaikkakuntana.
Ennen päätösesitystään Räsänen kävi läpi hätäkeskusten sijaintipaikat, tulevat suunnitelmat ja niiden kaikki perustelut. Hätäkeskusuudistus on jo viety niin pitkälle, ettei sen purkaminen tai muuttaminen ilman huomattavia lisäkustannuksia ollut enää mahdollista.
Uudistus koskee Hätäkeskuslaitoksen lisäksi laajaa viranomaisverkostoa. Lopulta jatko vanhan mallin mukaan oli täysin pois suljettu. Nykyjärjestelmän ylläpitäminen kasvattaisi kustannuksia useilla miljoonilla euroilla. Euro on armoton konsultti ja se osui Kouvolan nilkkaan taas kerran.
Kouvolaa ei näköjään vieläkään oikein noteerata valtakunnallisena kasvukeskuksena. Aluepolittinen edunvalvonta Helsingin suuntaan on jostain kumman syystä aika vaillinaista! Pitääkö tämä ottaa vaan ylhäätä annettuna luonnollisena kehityksenä.? Edes kansanedustaja Sari Palmin viime yritys vaikuttaa oman puolueen sisäministeriin ei tuonut toivottua tulosta Kouvolalle.
Enää ei puhuta paljon valtionhallinnon hajasijoittamisesta, kun todellisia säästöjä ei niistä loppupeleissä syntynytkään. Suuruuden ekonoimian ja tiivistämisen uskotaan kuitenkin tuvan tuntuvia säästöjä valtiolle. Kaikkia työpaikkoja ei sentään menetetty Kouvolassa. Osa Kouvolan nykyisistä hätäkeskuspäivystäjistä voi hakeutua kenties Kuopioon tai uusiin neuvontatehtäviin valtiolle Kouvolassa.Kouvolan hätäkeskuksen henkilöstö on erittäin osaavaa ja ammattitaitoista. Se on tietysti joillekin henkilöille onnellinen tapaus.
Kouvolan seudun on sanottu menettäneen jo noin 5000 työpaikkaa 1990-luvun alussa aloitetun "hallitun" rakennemuutoksen seurauksena. Miten kaupungin rahkeet kestää tälläisen loputtoman suoneniskun. Voiko kaiken paikata vain verojen ja maksujen korotuksilla tai hulvattomalla lainanotolla?
Olisiko tämä julkisten ja yksityisten työpaikkojen jatkuvat menetykset Kouvolan suosta nostava yhteinen tarina?. Tälläinen yhteinen polttava ongelma on aina saanut suomalaiset politikot ja päättäjät suuriinkin ponnistuksiin asioiden oikaisemiseksi. Miten Kouvolan lopulta käy näissä armottomissa työpaikkojen uloslyönneissä, sitä voimme me kansalaiset korkeintaan kädet ristissä arvailla.
Yksi asia on varmaa, suurena kaupunkina Kouvolan on ainakin paremmat edellytykset selvitä näissä suurissa mylläköissä.
Ado Sakari Ala-Krekola
Kasarminmäki
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti