perjantai 8. huhtikuuta 2011

ONKO SUOMI POLIITTISTEN PÖLJIEN MAA?‏




KYLLÄ KANSA TIETÄÄ MILLOIN ON SYYTÄ VAIKUTTAA!

Suomi on useissa keskeisissä medioissa leimattu poliitisten pöljien maaksi. Väittämä perustuu Hesarin tilaaman hämmentävän tutkimuksen todettua politiikan tietämyksen oleva todella surkeaa. Mutta mikä on totuus?

Hesari julkisi 21.3. uutisen mukaan vain 31 prosenttia suomalaisista osaa luetella oikein kaikki hallituspuolueet. Yhtä moni luulee, että oppositiossa lähes neljä vuotta taivaltanut SDP on hallituksessa. Hesarissa joukko poliitikkoja oli kyselystä tyrmistyneitä. SDP:n puoluesihteeri Mikael Jungner piti tulosta kevään tärkeimpänä ja synkimpänä gallupina. Ymmärrettävästi demareiden vaalikampanjointia hankaloittaa se, että osa kansasta mieltää puolueen edelleen hallitukseen. Vaikea on narulla enää työntää. Demarit katsokoot peiliinsä  lausukoot valtavirtaisen ohjelmansa sinne ja kysykööt  itseltään olenko oppositiossa vai en?

Kokonaan toinen kysymys on ovatko suomalaiset poliittisesti tietämättömiä? Politiikan tutkijoiden käyttämän määritelmän mukaan poliittinen tietämys on tosiasioihin perustuvaa ihmisen pitkäkestoiseen muistiin taltioitunutta oikeaa tietoa. Poliittinen tietämys kattaa ainakin seuraavat ulottuvuudet: Poliittisen päätöksenteon säännöt, esim. demokraattisten instituutioiden väliset valta- ja vastuusuhteet. Politiikan keskeisten toimijoiden eli puolueiden ja politiikkojen väliset ideologiset eli periaatteelliset erot. Ajankohtaiset poliittiset kysymykset. Tähän voidaan myös laskea poliitikkojen ja puolueiden tunnistaminen ja tietämys siitä, ketkä muodostavat hallituksen. Kysyisin onko näiden knoppien tietämisellä hyötyä kaytännon elämän menossa?

Poliittista tietämystä mitataan nykyään haastattelututkimuksissa faktakysymyksillä. Haastateltaville pidetään eräänlainen politiikan tietokilpailu. Suorat vertailut maiden välillä ovat tietotason suhteen vaikeita. Silti voidaan laskea, että pohjoismaalaisten poliittinen tietämys on keskimäärin korkeammalla tasolla kuin USA:ssa, jonka vaalitutkimuksesta myytti poliittisesti tietämättömistä kansalaisista on lähtöisin. Siellä on käytännössä kaksi erilaista vaihtoehtoehtoa. Koko valtakoneisto vaihtuu jos kansa niin päättää.

Entäpäs jos tilanne onkin  politiikan muuttuminen täysin yhdentekeväksi ja todellisia vaihtoehtoja ei puolueiden välillä ole. Ihmiset ei enää vaivaa päätään sillä kuka ne vaihtoehdottomat "pakkopäätökset" heidän valtuutuksella tekee. Se kuka on tai ei ole hallituksessa ei vaikuta  ihmisten elämään oikeastaan mitenkään. Näin on ajateltu jo muutama vuosikymmen. Kaikki kärkipolitikot lausuvat lähes samoja kuluneita kauhtuneita mantrojaan, joista ei ota pirukaan mitään selvää? Syksyllä puhuttiin vain laukkujen vaihtamisesta hallituspuolueiden välillä ja että vanha hyvä linja jatkuu!

Vain Timo Soini on löytänyt selkeät vastaargumentit! Eurosuomessa ei enää nähdä metsää puilta. Mitä tavalliselle ihmiselle kuuluu nykyisessä Suomen tasavallassa ja miten hän todella voi? Se ei kiinnosta politikkoja oikeastaan lainkaan! Onko Timo Soini kansan syrjäytyneen osan ääni, tavallisen Euroopan unioniin pettyneen ja hämmentyneen kansan viimeinen oljenkorsi?

Kouvolan markkinoilla heidän PerSujen  loossissa oli hyvä tunnelma, paikalla  oli nuoria siiri joukko tuimailmeisiä kaljupäitä ja parturoimattomia vanhoja turnipsejä, kansan syvät punaniskaiset rivit turisemssa! Jari Lindströmin monologilla oli tarkkaavainen tiivis rinki vannoutuneita toivorikkaita opetuslapsia! Löytyykö Suomen valtakunnan ongelmiin, syrjäytymiseen, nuoristyöttömyyteen ja vanhushuolton laimilyönteihin ja köyhistymiseen "lopullinen ratkaisu"  heiltä.Tuskinpa nyt yksin heiltä.! Toivon kuitenkin suurta äänestysprosenttia, että kansan koko tahto asialinja tulee nyt esille!

Se, että vain vähemmistö suomalaisista osaa HS:n uudessa tutkimuksessa luetella oikein kaikki hallituspuolueet, ei kerro laajasta tietämättömyydestä. Tulokset voi tulkita myös toisin. Yhdeksän kymmenestä tietää, että Keskusta ja Kokoomus ovat hallituksessa. 74 % osaa sijoittaa Vihreät hallitukseen ja vielä 56 % RKP:nkin. Näin laskettuna suomalaisilla on aika hyvät tiedot hallituksen koostumuksesta. Sanoisin varmana; tärkein asia on täysin hanskassa , kansa tietää kaiken oleellisen ja hyvin!

Suomessa vallitsevan eri intressien yhteensovittamisen ja yhteisymmärryksen kulttuurin hyvä puoli on se, että kansalaiset voivat elää luottavaisina vaaleista toiseen. Hallitukset tulevat ja menevät, politiikan perusratkaisuja ei konsensukseen ja etujärjestöjen vaikutusvaltaan nojaava järjestelmä lähde muuttamaan: asuntolainakorkojen verovähennysoikeus ei poistu, lapsilisät pysyvät ja verotus säilyy tasaveropuheista huolimatta progressiivisena. Onko todella näin vaalien jälkeen, se ratkaistaan eduskuntavaaleissa 2011 huhtikuun 17 päivänä.

Hallituksen ja opposition välisen rajan hämärtyminen on konsensuskulttuurin haittapuoli. Kun kaikki ovat tarpeen tullen valmiita hallitukseen kaikkien kanssa, erot puolueiden välillä katoavat. Tämähän jos mikä tappaa kaiken kiinnostuksen! Kansalaiset kokevat politiikan vaihtoehdottomana ja näin politikkot haluvat sen nähdä, betonoida suorastaan.. Moni on sen vuoksi lakannut kokonaan äänestämästä: miksi äänestää kun mikään ei muutu? Siksi Timo Soinin puhe vanhoista puolueista toimii. Blokkipolitiikan puutteessa vaihtoehdoksi näyttävät tänä keväänä nousevan menestyksekkäästi Perussuomalaiset. Onko muutosvilja kaadereissa kypsynyt nittokuntoon?.

Suomalaisia ei pidä syyllistää poliittisesta tietämättömyydestä. Päinvastoin me olemme käytännöllisiä, kansa on osoittanut ymmärtäneensä konsensuksen pelisäännöt täydellisesti. Hesarin tulosten valossa puolueiden olisi herättävä nostamaan esiin omia ydinarvojaan ja poliittisia linjojaan sanomattomien ympäripyöreyksien ja kaikkia äänestäjiä kosiskelevan lupaushutun sijaan. Hajuton ja mauton on pian myös äänestämätön äänetön kansa.

Nyt kuitenkin kansa on päättänyt tietää kuka tarjoaa muutoksen ja se on Timo Soinin sekalainen katollinen yleinen seurakunta. Perussuomalaiset on kuin pallokala,  kuka on se japanilainen kalaravintolan gurmeekokki, joka myrkyn osaa siitä erottaa, sen tappavan äärinationalismin leikata pois. Tästä ei kai ole nyt mitään epätietoisuutta Timo Soini, se on hänen tehtävänsä.?


Kansanvalta toimii kuin junan vessa, sinne mennään kun on kylliksi puristusta kansan keskuudessa, silloin ei jätetä ääntä käyttämättä! Nukuva karhu herää, jos sitä kylliksi EU-tikulla tökitään! Ja hyvä niin muuta en sano!

Ado Sakari Ala-Krekola
Kouvola

Ei kommentteja: