keskiviikko 15. kesäkuuta 2011

LUTKALIIKE RANTAUTUU MYÖS SUOMEEN











NO MEANS NO - ON YKSI LIIKKEEN ISKULAUSE

Heräsin taas elämään kun luin lehdestä maailman uusimmasta pähkäilyn aiheesta - niin sanotun "lutkaliikkeen" synnystä.  Suurin kardinaalimunaus on miehen ja etenkin virkamiehen puuttua naisten puketumiseen. Siksi tarkastelenkin asiaa muinamiehinä puhtaasti kiintoisana yhteiskunnallisena ilmiönä.

Poliisin sovinistisen ohjeen mukaan naisten pitäisi välttää "lutkamaista" pukeutumista, mikäli he eivät halua joutua seksuaalirikoksien uhreiksi. Herää tietysti aiheellinen kysymys missä se "vaaran" raja ylityy, lienee jossain vesirajan paikkeilla.

Yliopistossa puhuneen torontolaispoliisin "sitä saa mitä tilaa" -asenne raivostutti ehdotonta vapauttaan vaalivia naiskuulijoita. Paikallinen ratsupoliisi King lisäsi vettä myllyyn ja kehottamalla opiskelijanaisia pukeutumaan säädyllisesti, jotta he eivät joutuisi raiskauksen uhreiksi. Opiskelijat päättivät pistää stopin naisten syyllistämiselle.Tästä alkoi varsinainen uuden naisliikkeen lumipalloilmiö, maailmanlaajuiset SlutWalk-marssit. Sen jälkeen liike on levinnyt useisiin eri maihin.  Protestiliike  tuli vauhdilla myös Eurooppaan ja naiset osoittivat mieltään Pariisissa toukokuussa 2011. 

Ensimmäinen lutkamarssi järjestettiin Torontossa huhtikuussa. Sittemmin liike on levinnyt vauhdilla ympäri Pohjois-Amerikkaa. "Me olemme saaneet tarpeeksemme" -kylttien kanssa marssivat kanadalaisten jälkeen amerikkalaiset.   Aihe on puhuttanut monia ja sosiaalisen median avulla organisoitunut liike on tavoittanut tuhansia lutkamyyttiin tympääntyneitä amerikkalaisia Chicagosta Texasiin. "Lutkaliike" tuli vauhdilla Eurooppaan ja osoitti mieltään Pariisissa toukokuussa 2011.

Liikkeessä ei ole kyse vihasta vaan turhaantumisesta vallitseviin stereotypioihin ja myytteihin. Ollaan lopulliseti kyllästytty naisten loputtomaan alatyyliseen syyttelyyn. Aktiivisuutta selittää tapahtuman järjestäjien mukaan naisten nimittely ja syyllistäminen on entistä yleisempää.


Maailmalla leviävä naisliike  on saapumassa myös Suomeen kuinkas muutenkaan!.Virallisesti Naisasialiitto Unioni päättää omasta osuudestaan ensi hallituksen kokouksessa. Naisasialiitto Unioni on poliittisesti sitoutumaton feministinen kansalaisjärjestö, jonka tavoitteena on naisten aseman parantaminen ja sukupuolisyrjinnän poistaminen jo vuodesta 1892.
Myös SlutWalk-liikkeen suomalaisaktivisti vahvisti, että marssi ollaan aikeissa järjestää. Helsinkiin on suunnitteilla loppukesästä marssi, joka seuraisi kansainvälisiä esikuvia. 

"Suomalaiset yksityishenkilöt ovat järjestämässä tapahtumaa Helsingissä, ja Naisasialiitto Unioni tukee alustavasti asiaa", kertoi Naisasialiitto Unionin vs.pääsihteeri Johanna Pakkanen taannoin.  Tavoitteena on ollut muun muassa korostaa naisten oikeutta valita itse vaatteensa ilman pelkoa seksuaalisesta väkivallasta. Marssijat ovat myös halunneet puhdistaa "slut"-sanan sen likaisesta kontekstista. Tämä lienee aika mahdoton tehtävä, koska termiin liittyy lajityyppinä myös tietty leväperäinen käyttäytyminen?. 

Minun mielestäni naisen vapautta valita omaperäinen naisellinen puketumistyyli tulisi kannustaa arvostaa ja kunnioittaa. Lutka nimitys on sinänsä selvästikin sietämätömästi naista halventava ilmaus. Henkilön ulkoinen tyyli ja vaatekaapin sisältö on jokaisen oma valinta, eikä sitä tulisi viranomaistoimin eikä muutenkaan puuttua. Vain vaatetuksen täydellinen puuttuminen kadulla liene ainoa poikkeus.  

Olen täysin lutkaliikkeen teesien ja oikeutettujen tavotteiden takana. Muuhunkaan kantaan en voi miehenä harrasterunoilijana  ja naisten vilpittömänä ystävänä päätyä. Lopetan enemmän avautumiseni tähän.

Protestin järjestäjien kesken kädenvääntöä on käyty vain itse lutka-sanasta, jonka käyttö jakaa osallistujat kahtia. Lutkaliikkeen ajatuksena on, että lutka-sanan, kuten minkä tahansa naisille annetun haukkumanimen, haltuunotto vähentää sanan painoa ja voidaan näin nähdä voimaannuttavana. Osalle australialaisnaisista sana on kuitenkin hankala. Osallistumista itse tapahtumaan se ei ole kuitenkaan vähentänyt, sillä sanoma on monelle tärkein.   


Odotan suurella mielenkiinnolla liikkeen rantautumista myös Kouvolan katukuvaan ja etenkin minkälaisia kannanottoja puketumistyylillä halutaan täällä viestittää. Me miehet voimme myös kokea voimaannuttavan elämyksen marssin antia katsellessa. Mene ja tiedä kuinka asialle  käy.

Ado Sakari Ala-Krekola
Kasarminmäki

Ei kommentteja: