maanantai 11. huhtikuuta 2011

TUPAKOINTI AIOTAAN LOPETTAA KOKONAAN SUOMESTA?










KOUVOLAN KAUPUNKI MUUTTUNEE PIAN SAVUTTOMAKSI?

Kouvolan kaupunki työpaikkana aikoo muuttua piakkoin  savuttomaksi kaupunginhallituksen päätöksellä ja valtuuston siunauksella.?

Kuntaliiton selvityksen mukaan noin kolmannes Suomen kunnista on julistautunut savuttomiksi työpaikoiksi. Savuttomien kuntien määrä kasvoi viime vuonna neljänneksellä.
Savuttomat kuntatyöpaikat ovat jatkoa aiemmin toteutetuille muille tupakoinnin rajoituksille yhteiskunnassa. Kuntaliiton mukaan eniten savuttomia kuntia on Pohjois- ja Etelä-Savossa.

Muistan hyvin ajan  lapsuudestani, jolloin julkisissa tiloissa, työpaikoilla, junissa linja-autoissa sekä kodeissakin leijaili paksu tupakansavu ilmaa pilaamassa. Ei voi unohtaa sitä pistävää epämieluisaa savuverhoa, joka aina leijaili sillä missä ihmiset kokontuivat. Vihreä nortti tai muut paparossit paloivat rohisten lähes kaikkien miesten suupielissä. Naisten siveä tupakka oli edelläkävijä  itsesammuva Klubi 7 seiska.

Suuri parannus on tapahtunut miehillä niistä suruttoman tupruttelun ajoista. Suomalaisten miesten tupakointi on etenkin vähentynyt merkittävästi välillä 1950-2007. Kun vuonna 1950 miehistä jopa 80 prosenttia tupakoi, on vastaava luku tänä päivänä alle 30 prosenttia. Näin sydänviikolla hyvää asiaa on syytä korostaa!

Naisten tupakointi on lisääntynyt hieman 50 vuoden aikana. Paljon on siis tupakointi vähentynyt kun tupakoitsijat on ajettu ulkosalle  omiin paikkoihin tai katettuihin koppeihinsa ja terveysvalistus on alkanut kunnolla puremaan miehiin..Kansanterveyden kannalata tupakointi se on aika tuhoisaa. Tupakointi ei ole enää kaikissa firmoissa työaikaa. Jotkut sairaanhoitopiirit ovat kieltäneet tupakoinnin työnteijöiltä työaikana kokonaan. Tupakointi aiheuttaa todella monia haitallisia sairauksia, pahin niistä keuhkosyöpä! Yleiskuntoon se vaikuttaa selvästi alentavasti.

Nyt on tulossa myös valtiovallalta uusi tiukennettu tupakkalaki.  Hallitus esittää uutta tupakkalakia, jonka tavoite on; "Ihmisille myrkyllisiä aineita sisältävien ja riippuvuutta aiheuttavien tupakkatuotteiden käytön loppuminen". Käytännössä viranomaisten tavoite on siis se, että suomalaiset eivät enää tupakosi lainkaan. Lakialoite kai koskisi myös nuuskaa ja sikaareja? Varpajais sikareitakaan ei olisi saatavilla ylpeitten isien poltella muuten kuin tuontitavarana?

Aika kunniahimoinen tavoite, toivottavasti se onnistuu eikä onnu.   Lakiperustelausuma on lajissaan ensimmäisiä koko maailmassa, kertoo sosiaali- ja terveysministeriön hallitusneuvos Ismo Tuominen . Jo kymmenen vuotta on käyty keskustelua, jos tällainen tuote tulisi nyt markkinoille, sitä ei sallittaisi millään ilveellä.  Suomi voisi yrittää Kouvolan lailla olla edelläkävijä tässä tärkeässä terveyspoliittisessa  asiassa.

Laki laajentaisi alueita, joilla tupakointi on kielletty. Esimerkiksi rockfestivaalin yleisössä tai hiihtokilpailun katsomossa ei saisi polttaa tupakkaa. Tapahtuman järjestäjän pitäisi merkitä tällainen katsomoalue kieltoalueeksi ja valvoa, ettei alueella polteta. Kielto koskisi myös tapahtumien anniskelualueita, jos niiltä seurataan esityksiä. Niillä ei saisi enää polttaa, vaikka alue olisi avotaivaan alla. Kiellot eivät koskisi tapahtumia, joilla ei ole järjestäjää, kuten esimerkiksi vappupiknikiä tai uudenvuoden juhlaa.

Kouvolan kapungin savuttomuus aloite  on terveyspolittisesti oikein  hyvä  päätös  ja  toivottavsti valtuusto sen myös yksimieliseti  siunaa.

Pitäiskö yhteisön sallia asiallinen huomaavainen tupakointi  ja toisaalta onko yhteiskunnalla ylipäänsä oikeutta rajoittaa tupakoitsijoiden yksityisyyttä, ihmisen suvereenia oikeutta nauttia tupakasta? Hyvä kysymys! Jos tupakointi kielletään lähes joka paikassa, myös tupakkatuotteiden myynti hiipuu pikkuhiljaa uskotellaan. Luulen kuienkin, että viina ja tupakka ovat veljeksiä.

Etenkin  nuoria ja lapsia pitäisi valistaa olla aloittamatta tätä huonoa epäterveellistä tapaa.
Vain anivarha mystikko aloittaa tupakoinnin aikuisiässä. Äidin tupakointi haittaa myös sikiötä!

Vankat tupakointirajoitukset pienentävät tupakoinnin määrää.  Hinnan korotukset ovat  aiheuttaneet  tupakan pimeät markkinat maahamme.  On paljon tupakan salakuljetusta Venäjältä.  Miten tässä "tupakkasodassa" käy,  selviää kunnes savuverho lakialoitteen ympärillä laskeutuu ja ilma silmissämme kirkastuu autereeksi.

Ado Sakari Ala-Krekola
Kasarminmäki

Ei kommentteja: