keskiviikko 18. tammikuuta 2012

KIINALAISET PITIVÄT KOUVOLAN KAUPUNGINJOHTAJA AIMO AHTIA JUMALAN ASEMASSA


ILOINEN-BUDDA ON YKSI KIINALAISTEN JUMALISTA

















Kouvolan kaupungin elinkeinoelämä sai uuden surkuhupaisan luvun entisen kaupunginjohtajan  alioikeudessa saamien lahjustuomion takia. Heti kärkeen toteaisin ihmisen oleva oikeusvaltiossa syytön, ennen kuin hänet tuomitaan lopullisesti syylliseksi epäiltyyn tekoon. Kouvolan nykyinen elinkeinojohtaja on tuomittu Kymenlaakson käräjäoikeudessa yli 4000 euron sakkoihin ilmaisten hierontojen vastaanottamisesta.

Ahdin lahjontajutussa oli kyse yli vuoden jatkuneista ilmaishieronnoista kiinalaisyrityksessä Valkealassa 2008-2009 aikana. Hän on kuitenkin jälkikäteen maksanut kaikki laskunsa kiinalaisyritykselle, kun asiata nousi lehdistössä julkinen kohu. En herkuttele enkä rieku tällä asialla tippaakaan, vaan pidän tuomiota erityisen valitettavana  Kouvolan elinkeinotoimen kannalta. Mitä tämä tapaus vaikuttaa uudelle toiveikkaalle puurakentamis-projektille, sitä voi vain otsa kurtussa arvailla.

Uskomattomin anegdootti jutussa oli kun kiinalaisen hyvinvointikeskuksen työntekijät kertoivat jutun suullisessa käsittelyssä, että heikäläisen kulttuurin mukaan paikallinen Kouvolan kaupunginjohtaja oli yrityksessä lähinnä "jumalan asemassa" eikä kukaan kuvitellutkaan, että hän maksaisi yhtään mitään hieronnoista. Tämä ei ollut suinkaan ainoa kiinalaisten väärinkäsitys Kouvolan elinkeinotoimen todellisesta asemasta.  Kiinalaisten ja suomalaistenkin keskuudessa vallitsee yleisesti melkoisen suuri epätietoisuus suomalaisen ja valtiojohtoisen kiinalaisen elinkeinoelämän toimintatapojen eroista.

Tälläistä jumalasemaa ei kuitenkaan suomalainen virkamieskulttuuri tunne eikä tunnusta, vaan kyse on näissä tapauksessa vähintäänkin paheksuttavasta virka-aseman väärinkäytöstä. Näissä asoissa on oltava erityisen tarkkana, koskapa nykyisin kysellään jo virkamiehille tarjotun kahvikuppin kampaviinereidenkin perään.

Kaupunginjohtajan Aimo Ahti on ollut erityisen keskeisessä asemassa  lähes kaikissa kiinalaisyritysten perustannassa Kouvolan elinkeinoelämään. Murheenkryyni Chaina Centerin kuin Valkealan Sairaalan Hyvinvointikeskuskin ovat kaupungin elinkeinotoimen suureellisia (kupruja) aikaan saannoksia. Käräjäoikeus katsoi Ahdin ottaneen vastaan ilmaisia hierontoja Leishin hyvinvointikeskuksessa Valkealassa lahjontana. Mielestäni elinkeinojohtaja Aimo Ahdin tulisi järkisyin pidättäytyä virantoimituksesta oikeusprosessin loppuun saakka. 

Syyttömyymyyttään vakuuttava Ahti aikoo valittaa tuomiosta hovioikeuteen. Se on kansalaisen perusoikeus. Kysyn kuitenkin miten kaupungin korkeimpiin ja näkyvimpiin virkamiehiin kuuluva Ahti voisi tässä tilanteessa jatkaa tehtäviensä hoitamista entiseen tapaan. Ei ole minun asiani vastata tähän mitään, vaan Kouvolan kaupunginhallituksen asia se ensikädessä on! En ole tuomari enkä juomari. Asia on mitä suurimmassa määrin Kouvolan uusin elinkeinopoliittinen ongelma!

Ahdin asema elinkeinojohtajana tekee asiasta erityisen kiusallisen ja hankalan. Työssään Ahti on tekemisissä suurten hankkeiden parissa, joiden talousvaikutukset ovat onnistuessaan erittänin merkittäviä Kouvolalle. Odotukset ja vaateet ovat nyt paperiteollisuuden alasajon jälkeen erityisen keskeisiä. Suuri julkinen luottamus ja harkittu tasapuolisuus ovat perusvaatimuksia onnistuneelle elinkeinotoimen hoitamiselle.

Menetetyn luottamuksen palautus on vaikeaa ja käytänössä usein täysin mahdotonta.  Ahdin epäilty teko ja käräjäoikeuden tuomio on suhteellisen vähäinen, mutta periaateessa julkisen viranhoidossa asia on vakava.  Korkeissa viroissa toimivilta virkamiehiltä ja elinkeinopoliitiikkaa johtajalta virkamieheltä voidaan odottaa ja vaatia erityisen korostettua nuhteettomuutta ja suurta luotettavuutta. Ei tässä muuhun voi päätyä.

Hyvä herraonni on jokaisen menestyvän kaupungin avaintekijä, vanhan Kouvolan avaimet on nyt visusti kaivossa ja kysynkin kuka ottaa käsiinsä uuden  kultaisen ruorin jämäkkiin käsiinsä.

Ado Sakari Ala-Krekola
Kasarminmäki

Ei kommentteja: