maanantai 13. kesäkuuta 2011

PUHJON TONTIN MENETYS HARMITTAA MONIA KOUVOLASSA



KOTIHARJUN KANNALLA ON  JOHTAVA LÄÄKÄRI KATI MYLLYMÄKI

Yhdeksi uuden Kouvolan sairaalan paikaksi kaavailtu Puhjon alueen menetys harmittaa varmaan monia politikkoja. Se on uusin tapaus sarjassa Kouvolan virkamiesten haparointi. Kouvolassa ei näköjään aina noudata valtuuston selkeitäkään linjauksia viranhoidossa mukisematta. Johtosääntöjen tulkinassa valvonnassa ja keskinäisessä tiedotuksessa lieneen joitain puutteita? 

Kouvolan valtuustoryhmät pääsivät viime viikolla yksimielisesti alustavaan sopuun uuden sairaalan rakentamisesta. Kouvolan valtuutetuille olisi kuitenkin pitänyt tarjota hyvä vaihtoehtoehto sairaalan paikaksi. Siitähän kansanvallassa on periaatteessa kyse. Pakostakin herää kysymys oliko se todella unohtaminen vai harkittu teko?  Haluan uskoa se oli viuhahdus ei kun lipsahdus - karmean suuri lipasahdus!.

Alustavasti oli selvää suurin kiistakysymys valtuustossa tulee olemaan uuden sairaalan paikka.  Kouvolan virkamiesjohto ja osa poliitikoista on liputtanut näkyvästi Kotiharjun puolesta. Tätä sijaintivaihtoehtoa on kuitenkin epäilty maapohjan, liikennejärjestelyjen ja alueellisten seikkojen näkökulmista. Osa poliitikoista näkee, että Kotiharjussa palvelut keskittyisivät liiaksi vanhaan Kouvolaan. Keskitys tuo kuitenkin tässä tapauksessa haluttuja säästöjä ja toiminnallista juohevuutta. Suoalueen pohjustaminen on kieltämättä kallis ratkaisu ja se kyllä tietääkseni nykyään onnistuu hyvin - kova pohja on 8-10 metrissä. Se rajottaa tietysti olennaisesti vain kellarikerrosten rakentamista.
 

Kokonaistarkastelussa Ratamo-hankkeen ja myös  palveluverkkoremontin kannalta paikka on nyt mielestäni paras. Kouvolan johtavan ylilääkärin Kati Myllymäen mukaan liian sairaalan syrjäinen sijainti romuttaisi terveyspalveluiden Ratamon sen KoTePa-hankeen ajatuksen koota sosiaali- ja terveyspalvelut yhteen. Myllymäen mielestä palvelukeskus pitäisi järkevästi sijoittaa saman katon alle keskustaan. Se mahdollistaisi yhteistyön yksityisten toimijoiden ja terveydenhuoltoalan oppilaitoksen kanssa. Tämä onkin mielestäni paras tie palvelujen olennaiseen vaadittuun tehostamiseen. Johtoajatusta ei pitäisi repiä.

Poliitikkojen puheissa Puhjo on noussut vaihtoehdoksi selvästi vahvemmin kuin palveluverkkopapereissa. Puhjo nähdään hyvänä kompromissina, joka saattaisi tyydyttää niin Kouvolaa kuin Kuusankoskeakin ja muita kaiken keskustaan ahtamista vastustavia  valtuutettuja. Pitäisikö kompromissi tehdä ja hyljätä hyvin suunniteltu monipuolinen valtakunnallisen pilottihankkeen mukainen  asiakaslähtöisyys. 

Näyttää vahvasti siltä, että Puhjo on suhmuroitu mahdottomaksi vaihtoehdoksi. Kaupunki ei omista maata lunastusmenettelyssä vuonna 2010 tapahtuneen käsittämättömän virheen vuoksi. Kouvola ei maksanut alueesta lunastuspäätöksessä määrättyä hintaa, vaikka päätöksessä näin selvästi ohjeistettiin tekemään. Voiko tosiaan julkishallinnossa noin toimia?

Ainoa keino saada Puhjon maa-alue pikaisesti kaupungille voisi olla maksaa maasta selvästi lunastustoimikunnan päätöstä korkeampi hinta. Löytyykö jo muutenkin tiukan taloustilanteen kanssa painiskelevilta luottamushenkilöiltä tähän halukkuutta - tuskinpa vaan?. Vaihtoehdoiksi jäänevät Kotiharju ja Sairaalanmäki. Näistä vaihtoehdoista voi yhteisymmärryksen hierominen olla vaikeampaa.  

Sairaalanmäki olisi selkeätä paluuta funkkis menneisyyteen ja toisi mukanaan tukun uusia suuria ongelmia ja kalliota pitäisi louhia. Kävi miten kävi paikan suhteen, toivottavasti Kouvolan sairaala-asia saadaan vitkaan päätökseensä ja rakennuttua mahdollisimman pian.

Ado Sakari Ala-Krekola

Kouvola

Ei kommentteja: