torstai 30. kesäkuuta 2011

KESÄLOMA ON PARISUHTEEN KOETINKIVI SUVISUOMESSA



MIHIN ONNI MENEE KUN SE PAKENEE?

Kesälomat ovat monen muuten normaalisti sutjakkaan sujuvan parisuhteen koetinkivi. Me suomalaiset olemme vieläkin kovin työorjentuneita, perhelämän ja etenkin parisuhteen hoito saattaa typistyä pahimmillaan syys-talvisissa puuhissa rutiininomaisiin kuvioihin. 


Työelämä saattaa viedä monilta lähes kaiken muun jaksamisen. Kun ei paljon kotona käydä kuin pyörähtämässä, lomaan kasautua kaikki riittämättömyys  ja syyllisyyden tunteet. Tällöin  ylisuuria korjaaavia toimia mietitään yhdessä kaikille perhe-elämän osa-alueille. Tähän pullaan sitten  tukehtuu. Menee hermot?


Kun pitäisi levätä kaikista töistään - kuin Jumala aikoinaan maailmat luotuaan ja ottaa rennosti - pöydällä onkin tuhti tukku kaikenlaisia perhepiiriin jääneitä  tekemättömiä töitä ja  hiertäviä haudanvakavia velvollisuuksia.


Tämä vuosittain toistuva lähes pohtimaton ongelma on vielä uskonnon merkityksen lauhtuessakin periluterilainen. Isien vuoden työt ja äitien kesäinen aherrus on tarttunut punkin lailla myös meihin jälkipolvien kesähieksi. Siitä aiheutuva lähes käsittämätön työtä ja riitaa hakeva lomauurastus on sillon valmis alkamaan! Mitäs muuta siinä kuin papillista otetta kaivattaisiin - sanoisinko rakkauden vapauttavaa evankeliumia - asioiden saamiseksi taas tyytyvään rauhaisaan jamaansa. Oikeuslaitokseen tuskin kannattaa ainakaan heti ensitöiksi turvautua, niin yleistä ja täysin normaalia tämä lomastressiksi kutsuttu ilmiö on.


Tätä "kesäflunssaa" on kuulemma lähes jokisella pariskunnalla, myös syvästi rakastavilla kaikkia karikkoja valppasti välttelevillä taitopelaajilla. Tämä on huojentava tieto. Vain pitkä todella uomansa löytänyt parisuhde voi sen asiantuntijoiden arvioiden mukaan välttää. Silloin kun tietää asiat vuosien päähän ja on oppinut elämään kumppanin kanssa myös täysin reporankana. Kun kaikki kanat on jo kynitty ja pataan pantu, voidaan toki tästä ilmiöstä välttyä lähes tyystin. Siinä harjaantumalla saavutetussa onnentilassa ei ole tarvetta enää muutokseen..


Mutta noissa sukupolvien takaa tulevissa haminoissa ei ole mikään ihme jos kesäloma menee pilalle. Kallis perheen yhteinen laatuaika valuu hukkaan kumppanin  puidessa alinomaan asioiden todellista tai kuviteltua kulkua. Jos tunnistat itsesi tuosta, et ole todellakaan ainoa!. Loma on monille perheriitojen kukoistuksen kulta-aikaa. Joskus  kesäloma voi kärjistää parisuhteen ongelmat niin perijuurin pahoiksi, että niistä selviämiseen tarvitaan ulkopuolista apua. Lomatoiveita tulisi käsitellä yhdessä, sillä ne eivät välttämättä ole usinkaan  yhteneviä. Toinen saattaa haluta mennä anoppilaan etelään Korsoon, toinen appiukon luo Tenon lohijoelle pohjoiseen.


 Pitää myös tämä vapauttavan auvoinen seikka muistaa, ettei hyvässä parisuhteessa kaikkea tarvitse tehdä yhdessä. Jos mies haluaa ajaa kuin orgasmissa unelmiensa prätkällä, naisen ei tarvitse välttämättä mennä tarakalle istumaan. Kaikkien realistien perse kun ei kestä puutumatta Ivaloon ajoa - uskokaa ukot jo se. Saatikka hermot hyttysiä - kesäöiden kylmyyttä ja alinomaista putoamisen  pelkoa. Yhteiset harrastukset oikein valittuna kyllä yhdistää koko monimielistä poukkoilevaa porukkaa.


Viinaksia hörppivän  harmittomana pitämä lomatissuttelu voi nostaa parisuhteen toisen osapuolen raivon partaalle tai saada täysin huolesta sekaisin. Pienten lasten suojaton aseman on erityisen huolestuttava noissa alati vaihtuvissa horjuvissa tilanteissa!  Pelossa elävien lasten asema on usein kaiken keskellä huono.  Heidän tasapainoillessa parisuhdepaatin pelokkaina matkustajina rajuissakin juomisesta johtuvissa ristikäissä  aallokoissa. Heille soisi riemulliset  puuhamaansa ilman pelossa elämistä..

Kun omat voimat loppuu parisuhdeterapia voi auttaa sitä vilpittömästi haluavia. Huutavasta tarpeesta kertoo tiuhat vierailut Väestöliiton verkkosivuilla.  siellä vierailtiin viime elokuussa poikkeuksellisen usein. Toimivan parisuhteen nettisivuja käytiin viime vuonna lukemassa elokuun kolmen ensimmäisen viikon aikana 100 000 kertaa. Se on tuplasti enemmän kuin koko kuukauden aikana yleensä. Pariterapiasivuilla vierailijoita oli peräti kymmenkertaisesti normaalikuukauteen verrattuna. No hyvä että apua haetaan! 


Apua kyllä nykyisin löytyy ja sitä osataan kiihkeästi hakea kun tilanne kylliksi kiimaantuu. Lomariitely risteilyllä saattaa olla se viimeinen pirara asioiden perinpohjaiseen selvittelyyn.Siitä kannattakin ottaa ehdottomasti vaarin. Sieltä voi löytyä ymmärtävä sovittelija joka saa palat loksahtamaan pikoilleen ja loma kuin liittokin niillä main on pelastettu? Hyvin tai kohtuudellakin hoidettu parisuhde harvemmin joutuu kriisiin pitkien vapaiden aikana. 


Tähän päätelmään on hyvä tämä kesäinen pakina lopettaa ja kysyä itseltäni kuuluuko kesällä pohtia näitä asioita ollenkaan?Nythän on suvi ja runoilijoiden silmissä sen kaikki runsas - vehreä suloisuus ja viinien täyteläinen hehku. Kesä  on annettu meille F.E. Sillanpään Ihmisiä Suviyössä mukaillen  "Sanomattoman onnen tunteen nostattamiseksi." Mitäs tuohon enää voi muuta lisätä.


Ado Sakari Ala-Krekola
Kouvola

Ei kommentteja: