perjantai 29. heinäkuuta 2011

ONKO PUHDAS JUOMAVESI SUOMEN UUSI NOKIA?




JUOMAVESIPULA ON SUURIN AFRIKASSA

Suomalaiseen luonteeseen kuuluu suuri vaatimattoomuus ja myönteiseksi asiaksi jopa kaunistavaksi koettu omien vahvuuksien vähättely. Suomen luonnonvaroista on puhdas juomavesi ulkomaakaupassa kenties kaikkein laiminlyödyin alue .  

Meillä Suomessa koko makeanvedenvaranto on valtaisa uusiutuva luonnonvara! Hyvin usein ulkomaisten teollisuuspatruunojen on ollut ensin ryhdyttävä luonnonvarojamme kaupallisesti hyödyntämään ,  ennen kun ne nähty hyviksi rahasammoiksi. Näin on tapahtunut liian usein lähes koko Suomen teollisuushistorian ajan. Nykyisin ne "parhaat palat"  on tosin lähes kaikki jo myyty takaisin ulkomaille!. Näin on tapahtunut valitettavasti glopaalisaation seurauksena kaikilla tärkeimmillä teollisuudenaloilla - viimeksi kaivosala.Näin ei saisi enää mielestäni olla! Onneksi pohjavesi on vielä omissa käsissämme ja toivottavasti pysyy!

Suomessa on toki useita omia kaupallisia ns. lähdevesiyrityksiä, silti me juomme pullotettuja brändättyjä ulkoa tuotuja juomavesiä todella oudon paljon. Meillä tosin  raanavesi on muutamia kaupunkeja lukun ottamatta todella maukasta juotavaa. Syyt ylettämään vedenjuontiin ovat usein ihan muut kuin huutava jano. Elämän tyyliksi tullut vedenjuontitrendi toi  vesipullot monien sporttisten käsiin kaikkialla maailmassa - hienokin arvokännykkä jää nyt soimattomana taskuun.?

Yhdysvaltain Suomen suurlähettilään Bruce Oreckin mielestä Suomen pitäisi ryhtyä tehokkasti myymään ja viemään juomavettä. Suomi on hänen mukaan makeanveden Saudi-Arabia. Veden kysyntä tulee tulevaisuudessa maailmalla kasvamaan valtavasti. "Menovesi" autoihin maksaa jo 1.60 euroa litrasta, juomavedestä pitää etenkin hiilihapotettuna maksaa usein vielä paljon enemmän. Onko näin todella asianlaita täytyy vakavasti kysyä?

Etelä-Euroopan maista uhkaa tulla ilmastomuutoksen takia  pikkuhiljaa hyvin vedettömän  ja kuivia. Aavikoitumisen seuraus on kuivuus ja pohjaveden kaikkoaminen.Samoin muista jo nyt aikaajoin kuivuuden riivamista maista. Vesipulasta kärsivistä maita on todella monilukuinen kasvava määrä maailmassa. Tästä asiasta puhutaan harvoin niin painokkaasti, että sen merkitys Suomessa huomattaisiin. Puhdas juomavesi on kaiken terveyden perusta. Juomaveden takia on käyty jopa sotiakin - viimeksi näin on väitetty tapahtuneen Lähi-Idässä. Niin tuiki tarpeellinen luonnontuote se maiden maataloudelle ja niiden vesipulasta kärsiville kansalaisille.

Kaikista  Kiinan kuudestasadasta (600)  kaupungeista neljässäsadassa (400) oli vesipula vuonna 2007. Käytössä olevat pohjavesivarat ovat entistä syvemmällä. Tilastojen mukaan kaupungeissa vedenkulutus on kaksinkertainen maaseutuun verrattuna. Pullotetun juomaveden kysyntä tulee Kiinassa kasvamaan samaa tahtia kuin meillä vaurastuneessa lännessäkin? Pohjois-Kiinassa maataloudella on huomattava vesipula, mikä lisää muuttoa kaupunkeihin. Kiinan hallitus on ehdottanut pohjoisen vesipulan ratkaisuksi kääntää osan Jangtse-joesta toisaalle. Vesitalouden valtavat ongelmat on Kiinan pakko ratkaista lähitulevaisuudessa, jos se aikoo pysyä maailmankaupan kehityksessä mukana. 

Suomen brändityöryhmä on siis oikeilla jäljillä ehdottaessaan, että suurin osa Suomen vesistä olisi juomakelpoista vuonna 2030. Tässä tavoite - muuten aivan oikein - on ympäristönsuojelulliset. Suomen ilmasto on pohjaveden muodostumiselle erityisen suotuisa. Maakerrokset ja hiekkaharjut ovat ohuita, saamme sadetta yleensä kaikkina vuodenaikoina ja lämpötila on melko alhainen muutamaa kesäkuukautta lukuun ottamatta. Pohjavettä esiintyykin runsaasti lähes kaikkialla. Vesitavoitteissa pitäisi kuitenkin rimaa nostaa huomattavasti veden kaikinpuolista hyödyntämiseksi vientituottena kuihtuvan metsäklusterin menetyksiä paikkaamaan. 

Suomen pitäisi kartottaa kaikki omat makean veden varantonsa. Meidän tulisi pikaisesti luoda suunnitelmat veden ja vesivarojen kaupalliseen hyödyntämisen taantuvien teollisuudenalojen tilalle. Kylpylätkin perustettiin alunperin Euroopassa vesivirkistykseen ja mineraalivesilähteiden terveysvaikutusten  hyödyntämiseen matkailussa. 

Suomen puhtaan ja lähes kaupallisesti unohdetusta juomavedestä pitäisi luoda uusi suuri  brändi maailmanmarkkinoille, mieluusti sen pikimustan suurimman rinnalle. Vesi vanhin voitehista myytynä - hanasta suoraan juotunakin se piristää ihmistä näissä kesähelteissä vallan mainiosti.

Ado Sakari Ala-Krekola
Kouvola

Ei kommentteja: