keskiviikko 2. helmikuuta 2011

KOUVOLAN ELINKEINOTOIMI ON TIENHAARASSA














ELINKEINOMINISTERI MAURI PEKKARINEN KATKAISEE NAUHAN KOUVOLASSA

Kouvola Innovationin toimitusjohtaja Merja Vainio irtisanoutui  maanantaina 31.01.2011 tehtävästään. Hän on vetänyt Kouvolan elinkeinoyhtiötä kaksi vuotta sen perustamisesta lähtien. Innovationin hallituksen puheenjohtaja Risto Heikkilä sanoo, että irtisanoutumiseen ei liity ylimääräistä dramatiikkaa. Täytenä yllätyksenä irtisanoutuminen ei Heikkilälle tullut. Asiasta on keskusteltu jo aiemmin. Kinno on tehnyt 500 000 eron tappion viime vuonna, joten elikeinoyhtiössä ei kai olla onnistittu ainakaan veronmaksajien näkökulamasta tarpeeksi hyvin. Vaikka tappioilla lienee luonnollinen kirjanpidollinen selitys, elikeinoasioiden ajo jotenkin hajanaisuuttaan takeltelee tai ainakaan se ei ole ollut tavotteiden mukaista.?

Kaupungin kiinteistöhallintointiin ja elinkeinotoimeen on harkittu tulevaksi omat vanhat perusyhtiönsä? Heikkilä ajaa aivan oikein, selkeää uudistusta elinkeinotoimeen ja kaupunginyhtiöiden hallintoon ja niiden osin epämääräisiin toiminta tapoihin.

Kinnon pitäisi päästä ainkin periaattessa nollatulokseen mieluimmin voitolle. Vaikka kaikki hankkeet ja projektit ei voikkaan olla aina voitollisia koska on myös kokeiltava onnistuuko. Kunnan omistamien yhtiöiden pitäisi kai tuottaa voittoa, vaikka uusien kokelevien idoiden työstäminen tuottaviksi ei käy kädenkäänteessä. Kouvolan älijäämäinen talous ei enää salli minkäänlaista löysänrahan politiikkaa ja kaikkein vähiten kaupungin yhtiöissä, joiden pitää pääosin toimia liikemaailman tulosvaatein ja kaupallisin periaattein.

Kaikki Kouvolan johtavat politikot ovat viime aikoina lausuneet julkisuudessa turhautumisen elikeinopolitiikan sekavaan tilanteeseen. Chaina Centerin poliisioperaation ruotiminen ja Valkelan Sairaalan uskomattomien kiinteistökauppojen tiimoilta käyty kiivas keskustelu osoittaa, mihin  epäonnekas riskinotto ja silmitön yhtiöittäminen pahimmillaan johtaa. Ei edes johtavat politikot, eikä oikein kukaan tiedä kenen on vastuu. Mitä osakeyhtiölain suojissa on päätetty ja mihin velvottiesiin on maksajana sitouduttu. Tässä on ne bisneskokeilu lähtöiset sudenkuopat, jotka on kiireen miten korjattava. Tämä linja ei voi jatkua.

Kaikki pieleen menneet hankeet ja kustannukset maksaa viimekädessä yhtiön osakkaat ja tässä tapauksessa vastuullinen julkiyhteisö kaupunki, sen työteliäät veronmakasajat. Tämä ei ole hyvä tilanne, vaan on saatava selkeys mihin on ryhdytty ja kuka on tehnyt päätökset. Suuren sekaanuksen jälkeen alkaa aina puoluepolittinen syyllisten etsiskely. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Valto Koski on vaatinut perinpohjaisia selvityksiä ja se on kyllä vähintä mitä päättäjät voivat vaatia ja Kouvolan veronmaksajat voi vihoissaan pyytää.

Kaikkein tärkeintä on varustaa Kouvola uudella selkeällä kasvuhakuista elinkeinopolitiikkaa ajavalla osaavalla organisaatioilla. Kouvolasta puuttuu tukku valtakunnallisia kaupallisia (Ikea) kärkitoimijoita, ne vetävät palvelut pitää hakea pitkien matkojen takaa. Miksei heille ole luotu elikeinotoimessa edellytykisiä ja houkutuksia tulla tänne? Onko aina pyörä keksittävä uudelleen?Kouvolasta ajetaan ostoksille jopa Tuuriin kyläkauppaan asti. Miksiköhän on tilanne tämä, Kouvolan ohi ajaellaan melko sujuvasti. Kyllä tänne Allegro-junan asiakkaat ja muut autoilevat venäläiset sekä Suomi-matkailijat pitäisi saada kauppaa tekemään ja viihtymään ja virkistymään.

Kouvolassa on paljon vahvaa elikeino-osaamista, olemme myös ostovoimainen taloudellinen kasvuseutu ja Suomen mitassa (10) suurkaupunki. Kouvolan elinkeinotoimi pitää järkeistää ja selkeytää, niin että se on kuntapäättäjien hallinnassa ja jämäkässä ohjauksesa. Seutuajattelun jäljiltä oleva vastuun pakoilu, kansavallan siirto kasvottomille harmaille toimijoille ja jopa vuosittainen  verovarojen (25%) siirto kuntapäättäjien ulottumattomiin pitää lopettaa. Viimeistään kuntavaaleissa pitää tietää kuka on tehnyt ja mitä. Kansanvallan vastuulliset päätökset on oltava läpinäkyviä  ja kaikinpuolin julkisia.


On täysin päiväselvää, että kuntaliitoksen jäljiltä oleva elikeinotoimen tilkkutäkki, tämä liitoskunnanisiltä perintönä saatu kulunut elikeinotoimen räsymatto ei vastaa enää nykytilanteen vaatimukisa. Ennemminkin nyt kun kunnalliset ja yrityselämän asiantuntijat ja raskaansarjan kuntapäättäjät ovat asiasta yksimielisiä. On aika toimia!!

Ado Sakari Ala-Krekola
Kasarminmäki

Ei kommentteja: