torstai 26. tammikuuta 2012

KOUVOLAN KUNTAUUDISTUS SAA VÄLIARVION


KOUVOLASSA ON PELATTU  SUOPOTKUPALLOA





















Kuntaministeri Henna Virkkusen tulo Kouvolaan kuulemma viivästyy. Samassa yhteydessä kerrotaan Kouvolan teettävän tänä keväänä väliarvion yhdistymissopimuksen tavoitteiden toteutumisesta. Yksi kuudesta uuden Kouvolan tavoitteesta oli väestön elinehtojen ja palvelujen turvaaminen.

Kaupunginvaltuuston puheenjohtajan Valto Kosken mukaan tarkoitus on selvittää, mitä kaupungissa on todellisuudessa saatu aikaan; "Minulla on sellainen käsitys, että teemme päätöksiä, mutta emme seuraa, mitä niistä päätöksistä sitten seuraa." Tämä on todella karua kuulemaa, muuta ei voi siihen sanoa. Se onkin ainoa hieno asia, kun asia reilusti tunnustetaan kaupungin johdossa.

Kouvolan päätöksenteko on viime aikoina ollut paljolti  suopotkupallo-ottelua johtava virkakunta vastaaan kaupungin päättäjät, yleisönä hurjasti kaikissa medioissa neuvojaan kiljuvat ja speguloivat kaupungin asukkaat. Kaupunginjohtaja Lauri Lamminmäki coutsina on ollut lähes tuppisuuna ottelun värikkäistä vaiheista ja valmisteleva virkakuntakin ihmeissään miksei kläppitauluun suunniteltuja maaleja toiseen päähän synny?

Olen perustanut kouvolauskoni positiivisiin tiedon tuulahduksiin ja herrojen pöydiltä pudonneisiin tiedon murusiin. Ja varmemmin kuntatalouden vakaiden asiantuntijoiden huolestuttaviin arvioihin.Toisaalata olen saanut katetta uuden hallituksen kuntauudistuslinjasta  ja kuntaliiton myönteisistä johtopäätöksistä.  Ja viimein useiden kuntaministerien julkilausumiin kuntien todelliseta tilasta. Asia ei ole yksipuinen vaan monisyinen. Pöhköpopulismin en asiassa usko, se on pelkää nurjaa pahansuopaa!

Ministeritasolta on tullut hyvää palautetta Kouvolan tilanteesta ja niiden mukaan ollaan oikeilla jäljillä  kaikesta rankasta loanheitosta huolimatta. Jos kunnassa on 60 prosentin veroäyri ilman valtiontukea, ei voida puhua omillaan toimeen tulevasta "itsenäisestä" kunnasta! Näitä pelkän valtionavun varassa olevia kuntia on todella paljon. Kaikilla ei tilanne ole tietenkään mahdoton, mutta useilla kokolailla kestämätön.

Olisin odottanut kuuden kunnana perintönä tulleilla kokeneilla johtavilla virkamiehilla olevan täysi tieto siitä, miten valmistelussa olevat uudistutukset vaikuttavat Kouvolan veroäyriin tai toisaalata velanoton tarpeeseen.  Tämähän on koko valtuuston asiallisen päätöksenteon perusta, siitähän koko kuntataloudessa on pohjimmiltaan kyse. Tämä helpoin korotusten tie on käyty jo loppuun, sitä tietä ei voi enää piiruakaan jatkaa.

Kaupungin eri toimialat kokosivat jo vuodenvaihteessa omia kokemuksiaan kuntaliitoksen onnistumisista ja epäonnistumisista. Nythän onkin sopiva sauma tehdä perinohjainen puolueeton oikea välitilinpäätös. Toivottavsti se myös tehdään kunnolla ja julkaistaan hyvin avoimen rehelliseti  meidän kaikkien kouvolalaisten arvioitavaksi.

Miten me kansalaiset voisimme ennen sitä jotain mielipiteitä sanoa, jos päättäjilläkään ei kattavaa selvitystä asiasta ole? Se on täysin mahdottomuus meiltä maallikoilta. Pohjana pitää olla selkeä kokonaisarvio mitä on saatu todella aikaan ja mitä pitää vielä tehdä talouden vakauttamiseksi.

Usein olen ihmetellyt miksei valtakunnan tasolla, kuten Ylen kuntaradiossa asiaa kysyttäessä ole ollut tarkkaa tietoa miten Kouvolan alueen kuntaliitos on onnistunut. Osmo Soinnivaara on arvellut jotain sen tapaista, ettei Kouvolan  kuntauudistus ole kunnolla käynnistynyt?Oliskohan perimmäinen syy nyt löytynyt. Mitään kunnollista selvitystä ei ole vielä olemassa. Onko toimittu niin sanotusti pelkällä perstuntumalla?!

Tämähän on avannut loistava sauman kaiken karvaisten ounastelijoille ja luonut pohjan mitä omituisimmille  puutaheinää oleville väärille arvailuille! Jos tämä suuri epätietoisuus jatkuu Kouvolan vielä pitkään,  päätöksenteko vaikeutuu entisestään. Siitä on ollut jo vakavia merkkejä ilmassa. Ei hyvä tilanne.

Ado Sakari Ala-Krekola
Kasarminmäki

Ei kommentteja: