sunnuntai 13. helmikuuta 2011

REPOVEDEN KANSALLISPUISTON UUSI AAMU









REPOVEDEN KANSALLIPUISTOON TULOSSA RUNSAUDEN SARVI


Repoveden kansallispuiston matkailullisessa kesittämisessä aukeaa nyt uusi lehti. Voisi hyvällä syyllä sanoa kansallispuistoon aukeaa kokonaan uusi aamu! Yhden suuren luontokeskuksen sijaan on valittu koko alueen luontomatkailullisten  mahdollisuuksien hyödyntäminen . Hieno homma! Koko Kouvolan kaupungin  matkailun elinkeinostrategian ja vapaa-aikasektorin painopiste on nyt Repoveden alueen matkailullinen kehittäminen. Tämä on todella suuri uutinen ja merkittävä strateginen linjapäätös Kouvolassa!.( Petri Salmen lähteminen ja Metsähallituksen vetäytyminen hankeesta ei ollutkaan maailmanloppu!)


Tämä on myös ilouutinen puhtaan luontomatakailusta innostuneille luonnossa viihtyville reippailijoille. Kouvolan pohjoisella järvipuistoalueella halutaan ja se kaipaa uusideointia yhteistyössä yritysten ja eri sidosryhmien kanssa. Yhden suuren luontomatkailukeskuksen sijaan tulee palvelullinen runsauden sarvi. Mikä muu voisi olla parempi uutinen Kouvolalle ja  luontomatkailua arvostavalle ja käyttävälle Suomella?


Alueen kehittämisen työvälineeksi tuotetaan Master Plan -kokonaissuunnitelma. Se on samalla visio pohjoisesta järvipuistoalueesta luontoarvoja kunnioittavana, matkailullisena keskittymänä vuonna 2020. Kyse on  tällöin ilmeisesti tarkasta pitäytymisetä Eko-matkailuun, jossa luontoarvot ja niiden säilyminen on johtotähtenä. Otavana Repoveden taivaalla kuulana kuvankauniina talviyönä!. Konseptista haetaan  matkailullista arvon nousua vetovoimaa ja imagollista lisäarvoa. Tämä on jaloa matkailullista ajattelua ja kestävää kehitystä. Hankeessa on näinollen myös laajaa kansainvälisiä ekologisiata arvoista nousevaa erityistä kiinnostavuutta. Jos se osataan myydä kansaivälisille matkatoimistoille paketteina.


Repoveden alue on jo nyt erittäin kiinnostava matkailukohde ja paranee koko ajan.. Palvelutarjonta ja matkailijoiden odotukset perustuvat pääosin ainutlaatuisen luontoympäristön mahdollisuuksiin. Metsäntutkimuslaitoksen mukaan Repoveden alueelta kertyy kuitenkin matkailutuloa huomattavasti muita kansallispuistoalueita vähemmän. Myös matkailuyrittäjät tunnistavat alueen hyödyntämättömän potentiaalin. Siellä on eletty kuin herran kukkarossa matkailullisella säästöliekillä, nyt sen myöntää jo lähes kaikki osapuolet avoimesti. On otettu lusikka kauniiseen käteen!


Odotukset erilaisten palvelujen ja aktiviteettien suhteen ovat kasvaneet luontomatkailussa, kansallispuisto jylhät maisemat ovat vain yksi syy matkakohteen valinnassa. Rahaa liikkuu ja ollaan valmiit maksaamaan laadusta. Matkailullisessa kehitystyössä huomio on suunnattava kansallispuistoaluetta ympäröivään laajempaan järvipuistoalueeseen, jo puistoalueen ekologisen kestävyyden takia. Tämä on oikea suunnta ja luonnonsuojelun kannalta oikea ratkaisu. Vaikka olenkin edelleen opastuskeskuksen kannalla, ainakin pitkässä juoksussa ja löysemmän rahan aikana se tuleekin volymin kasvun myötä varmasti.?


Suunnitelmat luodaan tiiviissä yhteistyössä alueen yrittäjien, maanomistajien, investoijien ja muiden sidosryhmien kanssa. Kokonaissuunnitelmassa huomioidaan laajasti alueen matkailulliset kehitysmahdollisuudet, ja se valmistuu vuoden 2011 loppuun mennessä. Tämä ei selvästikään voi olla pelkkä Orilammen lomakeskuksen pelastussuunnitelma, vaan erittäin laaja kaikki luontomatkailulliset aspektit otetaan nyt  lienee eriyisen hyvin huomioon.


Suunnitelmaan sisällytetään toimialan kehittymisen kannalta välttämätön perusinfrastruktuuri: tarvittavien hiihto-, maastopyöräily- ja ulkoilureittien suunnittelu sekä kunnallistekniikan ja liikenneyhteyksien huomioiminen. Toimenpiteet palvelevat alueella jo toimivien yritysten tarpeita, mutta myös uutta yritystoimintaa. Merkittävä osa kokonaissuunnitelmaa onkin sijoittumismarkkinoinnin avuksi laadittava visuaalinen kuvaus uusista liiketoimintamahdollisuuksista alueella.Kokonaissuunnitelman yhteydessä kannattaa huomioida myös kaupunkikeskustaan mahdollisesti toteutettava uusi matkakeskus ja joukkoliikenteen kehittäminen. Repoveden näkyvyyttä on lisättävä merkittävästi myös suurten matkailijavirtojen keskellä.


Repoveden alueella jo toimivien matkailu- ja ohjelmapalveluyrittäjien toimintaedellytyksiä kehitetään välittömästi käynnistettävillä toimenpiteillä. Merkittävä haaste on palvelukokonaisuuden ympärivuotisuuden varmistaminen. Kaikki neljä vuoden aikaa pitäisi hyödyntää sesongeissa voimalla.Yrittäjiä tuetaan kohdennetulla palvelujen tuotteistamisella, markkinoinnin ja myynnin tukemisella ja Repoveden yleisen tunnettavuuden ja saavutettavuuden kehittämisellä. Opastus- ja informaatiopisteiden sekä luonto-opasteiden lisäämismahdollisuudet selvitetään välittömästi.


Elinkeinotoiminnan kannalta pitkän tähtäimen realistisena tavoitteena voidaan edelleen pitää kerrannaisvaikutuksiltaan jopa 100 uuden työpaikan ja 10 miljoonan euron matkailutulon kasvua. Tämän vision toteuttaminen edellyttää niin kaupungilta, yrittäjiltä kuin investoijiltakin rohkeaa kehittämisotetta, tiivistä yhteistyötä ja osapuolten sitoutumista. Jään mielenkiinnolla seuramaan Repoveden kansallipuiston nousua Etelä-Suomen yhdeksi merkittävimmäksi luontomatkailukohteeksi maassamme. Toivon hankkeelle mitäpä muuta kuin loistavaa menestystä, uutta auvoista aurinkoista aamua.




Ado Sakari Ala-Krekola
Kouvola

Ei kommentteja: