keskiviikko 16. helmikuuta 2011

ALKOHOLISMIN HOITO TAKKUAA SUOMESSA PAHASTI


VIINI ON VIISASTEN JUOMA
 
Suomi on tunnetusti piiloalkoholistien maa, mutta se on myös näkyvä ongelma. Lähes kaikilla ihmisillä on Suomessa kokemuksia alkoholi haitoista lähipiirissään. Joitan vuosia sitten tuli hoitoonohjauksen eettinen ohje, jossa lääkärin ja potilaan on oltava yksimielisiä hoitopäätöksestä. Tämä on vaikein este alkoholistin hoitoon pääsyssä , koska häneltä "potilaana" on vaikea saada yksimielisyyttä hoitotoimista. Lääkärille ei haluta tunnustaa tilannetta, ennen kun se on liian myöhäistä! On sanottu juoppo on itsetön ihminen, jolla on pallo tietämättään hukassa elämässään juomahallinnan suhteen! Aika vaikea tilanne, lähes mahdoton homma hoitaa pois?
 
Suomessa suurkuluttajia arvioidaan olevan n. 400 000  eli kyseessä on n. 10 osa väestöstä, joiden harteilla suuri osa alkoholin kulutuksesta lepää. Tämä on suunnaton kansanterveydellinen ja sosiaalinen pohjimmiltaan  psyykkinen ongelma.Tyypillisimmillään suurkuluttaja on työssä käyvä 20-40-vuotias mies. Myös varsin tavallista, he ovat käyneet läpi jo avioeron. Suurkuluttajista onneksi  vain kymmenesosa on naisia. Heidän osaltaan pitää muistaa alkoholi ja raskaus ovat huono yhdistelmä. Suurkuluttajista alkoholisteja arvellaan olevan noin puolet eli varsin suuri osa heistä kärsii alkoholiriippuvuudesta. Suurkuluttajien perheissä lähes kaikki kärsivät eri asteisesti juomisesta ja erityisesti pienet lapset kokevat turvattomuutta.. 
 
Alkoholismista voidaan puhua silloin, kun ihminen on kehittänyt alkoholiin sairaalloisen riippuvuussuhteen. Tämä vaarantaa alkoholistin terveyden niin fyysisesti kuin henkisesti. Riippuvuussuhde on niin syvä, että se yleensä vaikeuttaa alkoholistin työsuhteita ja perhe-elämää. Tieto kulutuksen hengenvaarallisesta luonteesta ei rajoita alkoholin käyttöä kuin hiukan. Kroonisesta alkoholismista kärsivillä alkoholin kulutus on lähes jokapäiväistä. Osalla alkoholin käyttö on kausiluontoista "tuurijuoppoutta", jolloin välissä on pitkiäkin raittiita työteliäitä kausia. 
  
Ero alkoholismin ja alkoholin suurkulutuksen välillä on se, että alkoholismi on sairaus. Tietysti myös suurkuluttajilla alkoholi aiheuttaa yhtä lailla terveyshaittoja. Pitkään käytettynä alkoholi vahingoittaa lähes joka elintä ja altistaa myös muille sairauksille. Alkoholisteilla riskit ovat suurempia suurkuluttajiin verrattuna, koska heillä alkoholin kulutus on vielä rajumpaa. Alkoholi onkin keskeisin yksittäinen tekijä työikäisten miesten äkkikuolemien taustalla. Sielunkelloja soitetaan inhimillisesti katsoen ennen aikoijaan.Se on todella sääli.
  
Alkoholin käyttö luokitellaan suurkulutukseksi miehillä, jos vuorokaudessa käyttää yli seitsemän tai viikossa yli 24 ravintola-annosta alkoholia. Naisilla raja kulkee vuorokaudessa viidessä ja viikossa yli 16:ssa ravintola-annoksessa. Yksi ravintola-annos sisältää 12 g alkoholia. Suomessa alkoholia käytetään suhteessa yhtä paljon kuin muuallakin Euroopassa. Ongelmana on se, että alkoholin kulutus on varsin epäsuhtaista suomalaisten keskuudessa. Tiedetään, että puolesta Suomessa käytetyn alkoholin kulutuksesta vastaa tietty kymmenys koko väestöstä alkoholin suurkuluttajat. Tämä pahentaa alkoholin aiheuttamia terveyshaittoja ja trauma-alttiutta tässä tietyssä väestönosassa. Meillä on selvästikin toisin kun on luultu, harvojen käyttäjien suurkulutusongelmasta puhjennut alkoholistien ryhmä.
 
Alkoholismi on osittain periytyvää. Joissain suvuissa alkoholismi on yleisempää kuin toisissa. Tiedossa on muutamia geenimutaatioita, jotka selvittävät osalla suvuista suuremman taipumuksen alkoholismiin. Nämä geneettiset muutokset altistavat riippuvuuden syntymiselle tai vaikuttavat alkoholin sietokykyyn. Toisaalta, joidenkin geenimuutosten tiedetään suojaavan alkoholismilta.Alkoholiongelman taustalla vaikuttavia syitä voi olla monia, kuten stressi, masennus, suru ja ahdistus. Geneettiset tekijät altistavat alkoholismille, mutta ne eivät laita alkoholiongelmaista nostamaan pulloa huulilleen ensimmäistä kertaa.  Koukistus kouristus, se hassun hilpeä kippausliike on itsestä paljon kiinni?. 
Yleisimmät elimelliset terveysongelmat liittyvät maksan, haiman ja hermoston sairaustiloihin. Hermostssa raju alkoholin kulutus edistää epileptisten kohtausten puhkeamista ja älyllistä taantumista sekä dementiaa. Alkoholin aiheuttama pikkuaivojen surkastuminen saa aikaan alkoholistien varsin helposti tunnistettavan kävelyhäiriön, koska pikkuaivot ovat vastuussa eri liikkeiden hienosäädöstä.
 
 Alkoholi on myös ykskantaan myrkky, joka voi liian suurina pitoisuuksina aiheuttaa alkoholimyrkytyksen siis melko varman kuoleman. Etanoli on liotin! Alkoholi aiheuttaa monien eri syöpien kehittymistä selvästi. Alkoholi aiheuttaa myös hormonitasapainon häiriöitä, univaikeuksia, impotenssia, verenpaineen nousua, rytmihäiriöitä ja muita sydänongelmia. Eikä tässä vielä kaikki; se tappaa tehokaasti kesken kukkean parhaan iän, joskin räytyneen retuperälle menneen onnettoman miehen. Parantuminen on henkinen prosessi, pohjimmiltaan siellullinen kairosprosessi, johon tarvitaan aluksi vähintään kaksitoista parantavaa päättäväistä askelta. Se ensimmäinen yksi ei rakaise vielä välttämättä yhtään mitään! 
 
Alkoholistien hoitoonohjaus ja hoito takkuaa edelle pahasti Suomessa.Kuntien rahapula vähentää myös aikaisempaa puuttumista. Se nähdään helposti itse itse aiheutettuna huonona siedettävänä tapana, ja potilas itse saa päättää asioistaan. Usein hän on kuitenkin enää täysin kykenemätön siihen ratkaisevaan askeleeseen raittiuttiuden tielle.!   Jotain voitaisiin varmaan tälle juoppudelle tehdä tai sitten ei paljon mitään. Jokainen päättäköön elämänsä asioista itse! Jos alkoholi keksitäisiin nyt, se olisi aktiivisena liuotteena tehokas puhdistusaine, ei missään nimessä himoittu pääosin hyväksytty naureskeluakin herättävä seurustelujuoma.
 
Ado Sakari Ala-Krekola
Kasarminmäki

Ei kommentteja: