keskiviikko 12. tammikuuta 2011

VÄESTÖN VANHENEMINEN ON HAASTE TULEVAISUUDEN SUOMESSA JA EUROOPASSA...
















LIIKUNTA KOHOTTAA IKÄIHMISTEN TYÖKYKYÄ MERKITTÄVÄSTI..

Muutaman seuraavan vuosikymmenen aikana ihmiskunnan keski-ikä nousee dramaattisesti kuten Suomessa  Euroopassa Japanissa ja Amerikassa on jo tapahtunut..   Väestötieteellisten tilastojen valossa kuitenkin analyysin keskiöön nousee väistämättä vielä nyt maapallon väestön jatkuva nopea kasvu. Mutta jo parinkymmenen vuoden päästä kasvu alkaa tasaantua ja ihmiskunta vanhenee nopeasti. Syntyvyys on voimakkaassa laskussa kaikkialla muualla kuin Afrikassa. Samalla nousevien maiden väestön odotettavissa oleva elinikä ottaa kiinni harppauksin kehittyneiden maiden korkeaa elinikää.

Kiinasta tulee maailman työteliäs taloudellinen ja väestöllinen supermahti teollisuusmaiden rinnalle, jo nyt se tuottaa jo nyt  halvalla mittavan määrän teollisuustuotantoa kaikkialle maailmaan ja lainaa rahaa globaalisti alijäämäisille vanhenevan väestökannan omaaville Euroopalle Japaniin ja Yhdysvaltojen  kansantalouksille. Tämä kehtys on ollut nopeaa.

Euroopassa nuoria on auttamatta liian vähän; kun yhtä eläkeläistä kohti vuonna 1950 oli kolme työelämässä olevaa. On heitä nyt alle kaksi ja vain neljän vuosikymmenen päästä alle puolitoista!.Tästä syystä vanheneva väestö haluttaisiin pitää pidempään työelämässä. Mutta yli 50-vuotiaiden työllistäminen koetaan hankalaksi. kun samaan aikaan neljäsosa alle 25-vuotiaista on työttömänä. Tässä on ristiriita ja yhteistä venettä vaikea soutaa, ennemmkin huovataan erisuuntiin. Aktiiviväestö pelkää nääntyvänsä verotaakan ja töidensä  alle. Tähän on johtanut  tällä hetkellä ajatteluun "vanha työntekija on huonompi kuin nuori" valheelliseen nurjamantraan.

Väestötieteellinen kehitys on kaikista tekijöistä uhkaavin kansallisille yhteisöille elää hyvinvoiden sopuisasti yhdessä. Työelämästä poistutaan liian nuorina. Vapaaehtoisuuteen perustuvaa työssäpysymistä tulisi kannustaa tuntuvin porkkanoin. Asenteet vanhusväestöön ovat meillä auttattoman nurjia ja tiedot  työkyvystä totaalisen vanhentuneita erityisesti Suomessa. Vanhushoidon taso on tutkimuksissa todettu Suomessa polttavan puutteelliseksi.

Esimerkiksi iän ja tuottavuuden ymmärtämisessä olemme täysin neljän myytin ja mahdottoman väärän tiedon armoilla.  Ensinnäkin se on harhaa, että vanhimmat työntekijät  ovat vähemmän tuottavia. Tämä myytti on juurtunut alitajuntaamme saakka. Siitä on tullut niin totta, että kun yritysten rakenteita muutetaan. Ensimmäisinä toimenpiteinä iäkkäimmät työntekijät irtisanotaan. Seuraavaksi, kun tilanne ei korjaannu, syy yksinkertainen ahkerimmat kokeneimmat poisuu, potkimme ulos kaikista nuorimmat. Mutta aloitamme aina vanhimmista, vaikka liukuhihnallakaan tuottavuus työntekijää kohti ei laske lainkaan edes 62-vuotiaiden kohdalla.

Suomessa tämä kehitys on ollut erityisen räikeää ja kaavamaisen tylyä.  Fyysisen voiman ja nopeuden putoaminen senjoreilla on toki totta, mutta taito ja harjaantuneet sitkeät työtavat ja kokemus korvaavat paljossa menetyksen. Työt ovat ylipäänsä keventyneet ja ovat ergonomisen rationaalisesti järjestettyjä. Suurin osa nykyaikaisista keveistä töistä sopii ikä-ihmisille jopa paremmin kuin ylivaativille uraansa etsiville nuorille.

Sanotaan vanhojen olevan sairaampia, mutta todellisuudessa sairastaminen vähee yli 50-vuotialla työ elämässä olevilla työkykyisillä olennaisesti. Nuoret ovat jostain syystä perjantaina ja maanantainan paljon sairaina? Tämä johtuu rankoista elintavoista ja halusta pitkään viikonloppuun ja piipahdusmatkustelun yleistymisestä aprikoivat tutkijat.

Vanhenemisesta tulee maailmanlaajuinen ilmiö. Ongelmana on vain se, että esimerkiksi koulutusrakenteet ovat vielä kehittymättömät ja pelkona on nuorten kouluttamattomien työttömien siirtyminen työttömiksi sosiaaliturvan varaan Euroopan kaupunkeihin myös Suomeen. Tähän pelkoon on iskenyt populistinen radikaali uusoikeisto, "köyhän kansan rehellinen vanha-vannamolainen  pyrkimys" PerSut Suomessa, kipakka äärioikeistolainen neonatsismi koko Euroopassa  ja saanut kaikkialla huikean kannatusnousun .


Poliitikot, media ja taloustieteilijät ovat kokonaan pudonneet kyydistä määritellessään kohdattavien ongelmien tärkeysjärjestyksen. Koko maailmanlaajuinen huoli on yksinomaan keskittynyt finansseihin, pääomiin ja niiden virtoihin; ja yhdeltä osaltaan ympäristöön, ilmastoon ja luontoon.Maahanmuuttopolitiikkaan täytyy yhdistää kohdistettu apu ja koulutuksen siirtäminen ammattitaitovaatimuksineen kohde maihin, missä liikkeellelähdön kynnys on matalin.

Terveysteollisuus tulee olemaan tämän vuosisadan talouden moottori. Tämä sektori stimuloi suuren joukon muita talouden alueita kuten koulutusta, kommunikaatio- ja rakennusteollisuutta seka teknologiaa ja erityisesti työelämää. Vahenevalle väestölle suunnatut palvelut tulee olemaan toinen todella iso  työllistävä tekijä nuorille  ja tänne töihin tuleville, työttömyyden riivamista kehitysmaista onneaan etsimään lähteville amattitaitoisille siirtolasille. Tämän tulisi päätäjien ajoissa ymmärtää.

Nyt pitäisi saada aikaan perusterveydenhoitopalvelujen kokonaisuus kaikille maailmassa. Toisaalle rakennetaan kallista  vakuutusturva, joka takaa hiuppupalvelut niita haluaville.  Nämä terveyspalvelut olisi moduloitava niin, etta halukkaat saisivat ekstransa vakuuttaen. Missään nimessä nämä erikoispalvelut eivät olisi perusterveyspalveluja, kuten Suomessa yleisesti oletetaan. Ne ei voi kuulua kaikille kukkarosta riippumatta, koska työssäolevien verot ei voi nousta kattoon!. Tällä mallilla voisi tehokkaasti vähentää paineita niin julkisen kuin yksityisen terveyssektorin kuluihin. Muistutettakoon, että vuonna 2040 yli kolmannes kaikista maapallon asukkaista on yli 65-vuotiaita."

Taloustieteilijoiden tulevaisuuskirjassa vanhenemisen ja resurssien rajallisuuden sekä muuttoliikepaineiden lähitulevaisuus on ratkaistavissa vain kansainvälisellä yhteistyöllä.
Jos jokainen maa tai alue käpertyy vain omiin saavutettuihin asemiinsa sulkee markkinansa pääomavirtansa ja pääsyn muiden maiden ihmisiltä.  Haluaa elää omien seiniensä sisällä omassa hyvinvoinnin yksinäisessä norsunluutornissa ja jättää helvetin elettäväksi muille, johtaa se riskiin umpikujasta ja jatkuviin konfliktista.

Vuoteen 2015 mennessä on saatava aikaan analyysi energia- ja maataloustuotteiden tarpeesta ja resursseista. Näiden tuotteiden hinnoilla on oltava sääntely. Öljyn korvaamista maataloustuotteilla tulisi välttää, viljan polttaminen on taloudellista mutta  moraalisesti väärin. Nälkää näkee vielä miljoonat ihmiset päivittäin maailmassa.

Kehittyvien maiden valikoivalle maahanmuuttopolitiikalle tulisi rakentaa kahdenvälisiä ratkaisuja. Jotta molemmat hyötyisivät muuttoliikkeestä. Jokainen maa voisi helposti listata sata tarvitsemaansa ammattia ja niille kelpoisuusehdot. Maahanmuuttajien oikeuksia ja velvollisuuksia olisi valvottava. Euroopan, Venäjän ja Japanin olisi tuettava syntyvyyden kasvua tulonsiirroilla nuorille perheille. Investointeja akselilla pohjoinen-etelä, kuten nyt länsi-itä olisi helpotettava, jotta tuotantoa voitaisiin tehdä siella missa on runsaasti toimetonta työvoima. Tämä helpottaisi muuttopaineita kaikkialla maailmassa.

Kehittyneisiin maihin tulleiden maahanmuuttajien peruskoulutus-, harjoittelu ja jatko-opinnot on saatava käyntiin heti maahanmuuton tapahduttua. Senjoriväen eläkkelle siirtyvein työntekijöiden tilalle olisi saatava tehokasta uutta ammattitaitoista työväkeä, on varauduttava ottamaan heidät vastaan myötäsukisella ymmärryksellä nuorten kansoittamista köyhistä valtioista. Vaikea pala niellä, mutta hyvin pian lähes pakollinen menestystekijä globaalissa voimistuvan kilpailun maailmantaloudessa..  

Ado Sakari Ala-Krekola
Kouvola

Ei kommentteja: