tiistai 18. tammikuuta 2011
KOUVOLAN MONIKULTTUURINEN TOIMINTAKESKUS TULEE TARPEESEEN
KULTTUURIEN KOHTAAMINEN LUO RAKKAUDEN SILTAA IHMISTEN VÄLILLE
Maahanmuuttajien kotoutumisen ja monikulttuurisuuden edistämiseksi Kouvolaan on perusteilla eri tahojen yhteistyönä vapaaehtoispohjalle monikulttuurinen toimintakeskus.
Kouvolassa on lähes kaikki maananmuuttoasioita hoitavat tahot näyttäneet toimintakeskukselle vihreää valoa. Mamu-asioita hoitava virkankunta on lupautunut yhteistyöhon mamutyöhon liittyissä puitteissa. Siitä tulee yhdistyspohjainen kulttuurinen työrukkanen ja kotoinen tutustumispaikka kaikille asiasta kiinnostuneille...
Toimintakeskuksesta voivat myös eri yhdistykset vuokrata tiloja. Monikulttuurisen toimintakeskuksen ydintoimintana on monikulttuurinen teatteri- ja musiikkiryhmä siellä voidaan järjestää eri etnisten ryhmien vuosikiertoon ja uskontoon liittyviä juhlia.Toimintakeskuksen tavoitteena on perustaa myös monikulttuurinen osuuskunta tukemaan työpajatyötä tehtyjen tuottteiden markkinointia. Vapaaehtoinen ystävä- ja tukihenkilöverkosto toimii kunnallisen vastaanoton rinnalla eikä korvaa sitä. Toiminta on maahanmuuttokoordinoinnista erillään, mutta yhteistyötä tullaan ilmeisesti tekemään mahdollisimman paljon.
Suhtautuminen on ollut kaupungin päätöskoneistossa aivan ällistyttävän myönteistä! Kiitos erityisen hyvän Kouvolan kaupungin laaditun maahanmuutto-ohjelman! Oma suomalainen kulttuurimme on arvokasta vankan omaperäistä ja olemme itsetietoinen valistunut länsimainen sivistysmaa. Kun näin on todella, olemme valmiit kohtaamaan minkä tahansa vieraan kulttuurin edustajat, uteliaan yhtävälliseen yhdenvertaisen ja reiluun humaaniin sivistyneesen tapaamme. Kun tunnemme itsemme ja annamme arvoa myös muille.
Harvinaisen seikkaperäinen Kouvolan mamu-ohjelma antaa osviittaa järjestyneeseen hallittuun ja yhdessä sovituun ulkomaalaistyöhön kaupungissamme. Kun on kuunnellut ja lukenut viimeaikaista mamu-keskustelua moni on varmaan ihmeissään mitä nyt tapahtuu?
Henki on näissä päätöksissä on täysin toinen, kuin vanhakantainen aikansa elänyt rankan kaunainen ja epäluuloisen nurja suhtautuminen mediassa maahanmuuttajiin antaisi ymmärtää. Onneksi se ei ainakaan vielä näy päätöksissä. PerSeet muuttaa kai vaalivoitollaan kaiken, tuskin nyt sentään.?Tony Halmeen poliittinen perikunta toistaa; ei tämä vetele-mantraansa uupumatta.
Punaniskojen tietämätön epäluuloinen vastakarva ei ole lannistanut työhön innostuneita virkailijoita vapaaehtoisia eikä maahanmuuttajia ja näköjään vastuullisia arvokkaita kuntapäättäjiä vieläkin vähemmän. Tämä on hieno singnaali valveutuneesta valistuneesta särmästä nyky Kouvolassa. Olemme täysin tietoisia mamu-ongelmista, siksi
niihin pystytään nyt puuttumaan ajaoissa.
Uuden toimintakeskuksen taustayhteisönä on jo 1992 perustettu nyt uinuva mamu-yhdistys Kouvolan Kansaivälinen kohtauspaikka ry, joka vastanee uuden keskuksen toiminnan rahoitoituksen hankinasta ja projekteista ja hankkeista keskuksessa tuottajana. Toimintakeskuksesta muodostetaan kohtaamispaikka, jossa maahanmuuttajat ja kaupungin kanta-asukkaat tapaavat sekä voivat toimia yhdessä. Voidaan perustellusti sano Kouvola on ottanut täysin tosissaan maahanmuuttoasiat ,sitä ei hoideta vain toisella kädellä kauhistellen, vaan se on ymmärretty haasteeksi ja mahdollisuudeksi kaungin tiellä modernin menestyväksi Eurooppan ja Suomen kaupungiksi ja maakunnaksi. Kouvolassa asiat mamuasiat osataan ja ne myös halutaan tehdä oikein ja hyvin!
Kouvolan korttelikotiyhdistys on vallinnut työsarakseen ulkomaalaistyön, asukastuvissa annetaan asumisneuvontaa, muuta ohjaus- ja neuvontatyötä sekä suomen ja muiden kielten opetusta. Mannerheimin lastensuojeluliitto kehittää MamaTree –toimintaa maahanmuuttajanaisille ja lapsille. Suomen Punainenristi tekee myös maahanmuuttoprojekteja. Yhteispalvelun kehittämisprojektin kautta eri järjestöt voivat tarjota ohjaus- ja neuvontatyötään maahanmuuttajille. Tämä on ruohonjuuritason työtä ja tavoittaa ne, jotka haluavat yhteisötoimintaa yli kansallisuusrajojen. Matalan kynnyksen työ luo harmoniaa ja tekemistä meininkiä kaikille niille, joilla on muuten rajoitutut resussit harrastustoimintaan myös suomalaisille..
Yhteisvastuukeräyksen tuella käynnistetty Kouvolan Seurakunnan maahanmuuttajien työllisyyttä kehittävä Kouvola Kodiksemme-hanke kartoittaa maahanmuuttajien osaamista ja lisää työ-, oppisopimus- ja työharjoittelumahdollisuuksia. Projektin vetäjä Tuomo Saarinen työskentelee kiinteässä yhteydessä kaupungin maahanmuuttopalveluiden kanssa. Parhaillaan siellä aloitellaan työpaja toimintaa tekemisen puuttessa oleville siirtolaisille.
Kouvolan maahanmuutto-ohjelman tavoitteena on maahanmuuttajien yhteisöllisyyden ja osallisuuden vahvistaminen. Maahanmuuttajien osallisuus ja osallistuminen ovat tärkeitä mittareita tarkasteltaessa yhdenvertaisuuden toteutumista kaupungissa. Maahanmuuttajayhteisöjen, kansalaisten ja viranomaisten välinen vuorovaikutus ja hyvät etniset suhteet ennaltaehkäisevät ristiriitoja ja auttavat niiden ratkaisemisessa.
Kouvola aloitti maaliskuussa 2010 kampanjan, jonka tavoitteena on vaikuttaa kaupungin asenneilmapiiriin ja ennaltaehkäistä rasismia ja etnistä syrjintää. Mikrotasolla kampanja ulotetaan asuinalueille, missä asuu pakolaisia ja muita maahanmuuttajia. Kampanjalla halutaan lisätä kanta-asukkaiden ja maahanmuuttajien yhteisymmärrystä ja keskinäistä vuorovaikutusta. Kampanjan toteuttavat kaupungin maahanmuuttopalvelut, Kouvolan korttelikotiyhdistys, Kouvolan kansainvälinen kohtaamispaikka, Kouvolan Somalia-yhdistys ja Rasmus-verkosto.
Kouvola aloitti jo syksyllä 2008 Opetushallituksen tukeman Monikulttuurisuustaitojen kehittäminen kouluyhteisössä -hankkeen peruskouluissa ja lukioissa. Monikulttuurisuustaitojen ohella hanke edistää yhdenvertaisuutta ja hyviä etnisiä suhteita. Kouvolan tavoitteena on, että kaupungin henkilöstö tunnistaa etnisen syrjinnän ja syrjivät käytännöt sekä osaa reagoida niihin ja opastaa asiakasta. Henkilöstöä perehdytetään rasismin ja etnisen syrjinnän ehkäisemiseen henkilöstökoulutuksen avulla.
Yleinen mielipide ei aina seuraa korrekteja linjoja joita virkamiestyössä pitää noudattaa.
Monikulttuurisuus ja perhekeskeisyys otetaan huomioon maahanmuuttajien kotoutumispalveluja suunniteltaessa. Kotoutumissuunnitelmia laadittaessa sovitaan yhdessä koko perheen yhteiskuntaan ja sosiaalisiin verkostoihin osallistumisesta. Näin vältetään eriaikainen kotoutuminen.
Kotoutumis-suunnitelmat tehdään yhdessä maahanmuuttajan, työvoima- ja elinkeinotoimiston ja kaupungin maahanmuuttopalveluiden työntekijän kanssa.
Monikulttuurisen nuorisotyön tavoitteena on molemminpuolinen kulttuurien kunnioitus ja yhteistyö. Tavoitteena on tuoda monikulttuurisia arvoja läpileikkauksena koko nuorisopalveluihin sekä sitoutua rasisminvastaiseen toimintaan. Eri kulttuuritaustaisia nuoria kannustetaan myös omaan aktiivisuuteen.
Kouvolassa on otettu rohkean päättävästi maahanmuuttokoordinointi ja muutkin maahanmuuttoasiat kaupungin haltuun. Kokenut konkari maahanmuuttokoordinaattori Satu Kurrin toimiston työ on järjestyneen ja hallitun lainmukaisen maahanmuuton avain kuntatasolla. Ilman sitä se olisi täysin kaottinen ja sattumanvarainen hallitsematon kuntapolittinen ongelma.
Täällä ei ole annettu kylmän vastakkaisen puhurin himmentää intoa oikeisiin asioihin. Olen ylpeä hienosti kansaivälisyyteen aukeavasta kaupungistamme, jossa on vallalla ihmiskasvoinen humaani ja myös kirkkoherran johtaman seurakunnan hienosti tekemä kristillinen ulkomaalaistyö.
Jäntevä jämäkkä oikeudenmukainen lakeihin perustuva virkamiestyö on kaiken taustalla. Tälläisessä ilmapiirissä on ihmisten hyvä tehdä vapaaehtoistyötä maahanmuuttajien parissa. Ei ole epäselvää voidaanko Kouvolassa siirtolaistyötä pelotta ilman uhkaa tehdä. Maailmankylä on kotimme ja Tellus on planeetaamme ja yhteinen globaali kohtalomme, sitä ei sovi valveutuneen kansakunnan unohtaa.
Ado Sakari Ala-Krekola
Kouvola
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti