keskiviikko 26. tammikuuta 2011

KÖYHIEN PERHEIDEN LASTEN OIKEUTTA LAPSILISÄÄN EI NOTEERATA!‏







SYRJÄYTYMINEN ON JO PERINNÖLLISTÄ SUOMESSA

On todella uskomattoman tyly tämä Suomen Tasavalta nykyisin, niin kylmän koleaa on poliittinen ilmasto köyhiä kohtaan. Puolueissa puhutaan yhteen ääneen lapsilisien olevan lapsen etu, joka kuuluu kaikille lapsille. Nyt on käynyt ilmi ettei näin käytänössä olekkaan. Toimeentulotukia saavien lapsiperheiden tuista vähennetään automaattisesti lapsilisät. Joo joo köyhille lapsille ei  edes "suolarahoja" enää jaeta, päättäjät tämähän on ihan perseestä ja syvältä!

Suurin osa tukien menettäjistä on köyhiä yksinhuoltajaperheitä. Jo uskomattomat  parikymmentä vuotta jatkunut käytäntö leikkaa lapsilisät lähes kymmenesosalta lapsiperheiltä. On käsitämätön käytäntö, kuka korkea taho on vastuussa tästä käytännöstä? Miten tähän huutavaan vääryyteen on päädytty Ahon hallituksessa?. Hyväosaisten konsens on ollut näköjään kuin lumiaura, joka lanaa rahaa hyväosaisten pohjattomiin taskuihin.

Eikö Suomen  lapsiasianvaltuutettu eikä Eduskunnan oikeusasiamies ole huomannut tätä selvää epäkohtaa? Hetemäen verotyöryhmä esittää käytännössä rikkaille taas lisää verohuojennuksia? Rikkaat rikastuvat valtion tuella ja vaurautta suosivilla lainsäädännöllä ja köyhiltä viedään suusta viimeinenkin leipä? Kulutukseen perustuva verotuksen lisääminen vaikuttaa suhteelliseti eniten köyhiin perheisiin.

Köyhyyden piirissä on Suomessa jo 1 500 000 ihmistä  heistä 700 000 elää köyhyysrajan alapuolella. Jos perhe tarvitsee sosiaalitukea, eihän se ole lapsen etuisuutta kavantava asia saa olla. Vain yksinhuoltajan "oma" varallisuus on oltava perusteena. Tämä ei ole oikein. Sanotaan jo syrjäytyminen olevan perinnöllistä, enkä ihmettele yhtään. Sosiaalitoimi pitää alaikäistä lasta automaattisesti osamaksajana ahdingossa. Siis ohittamalla lapsen oikeuden lapsilisäänsä ja sysämällä perheen  syvemmälle  köyhyyteen! Eihän tämä ole muuta kuin valtiollinen muistutus lapselle perheen kokemasta köyhyydestä. Köyhien on näköjään oltava kyykyssä lapsesta saakka?


Sanotaan lasten tuovan leivän tullessaan, nyt valtion sosiaaliviranomiset, se pyhä apparaatti, on nappannut sen lapsen suusta surutta pois!Toisaalla politikot puhuvat meille täyttä palturia so. valhetta tässä lapsilisän yhdenvertaisuus asiassa. Mihin silmittömyyteen  onkaan tullutu köyhien ja syrjäytyneiden osalta? Köydät on näköjään siivottu matonalle poliittisen latinan "agendalta" kokonaan. He  ovat kai joku ihmeen markinaali pridikaatti by "poor families with children" ja sinne ne on päätetty etuoikutettujen toimesta yhteistuumin jättää.

Muutama viikko sitten esitettiin yllättäen valtion menojen vähentämistä poistamalla lapsilisät rikkaimmilta. Keskustelussa päädyttiin periaatteeseen, jonka mukaan lisät kuuluvat kaikille perheille. Periaatteesta on kuitenkin luovuttu jo noin 20 vuotta sitten kaikkein köyhimpien lapsiperheiden kohdalla.Toimeentulotukea saavilta lapsiperheiltä lapsilisät vähennetään toimeentulotuesta kuten aiemmin mainitsin.

Turun yliopiston sosiaalipolitiikan professori Susan Kuivalainen sanoo, että uudistus tuli "hiipien", kun perhetukia ja lapsilisiä sekä niiden verovähennysoikeuksia uudistettiin. Herää kysymys miten on mahdollista että näitä "hiipien" tulleita leikkauksia on ja niistä ei ole kukaan lapsiasioita hoitavat virkamiehes puhuneet aiemmin? Tätä on jälleen kerran pidetty ns. maantapana. Virkamiesten tulkinassa on totaaliseti unohdettu lasten oikeudet ja politikkojen yhdessä sopima lapsen suvereenia koskematonta  etua tukeva periaate.

Vuodesta 1994 lapsilisä on otettu tulona huomioon toimeentulotuessa ja vähennetään tuista. Toimeentulotukien perusosien ajatellaan kattavan päivittäiset menot. Lapsilisiä pidetään epäoikeudenmukisesti perheen tulona, joka leikataan pois toimeentulotuesta.Kymmenys lapsiperheistä ei saa lapsilisiä näinollen lainkaan.Toimeentulotukia saavia lapsiperheitä on uusimpien tilastojen mukaan noin 50 000. Kymmenesosa suomalaisista lapsiperheistä ei siten saa lapsilisiä lainkaan. Näistä suuri osa on yksinhuoltajaperheitä. Uskomaton juttu kertakaikkiaan!

Miten tämä on päässyt tapahtumaan, eikö köyhää puolusta enää kukaan? Ei todellakaan puolusta enää, polittinen eliitti liittoutuu norsunluutorneihinsa rahatukkuineen rikkaiden kanssa. Tämähän on selvä lapsen perusoikeuden loukkaus, mihin tämä tulonjaon epätasarvo lopulta johtaa? Eikö ole hyväosaisten ahneudella enää mitään rajaa. Kaikkein kauheinta on tämä asia ei ole kiinnostanut ketään, eikä mikään polittinen puolue ole pahemmin halunnut puhua tästä törkeästä epäkohdasta. Perussuomalaisten tsunamin kaltaista 16.4% gallupmenestystä ei pitäisi tässä valossa ihmetellä. Siellä nyt ainakin ajaoittain sana köyhät ja syrjäytyneet muistetaan mainitaan ainakin ohimennen.

Yksinhuoltajien kotitalouksista joka neljäs sai toimeentulotukea viime vuonna eli me puhumme pääasiassa yksinhuoltajista ja heidän lapsistaan. Voidaan puhua kaikkein köyhimmistä.Samaan tapaan myös yksinhuoltajien saamat elatustuet leikataan pois toimeentulotuesta. Köyhimmille yksinhuoltajille pitäisi kiireesti miettiä jotain toimeentulolisää. Lohtu on se, että kahden huoltajan lapsiperheistä vain viisi prosenttia on niin köyhiä, että sai toimeentulotukea viime vuonna. Tämä on jo kuitenkin häpeällinen tilanne sinänsä!  Suhteellisuuden taju on hävinnyt näissä jo lähes 20 vuotta jatkuneissa "juustohöylä" talkoissa köyhien osalta lopullisesti. Mitään valoa ei ole eikä tule köyhille.

Edes vaihtokauppa kaikkein rikkaimpien ja köyhimpien tulojen välillä ei lisäisi valtion tuloja. Jos köyhimpien lapsilisiä ei vähennettäisi perheen toimeentulotuesta, valtio menettäisi 150 miljoonaa. Toisaalta jos yli 100 000 vuodessa tienaavilta rikkailta poistettaisiin lapsilisät, valtio saisi lisätuloja vain kymmenen miljoonaa.Lapsilisän tehtävänä on tasata kustannuksia lapsiperheiden ja lapsettomien välillä, ei niinkään kustannuksia hyvä- ja huonotuloisten välillä.

Kyse on pelkästä kyynisestä talousajattelusta, tunteeton raha on ottanut täyden vallan päättäjissä. Syrjäytyminen ei kiinnosta enää ketään ja köyhät eivät pysty  perään huutamaan oikuksiaan kukaan ei kuule enää sitä. Köyhät nielevät itkut silmissä ahdinkonsa. Köyhien lapset tässä kärsivat  eniten ja se on todella harmi. Kasvoton raha on ottanut vallan pois Isä Armeliaalta.  Kysynkin missä se hyvinvointi yhteiskunta on, voisko joku kertoa sen ja näyttää sinne tien näille kurjuudessa eläville perheille? Sen me hyväosaiset olemme nyt velkaa heille.

Ado Sakari Ala-Krekola
Kasarminmäki

Ei kommentteja: