perjantai 28. lokakuuta 2011

ONKO SÄHKÖSAVUKE SIISTI TUPAKAN KORVIKE?

SÄHKÖSAVUKE MUISTUTTAA SUURESTI OIKEAA TUPAKKAA
     

Varhaisnuorina käärimme naapurin poikien kanssa kuivia koivunlehtiä painopaperiin tupakkaa kuvaamaan ja a`vot siitä sai vedettyä vahvat savut! Se antoi todella hyvän miehisen tunteen ja ensi kosketuksen savukkeen kiehtovaan jännittävään maailmaan. Toki  jokunen aito pöllikin  sen jälkeen tullut  vetäistyä. Siihen aikaan mainonta antoi houkuttelevan ja vauhdikaan kuvan tupakoivan miehen suuresta vetovoimasta kauniisiin tyttöihin. Mehän päätettiin tietenkin kokeilla onko väittämä totta?

Voi pojat kun olisi ollut jo silloin 60-luvulla sähkötupakoita!. Sillähän olisi voinut saada lähes aidon kosketuksen malboromiesten tuulenvapaaseen maailmaan. Omia polkuja oli kuljettu jo muutama villi vuosi. 

Sähkötupakassa tupakanpuru on korvattu nesteellä, jota kuumentamalla laitteesta on mahdollista imeä vesihöyryä. Sähkötupakasta on olemassa nikotiinittomia ja nikotiinia sisältäviä versioita sekä eri makuvaihtoehtoja. Tuote on alun perin lähtöisin Kiinasta, jossa ensimmäinen malli kehitettiin vuonna 2004.

Sähkötupakka on vielä suhteellisen uusi ilmiö Suomessa, joten sen käyttöön liittyy vielä paljon epätietoisuutta. Sitä tarjotaan aidoksi vaihtoehdoksi tupakanpoltolle, jonka avulla voi saada kaikki tupakanpolton hyvät puolet mutta päästä eroon kaikista haitoista? Kun teidämme oikeiden tupakkatuotteiden erityisesti pahat terveyshaitat - voisi äkkiä ajatellen sähkötupakan olevan askel parempaan.  Se on varmaan savuttomana mukavampi kuin ruotsalainen nuuskamälli huulen alla!

Useat valmistajat mainostavat tuotettaan myös turvallisena tupakoinnin lopettamisen apuvälineenä. Asiantuntijat ovat huolissaan sähkötupakkaan liittyvästä myönteisestä julkisuudesta. Sähkötupakan toimivuudesta tupakoinnin lopettamisen apuvälineenä ei ole olemassa tieteellistä näyttöä, eikä myöskään tuotteen turvallisuudesta ole näinollen tietoa.

Tupakan kaikki kiistattoman suuret negatiiviset tarveysvaikutukset ovat kaikkien tiedossa,  vain tupakkateollisuuden erityisen voimakas edunvalvonta on estänyt tuoteen täydellisen myyntikiellon ihmisille. Yhdysvalloissa lääkeviranomainen analysoi ainesosat kahden johtavan sähkötupakkamerkin patruunoista.  Nekin sisälsivät myös  tunnettuja syöpää aiheuttavia aineita ja myrkyllisiä kemikaaleja kuten oikea tupakkakin. Näytteistä löytyi dietyleeniglykolia, joka on ihmisille myrkyllinen jäätymisenestoaineessa käytetty kemikaali sekä muun muassa syöpää aiheuttavia nitrosoamiineja. Menäänkö tässä asiassa todella ojasta allikkoon?

Paras tapa välttyä tupakan käyttöön liittyviltä riskeiltä on olla käyttämättä mitään tupakkatuotteita. Lopetusta parempaa vaihtoehtoa ei Suomessa ole olemassa. Sähkötupakka on luokiteltu lääkeaineeksi. Lääkkeeksi luokiteltua valmistetta ei voida myydä Suomessa ennen kuin sille on saatu myyntilupa lääkkeenä. Myyntiluvan hakemisen yhteydessä on osoitettava valmisteen teho, turvallisuus ja laatu käyttötarkoituksessaan. Sähkösavukevalmiste on reseptilääke, jos nikotiinin annosmäärä ylittää Fimean määräämän raja-arvon. 

Lääkelaitos on päättänyt että sähkötupakan sisältämä nikotiini on lääkeaine, joten sen myymiseen tarvitaan asianmukainen lupa. Tätä lupaa ei ole tietääkseni vielä kenellekään Suomessa myönnetty. Nikotiinittomia sähkötupakka-tuotteita mukaanlukien laitteet ja nikotiinittomat ampullit voi vapaasti tilata mistä päin maailmaa tahansa ja useimmat verkkokaupat niitä myyvätkin. Nikotiinia sisältävän sähkötupakan tilaamiseen tarvitaan lääkeresepti.  

Minun kessutteluni loppui melkein kokonaan esikokeilussa yliannokseen kouvunlehtisavua. Sain  kai jonkimoisen häkämyrkytyksen, koskapa yrjösin mahalaukkuin typötyhjäksi. Olin saanut turmiolan tommina  karvaan opetuksensa sauhuttelusta.  Olin vakuuttunut  sen suuresta haitallisuudesta kasvavaan nuorisoon. Isäukon Klubi-askiakaan ei tehnyt enää mieli edes haistella.

Ado Sakari Ala-Krekola
Kouvola

Ei kommentteja: