keskiviikko 27. huhtikuuta 2011

UUSI SAIRAALA POHJOIS-KYMEEN TUKEE KOUVOLAN MENESTYSTÄ



POHJOIS-KYMEN SAIRAALA KAIPAA JO UUDET  TOIMITILAT


Kouvola kaipaa uuden nykyaikaisen toimivan Pohjois-Kymen sairaalan jo pelkästään menestyäkseen paremmin pian voimaan tulevan uuden terveydenhuoltolain tuomassa asiakaskilpailussa. Potilas voi pian valita vaki hoitopaikkansa niin terveyskeskuksensa kuin sairaalansakin vuodeksi kerrallaan, oman harkintansa mukaan. Lisäetuna terveystietonsa voi viedä mökkikuntansa lääkärin puntaroitavaksi. Sisäinen kilpailu julkisen terveydenhuollon yksiköiden välillä tulee varmasti kiristymään. Palvelualttius kasvaa laatukilpailussa,  se on päivän selvää.   


Ylen maalaislääkarin juohevaa myötäelämistä vaaditaan kohta kaikilta? Tällöin hoitopaikan yleisilme maineineineen, ennenmuuta hoidon taso ja lääkärikunnan supliikki pätevyys astuu aivan uuteen rooliin.Tähän haasteeseen on nyt vastattava, muuten tyytymättömyys terveydenhuoltoon yltyy entisestään! Uutta Kouvolaa on rakennettava kokoiseensa kuosiin ilman sarvia ja hampaita yhteisin ponnituksin, jarrumiesten tähtävä ei ole pysäyttää koko junaa!


Kouvola on on hienosti monissa sosiaali- ja terveydenhuollon uudistukseen tähtäävissä pilottihankkeissa mukana. Tuskin kukaan voi sanoa, etteikö vanhassa sairaalassa olisi paljon puutteita, joihin uusi sairaala tarjoaa parannuksen. Olen myös pannut merkille , että lähes kaikki terveydenhuollon piirissä työskentelevät asiantuntijat ovat uuden sairaalan kannalla. Kouvolan taloustilanne on edellen varsin tuikka, mutta asiat pitää panna tärkeysjärjestykseen! Kouvola on täysin oikeilla linjoilla kuntauudistuksessa, noustiin onneksi ajoissa oikeaan junaan. Onhan valtakunnassa jo välätylty kahdenkymmenen (20) suuren superkunnan mallia!


Kouvolan terveydenhuollon uudistushanketta RATAMO-järjestelmää tulee rakentaa niin, että ihminen saa tullessaan hoitoon yhdeltä luukulta täyden palvelun! Annetaan myös hyvin mietittyä ja järjestettyä kokonaisvaltaista, kaikkiin tervyteensä vaikuttaviin seikkoihin ohjausta ja tarvittaessa pikaisen päätöksen jatkohoitoon!. Tämä on sairaan ihmisen oikeaa säällistä kohtelua, ei vanhakantaista virkapönötykseen perustuvaa juoksuttamista useiden luukun kautta! Myös sosiaaliasioihinsa tulee osata vastata asiallisen kattavasti, joiden merkitys sairastumiseen saattaa olla keskeinen. Tämä jos mikä säästää myös kunnan kustannuksia.


Tähän suuntaan ollaan tiettävästi Kouvolassa hienosti menossa. Jos kansa ei sitä ole vielä tätä tosiasiaa tiedostanut? Se on niitä myönteisia asioita kuntauudistuksessamme, joita tulisi nähdä alituisen lohduttoman mustamaalauksen sijaan. Vanhan sairaalan peruskorjaus tulee yhtä kalliiksi kuin uuden rakentaminen, eikä lopputuloksen toimivuudesta ole varmuutta. Rakennus on tiettäväti ulkomuodoltaan suojeltu. Koko terveyspalveluiden hela hoidon, sen laadun tason ja toimivuuden parantaminen on nyt todella tärkeä haaste Kouvolan kaltaisessa uudistetussa peruskunnassa. 


Kouvolakritiikki on ollut pääosin täysin laskelmoitua polittista peliä.  Pahimmillaan se oli sairauden kaltainen tila, johon mitkään järkilääkkeet eivät ole purreet.  Se aiheutti kansanvaltaisen muutospuhurin, johon kukaan ei voinut täysin laskelmissaan osannut varautua.  En väitä kansan olleen väärässä. Silmät on varmaan Kouvolassa ns. vanhoissa puolueissa monilla nyt lopullisesti auennut? Nyt on normaali arjentyö kunnissa edessä ja toivottavasti paluu oikeiden lukujen ääreen? Mutulukujen varassa on menty metsään jo riittävästi. Tyhjennettiin eduskunnan pajatso lähes täysin!


Herätäänkö tästä jo valoisaan kouvolatoivoon, myös uuden Kouvolan sairaalan myötä?. On tietysti tehtävä perusteellinen selvitystyö asiassa ennen myönteitä päätöstä.  Se olisi uusi hyvä askel tiellä dynaamiseen kehittyvään maalaiskaupunkiin. Ihan aikuisen oikeasti olen tätä mieltä, ilman turhia käsijarruja pitää meidän huomista rakentaa nyt!. Paikallaan olo sairaala asioissa on taantumusta, pitkässä juoksussa sahaamme omaa oksaamme!


Meillä on ilmeisen ajanhermolla oleva ja erityisen pätevä johtava virkakunta terveydenhuollossa, joka on saanut valtakunnallistakin huomiota.  Uusi sairaala tukee hyvin tätä rivakasti alkanutta uudistustyötä ja antaa sille uutta vankkaa pohjaa jatkossa. On täysin selvää, että vanha Kuusankosken aluesairaala on rakennuksena aikansa elänyt ja sen uuttera hoitohenkilökunta on jo ansainnuta uudet käytännölliset hohtavat nykyaikaiset työtilat seuraavaksi 50-70 vuodeksi. 


Investointi on iso ja niin on Kouvolakin, mutta se on todella pitkäikainen ja uuden terveydenhuollon vankan kivijalan rakentamista. Perusterveydenhuolto on vanhenevassa Kouvolassaa kasvava ala ja  uusinvestointi siihen on myös viisautta ja ennen muuta täysin tarpeellista. Veronkannon vastineeksi on saatava myös riittävän hyvää  terveysturvaa.


Ado Sakari Ala-Krekola
Kasarminmäki

Ei kommentteja: