torstai 3. helmikuuta 2011

OLLAANKO IITISSÄ SITTENKIN KÄÄNTYMÄSSÄ KOUVOLAAN?
















ITTI ON NIIN HALUTESSAAN TERVETULLUT OSA KOUVOLAA

Kymenlaaksoon kuuluva Iitti  on 7004 asukkaan minikunta sinnittelee maakuntapähkinänsä kanssa. Osa on kiivasti muutoksen kannalla Päijät-Hämeeseen, toiset taas eivät näe
muutoksessa mitään mieltä. Tilanne on jotenkin kuumentunut. Kouvolan tuleva uusi kausalalainen apulaiskaupunginjohtaja Annikki Niiranen on Kymenlaakson kannalla. Iitin tilanne vaikuttaa ulkopuolisen silmin ajan peluulta. Siihen aprikointiin heillä on kyllä täysi oikeus ja ilmeisen perusteltu  syy.

Siellä  on päättetty seurata tilannetta, mitä Suomen Kuntaliiton käynnistämän Uusi Kunta 2017 -kehitystyö tuo mahdolliseti tullessaan. Madonlukuja kunnille on varmuudella tulossa. Kuntapalvelujen säilyttäminen, se vihattukin Paras-hanke, saa tiukemman jatkonsa. Entinen pienkuntiin tarraaminen toki sallitaan, mutta Suomen hallituksen mielestä ei enää kovin pitkään mahdollista. Perusteellinen kuntauudistus tulee ja se ajetaan kuulemma uuden hallituksen toimesta läpi. Elämme mielenkiintoisia sangen jännittäviä pienkunta-aikoja?

Sen tavoitteena on rakentaa yhdessä kuntien kanssa visio ja toimintamalli siitä, millainen on erilaisissa ympäristöissä elinvoimainen kunta. Millainen on elävä itsehallinto ja suomalainen kunnallishallinnon järjestelmä tulevaisuudessa. Iitti on juureva kunta ja itsenäisyys lienee itsestään selvyys?. Usko omavaraiseen asioidenhoitoon on aika vahvaa. Kannattaa ilmeisesti katsoa kortit loppuun asti, ajatellan nyt Iitissä..

Hevoskunnassa kannatetaan "pelinpolitiikkaa", toivotaan ettei liitostoto ei vie lopulta kaikia palveluita. Kunnasta vakuutetaan asoiden olevan hyvin? Ravikuningas Vieterin menestys perustui omaehtoisiin, Kalle Partasen kehittämiin omintakeisiin keinoihin ja lihasikas ori pärjäsi loistavasti. Iittissä hevosasiat osataan mallikkasti hoitaa.

Kuntien kehitystyön taustalla ovat muun muassa kuntien erilaistuminen, tuottavuusodotukset, demokratian ja johtamisen haasteet sekä kunta- ja palvelurakenneuudistuksen puitelain voimassaolon päättyminen vuonna 2012. Paras-Hanke on tulossa tiensä päähän, mutta ei lopu. Kuntaliitosasiat ovat nyt juuri jotenkin odottavalla kannalla ja hankkeen loppumetreillä ovat monen kunnan kuten Suur-Lahden,  Helsingin ja Espoon liitosasiat on pistetty viimeksi jäihin. Iittiläiset  päättävat itse tiestään, toivottavasti Kouvola ja Kymenlaakso on loppupeleissä Iitin luonnollinen valinta.

Kouvola on ja nähdään siellä luonnollisena työssäkäynti alueena ja Kouvolan mahdollinen tuleva nousu Kymenlaakson talousveruriksi houkutelee monia Iitissä.  Siitä ei haluta paljon puhua. Kortteja ei haluta etukäteen paljastaa. Kuntaseiska polemiikki aikanaan antoi ymmärtää Iitin kuuluvan Kouvolaan ja Kymelaakson yhteyteen.


Sairaanhoidon yhteistyö on Päijat-Hämeessä Lahden suunnalla.Seudullinen yhteistyö Kouvolaan on kiinteää ja ilmeisen hyödyttävää asia Iitin kunnalle. Iitti on luonnollinen tervetullut osa Kouvolaa , jos siihen siellä horjumattomien  isäntien piirissä ja emäntien antamalla luvalla  lopulta päädytään.

Ado Sakari Ala-Krekola
Kasarminmäki

Ei kommentteja: