lauantai 7. tammikuuta 2012

SOPIMUSOHJAUS TULLEE HALLINTOMALLIKSI KOUVOLAAN

KOUVOLAN KAUPUNGINVALTUUSTO TYÖNSÄ TOUHUSSA















Kouvola luopuu liukuen haukutusta kuntaliitoksen mukanaan tuomasta tilaaja-tuottajamallista hallinnossaan vuoden 2013 alusta. 

Järjestely perustui paljolti johtavien virkamiesten erityisetuun,  viisivuotisen irtisanomissuojan aikaiseen turvaan. Olisi tietysti ollut rehellistä puhua mallin olevan väliaikainen. Taloudelliset lähtökohdat olivat kovin erilaiset kuntaliitoksen aikaan kuin nyt eurokriisin aikaan. Kuntaliitosta valmistelemassa ja suunnittelemassa olleet johtajat eläköityivät vauhdilla, kuten muukin kaupungin henkilöstö. Tämä asia ei ole vähäinen eikä vailla merkitystä. Mielestäni ne selvittelijä Riepulan suuret lupaukset, joiden pohjalle koko kuntaliitos perustui, on syytä viimein panna tehokkaan hallinnon ja järkipäätösten avulla käytäntöön.

Vanha tt-malli ei toiminut lopultakaan  toivotulla tavalla, vaan sekavoitti asioita ja loi johtajistoon turhaa päällekäisyyttä. Se aiheutti myös  hämmenystä valtuutettujen piirissä ja virkamiehilläkin oli ainakin lehdistöpalautteen mukaa epäselvää, millä virkatoimilla esimerkliksi vanhuspalveluissa on kaupunginvaltuuston todellinen tuki?. Näitä tiedotuksen ylilyöntejä ei saisi enää puskasta tulla. Pitää myös muistaa kuntaliitto on edellyttänyt säännöksissään kaupungin noudettavan hyvän työnantajan periaatteita kaikissa liitosen tuomissa käänteissään.

Kaupungin henkilöstö on kasvanut "tehostamisen" seurauksena noin kahdella sadalla. Palveluilmapiiri on kuitenkin useissa palveluissa huonontunut ja asiakkaiden asema vaikeutunut entisestään.  Monissa tärkeimmissä asioissa on Kouvola jäänyt kuntaliitoksensa lähtökuopiin, poliittinen sylipaini on ajanut suurimmat asiat hallinto-oikeuden ratkaistavaksi. Tärkeä  palvelurakenneuudistus laitettiin odotetusti kaupunginhallituksen toimesta uuteen virkamiesvalmisteluun. Tälläinen päätösten kangertelu on antanut suurta pontta tyytymättömyyteen ja epätietoisuuteen Kouvolan uudistusten todellisista aikatauluista.

Kaupunginjohtaja Lauri Lamminmäen mukaan nyt on korkea aika katsoa asioita uudelleen ja muutos on nyt Kouvolalle täysi välttämätön. Uuden kunnan talousluvut eivät ole olleet odotusten mukaisia ja toiminnan edellytykset ovat muuttuneet merkittävästi.   Muuta maata nopeampi eläköityminen, hyvän työvoiman saatavuus ja talouden epävarmuus asettavat omat haasteensa kunnan kehitykselle. Usein toistettu lause Kouvolassa on ollut;"Kuntaliitos ei ole antanut meille yhtään mitään". Tämä mielipide tulee ottaa hallinnossa täysin vakavasti. On korkea aika jyvittää todellisia hyötyjä laajasti myös tavallisille kaupungin asukkaille.

Uusi hallinnollinen avainsana on nyt sopimusohjaus. Herää suuri kysymys mitä tämä sopimusohjaus käytännössä kunnassa merkitsee? Äkkiä ajatellen virkamiesjohto puolittuu, tästä tuskin on kuitenkaan kysymys, sana liukuen kielii tästä.  Uuden mallin avulla toimintamalleja yritetään yksinkertaistaa ja hierarkiaa viimein keventää olennaisesti. Tehostuuko palvelutuotanto kuntapalveluissa todella, toivoa me kouvolalaiset ainakin saamme?.

Toiminnan ytimessä tulee olemaan kuntapalvelua tarvitseva asiakas. Me toivossa elävät kaupunkilaiset, näin meille vakaasti vakuutetaan.  Keskiössä ovat asiakasryhmät, kuten lapset ja nuoret, aikuiset sekä ikäihmiset ja toimintarajotteiset jne, he saavat tasaveroista palvelua "yhden luukun" -periaatteella. Toivottavasti tämä uusi luvattu asiakaslähtöisyys toteutuu. Kaupunki haluaa informationsa mukaan varmistaa, ettei mikään asiakasryhmä ei tipu palvelun ulkopuolella. Liian moni ihminen on todennut roikkuneensa täysin turhaan terveyspalveluiden hoitoaikapuhelimien jonoissa!.

Sopimusohjauksessa vain yksi vastuullinen taho vastaa koko palveluryhmästä. Kiistelty Kouvolan Kotiharjuun rakennettava Ratamo-keskus on kouriintuntuva osoitus pyrkimyksestä tähän. Sitkeästi on ajettu terveys- ja sosiaalipalvelujen keskittämistä yhden katon alle.  Näin säästetään paljon kansalaisten  vaivaa ja matkakustannuksia, sekä vältytään asiakkaita pompottavalta pallottelulta. Käyttöön luvataan ottaa myös tehokas palveluohjaus, joka ohjaa asiakkaan haluamaansa palveluun. 

Organisaatiouudistuksen ohella muuttuu myös luottamushenkilöorganisaatio. Luottamushenkilöiden määrä vähenee merkittävästi. Lautakuntien kokoonpanoihin tulee myös muutoksia. Tavoitteena on saada luottamushenkilöorganisaatio samaan linjaan palveluorganisaation kanssa. Samalla korostetaan erityisesti lautakuntien strategista merkitystä.Kouvolassa on ollut haasteena saada osaavia henkilöitä lautakuntiin. Kuntalait kuitenkin muuttuu koko ajan, joten osaamiselle asetetaan jatkuvasti uusia vaatimuksia.

Sopimusohjaus on kuin onkin selkeä singnaali Kouvolan suuresta halusta selvitä kuntaliitoksessa perimästään miehityksestä kantokykyiseen optimaaliseen henkilöstömäärään.

Ado Sakari Ala-Krekola
Kouvola


Ei kommentteja: